dudezm Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 Witam, od tego sezonu posiadam rower Kross level B8 2016. Ciągnie mnie jednak trochę w stronę ciekawszych zjazdów, singletrack-ów, więc narodził się pomysł regulowanej sztycy. Trochę poczytałem, poszukałem i wybór padł na TranzX lub Ascend Brand-X (Opinie dość dobre, cena nie zabija). Konstrukcje podobne, cena też. Mam jednak kilka wątpliwości, które chciałbym rozwiać, zanim zdecyduję się na zakup: 1. Sztyca ma 27,2mm, a ja, póki co ok. 95kg. Czy to w ogóle dobry pomysł na tak cienkiego droppera przy mojej wadze? 2. Teoretycznie rama Krossa ma możliwość wewnętrznego prowadzenia przewodów. Mogę więc kupić sztycę ze schowaną linką? Szukałem na YT filmów z montażu takich sztyc i wszędzie linka wychodziła otworem w rurze podsiodłowej by dalej polecieć po dolnej rurce. U mnie podsiodłówka nie ma otworu, linka musiałaby przechodzić jakoś przez suport (ponad nim?) by wyjść z dolnej rury w okolicy główki ramy. Praktykował ktoś to w takiej lub podobnej ramie? 3. Ogólnie jakie są wady i zalety wewnętrznego i zewnętrznego prowadzenia linki od sztycy.
remigiusz Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 Mógłbyś przepuścić linkę przez suport jakbyś miał go na kwadrat nie w module. Ale to takie przed potopowe rozwiązanie Mam ten sam problem,i każda sztyca która ma podłączenie od dołu odpada.
dudezm Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Opublikowano 21 Listopada 2017 To mnie nie pocieszyłeś. Ascend w takim razie odpada, bo ma tylko wersję internal (dla 27,2mm). Z kolei TranzX raz, że linka idzie do samego jarzma i trzeba zostawić zapas na pracę pancerza to jeszcze ma max load 90kg. Przy wersjach internal - o ile to nie pomyłka - podają 200kg. P.S. Czytałem gdzieś, że ktoś wyprowadził linkę przez śrubę mocującą bidon do rury podsiodłowej. Pytanie tylko czy to złoty środek, czy też niskich lotów druciarstwo?
wgi Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 Mam podobny dylemat i Kind Shock ma jeszcze dwie sztyce w tym rozmiarze z zewnętrznym prowadzeniem linek. Jedną tanią, drugą drogą. Niestety cały czas też zastanawia mnie ta wytrzymałość. W sklepie rowerowym raczej mi odradzali bo za cienka ale coś mi się nie chce wierzyć ale nie wytrzymały trochę cięższego jeźdźca i się łamały.
Wooyek Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 3 godziny temu, dudezm napisał: Czytałem gdzieś, że ktoś wyprowadził linkę przez śrubę mocującą bidon do rury podsiodłowej. Pytanie tylko czy to złoty środek, czy też niskich lotów druciarstwo? Nierealne, chyba że rozwiercisz ten otwór. Z punktu widzenia wytrzymałości to nie problem, ale gwarancja - wiadomo... Najlepszy sposób na sprawdzenie to wykręcenie suportu i obejrzenie, ile tam jest miejsca, jak są zakończone rury itd. W modelach trail/enduro Kross prowadzi przewód sztycy właśnie przy suporcie, a patrząc po zdjęciach, Level nie różni się w tym miejscu jakoś dramatycznie względem np. Dusta. Więc to MOŻE się udać. Jedyną wadą takiego prowadzenia jest mocne załamanie pancerza - miejsca jest mało, więc zbyt ostry zakręt może upośledzić działanie linki (warto wybrać jakąś przyzwoitą). Ale to też można sprawdzić przed zakupem sztycy.
dudezm Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Opublikowano 21 Listopada 2017 W sumie zima za pasem, co robić w długie wieczory? Można rozkręcić suport i obadać co i jak. Z drugiej strony, czy to wewnętrzne prowadzenie jest warte zachodu? Albo inaczej: czy linka na zewnątrz jest rozwiązaniem dużo gorszym? Wiadomo, woda, kurz i błoto zrobią swoje ale przecież sporo ludzi to ma i jakoś jeździ.
remigiusz Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 W sumie,jak by tak wyrżnąć trochę tuleji dustansowej suportu to linka przeszła by w każdej ramie,tylko że u mnie i tak to ślepy zaułek,bo musiałbym zrobić otwór gdzieś w okolicy główki ramy.
Wooyek Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) 14 godzin temu, dudezm napisał: Z drugiej strony, czy to wewnętrzne prowadzenie jest warte zachodu? Albo inaczej: czy linka na zewnątrz jest rozwiązaniem dużo gorszym? Wiadomo, woda, kurz i błoto zrobią swoje ale przecież sporo ludzi to ma i jakoś jeździ. Największa wada to kombinacje z prowadzeniem kabla, jeśli jest on zamontowany do górnej (ruchomej) części sztycy (jak np. w Reverbie). Po opuszczeniu siodła robi się pętla, która czasem może haczyć o elementy ramy, nogę, koło, okoliczną florę itd. W przypadku linki zamontowanej na zewnątrz, ale do dolnej części sztycy (jak np. w KS Lev) nie ma tego problemu. Natomiast wadą jest zazwyczaj większa wysokość pierścienia (tego z uszczelką), przez co trudniej zmieścić sztycę o dużym skoku w danym rozmiarze ramy (to jest coś, co trzeba koniecznie sprawdzić przed zakupem sztycy). Pisałem o tym więcej tutaj: https://www.1enduro.pl/sztyce-regulowane/ No i ogólną zaletą kabla doprowadzonego wewnątrz ramy jest (poza estetyką) większy wybór modeli - większość producentów już się przerzuciło. Więc podsumowując: jeśli się da, to lepsze jest wewnętrzne prowadzenie, ale absolutnie nie jest to konieczność. Edytowane 22 Listopada 2017 przez Wooyek
Chimney13 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Siema. Sugerując się wspomnianym artykułem ( za który autorowi dziękuje ) Właśnie zamówiłem KS lev z zewnętrznym prowadzeniem linki ale montowana do zacisku sztycy Wiec pancerz nie pracuje. Uwaga w Niemczech jest o Ok 500 pln taniej niż u nas. Nowa wersja ma manetkę poprawiona i z Carbonu Dam znać jak przyjdzie i zamontuje.
wgi Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dnia 6.12.2017 o 19:45, Chimney13 napisał: Właśnie zamówiłem KS lev z zewnętrznym prowadzeniem linki ale montowana do zacisku sztycy Wiec pancerz nie pracuje. Uwaga w Niemczech jest o Ok 500 pln taniej niż u nas. Dasz linka z taką sztycą? Dotarła? Jak wrażenia?
Chimney13 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Siema Sztyca dotarła - sorry ze nie pisałem wcześniej ale święta i te sprawy, zdążyłem ją natomiast zamontować - musialem wymienic pancerz linki bo był za krótki do mojego bike - prowadziłem linke pod osią suportu i zabrakło mi 5 cm ale to nie problem bo linka wewnątrz pancerza oryginalnego miała sporo zapasu. Uchwyty na czwartą linkę pod rura dolną ramy wydrukował mi syn na drukarce 3d bo nie moglem tego nigdzie znalezć . Nawet udało mi sie wykonać jazdę próbna przed świętami - działa super ale jedno chce poprawić - czyli zamontowac ochrone rury pracującej w sztycy przez błotem bo wali mi z tylnego koła makabrycznie i szkoda żeby syf dostał się pod uszczelki. (myślę o jakieś gumowej rurze od pralki :))))))))) którą założę na sztyce. - uważam że to dotyczy generalnie wszystkich sztyc a rozwiązań ochrony przed błotem widziałem w necie dużo. Na razie działa super - większy skok niż 125mm by mi nie wszedł - wynika to z konstrukcji mojej ramy - ale polecam brać jak najwiekszy jaki sie zmiesci. Wysuw delikatny - szybki ale nie za szybki żeby nie dostać w krocze no i można ja zablokować praktycznie na każdej wybranej wysokości jak nam pasuje w danym momencie. Jedyne uwagi mam co do funkcjonalności a bardziej do kształtu i systemu manetki, ale z racji faktu ze uzywam obu przerzutek (3x9) nie mam mozliwosci zmiany na inną (np taką która zastępuje manetkę przerzutki w systemach napędowych 1x .... Kwestia przyzwyczajenia. Sztyce kupiłem na stronie https://www.bike-discount.de - jest tam wiele części dużo tanszych niż u nas i czesto są przeceny kupiłem dokładnie tą: https://www.bike-discount.de/de/kaufen/kind-shock-lev-remote-sattelstuetze-30%2C9x385mm-211409 Generalnie polecam Miłego śmigania mimo pogody. BTW mój bike to Stary ale jeszcze bardzo jary Specialized S-works epic carbon 2009 - o taki własnie https://www.bicyclebluebook.com/searchlistingdetail.aspx?id=3033208
trollu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) co do manetki - ja też mam taką w swoim dropline (mam też przednią przerzutkę) i u mnie idealnie ją wpasowałem pomiędzy chwyt a obejmę klamki, manetkę odwróciłem tak, że kciukiem pcham do przodu a nie w dół, dużo wygodniej się ją obsługuje Edytowane 3 Stycznia 2018 przez trollu
Chimney13 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 co do manetki - ja też mam taką w swoim dropline (mam też przednią przerzutkę) i u mnie idealnie ją wpasowałem pomiędzy chwyt a obejmę klamki, manetkę odwróciłem tak, że kciukiem pcham do przodu a nie w dół, dużo wygodniej się ją obsługuje Siema. Możesz proszę zrobić fotkę ? Dzięki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chimney13 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dzięki. Spróbuje tez u siebie czy da się obrócić. Jednak te manetki zastępujące przerzutkowa są najbardziej ergonomiczne ale nie mam zamiaru rezygnować z przednich blatów. )) Widzę jednak mankament tej mojej manetki Naciskając ja bardzo luzujemy chwyt kierownicy lewa ręka przenosząc kciuk nad kierownice. W niektórych sytuacjach może to być krytyczne. Ale z drugiej strony ja jestem pełny amator Wiec chyba nie będę zwracał uwagi na to. Pozdro i dzięki za fotkę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
trollu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 to już zależy co kto lubi, mi przy obecnym ułożeniu nic nie przeszkadza, trzymając mocno chwyt po protu podnoszę kciuk i manetka jest do dyspozycji foto trochę z ukosa jest zrobione, rower wisi na stojaku serwisowym przodem w dół, widać po ułożeniu klamki i manetki przerzutki
Chimney13 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 U mnie to wyglada tak : Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
trollu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 u mnie też tak było zanim obróciłem manetkę
Chimney13 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Sprawdzę ten twój patent i przejadę się trochę zobaczę wtedy czy mi spisuje się takie rozwiązanie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi