jedras Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 Jako że dla większości mamy koniec sezonu liczę że uda mi się upolować w rozsądnej cenie uchwyt na hak. Moje dachowe i tak wymagają niebawem wymiany, mam stare stalowe Thule z takimi samymi belkami (alu używam do boxa, a to jest poskręcane po prostu na stałe). Tyle że po 1 złapały już trochę luzów, a po 2 niestety nie są dostosowane do nowych ram jeżeli chodzi o samo mocowanie, do starych okrągłych rur są doskonałe, ale do obecnych hydroformowanych i grubszych nie za bardzo niestety, po 3 czasem jeżdżę innym autem a wrzucanie roweru na terenówkę dość wysoką na dach to masakra jakaś, do tego całośc jest strasznie wysoka... tak że rozwiązanie jest tylko jedno w tej chwili. Tak czy inaczej musiał bym je zmienic, jednak dla wygody wolę mocowanie na hak, duplikat tablicy powinienem mieć w przyszłym tygodniu i poszukuję czegoś w rozsądnej cenie spełniającego wszystkie przepisy odnośnie takiej platformy. Thule ze względu na cenę odpada, nie będę tego używał nie wiadomo ile zeby tyle inwestować. Platforma na 4 rowery, z opcją montażu na haku auta z kołem na klapie (z tego co widziałem w Thule kupuje się tylny pałąk i wtedy pojemność niestety kurczy się o 1 rower, ale jest do przełknięcia to dla mnie taka strata, czyli pewnie wystarczy żeby tylny pałąk nie był na samym tyle platformy i powinno dać radę). Niestety nie mam pewności jak to jest z oświetleniem, gdzieś czytałem że powinna mieć poza oświetleniem tablicy też halogen + wsteczny, jeszcze poszukam dokładniej informacji na ten temat. Mogli byście coś polecić ? Platformy Giro lub InterPack wyglądają przyzwoicie i są w rozsądnej cenie.
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Użytkuję od dwóch sezonów platformy InterPack Eco na 4 rowery i jestem bardzo zadowolony.
Chimney13 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Atera strada evoMam używam od 2 sezonów uważam ze lepsza niż thule. Poza tym można ja schować do bagażnika. Pozdro Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Troy Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Używa ktoś do ram karbonowych najtańszego Thula, albo bagażnik innej firmy? Faktycznie może się coś stać z ramą, czy to zwykła ściema producenta. Bo najtańszy bagażnik na hak Thula na 2 rowery kompatybilny z ramą karbonową to koszt ok. 2500 zł. https://www.thule.com/pl-pl/pl/bike-rack/towbar-bike-racks/thule-velospace-xt-2-_-938000
Przemcio Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Karbonowych ram nie można ściskać punktowo po prostu. Wiec wszystkie uchwyty łapiące ramę punktowo na ścisk odpadają. Ale najprostsze rozwiązanie to łapać za przednia ośke ze zdjętym kołem. Bardzo ułatwione jest to przy sztywnych osiach ale przy zwykłych tez działa. Wtedy te rozwiązania są tanie i skuteczne. Przy uchwytach na hak tez można sobie poradzić w prosty sposób. Trzeba po prostu nke łapać ściskiem za ramę a Np za sztyce jeśli nie jest carbo lub stosując rozpraszacze które nawet thule ma w swojej ofercie. Rozpraszają sile punktowego ścisku na szersza powierzchnie. Ja osobiście używam dachowego i łapie za ośke.
Nurek_ Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Już to pisałem w jakimś innym wątku - każdy bagażnik typu platforma będzie OK. Na tego typu bagażniku rower nie wisi, tylko stoi. Uchwyty są używane tylko do jego stabilizacji, żeby się nie przewrócił na bok, więc nie ma potrzeby ich mocnego zaciskania. Nie występują też na miejscach chwytu jakiś duże siły. Dla pewności, jeśli masz jakąś mega wycieniowaną ramę, możesz dać przekładki Thule czy jakieś inne.
Przemcio Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Dodatkowo łączniki na platformach możesz przypiąć nie za ramę a np z sztyce mostek lub kiere nie dotykając ramy.
Troy Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Dzięki za odpowiedzi. W takim razie kupię najtańszego Thula + adapter. Ten adapter przeznaczony jest niby wyłącznie do używania z bagażnikami rowerowymi Thule z pokrętłem ogranicznika momentu dokręcania, ale do innych bagażników można chyba stosować. https://www.thule.com/pl-pl/pl/bike-rack/roof-bike-rack-accessories/thule-carbon-frame-protector-_-984000
beddom Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Hej Mam Pytanie czy Thule Express 970 (lub podobny) nada sie do karbona? Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez beddom
Nurek_ Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Przeczytałeś chociaż wątek w którym piszesz? Dnia 24.03.2018 o 15:27, Nurek_ napisał: Każdy bagażnik typu platforma będzie OK. Na tego typu bagażniku rower nie wisi, tylko stoi. Uchwyty są używane tylko do jego stabilizacji, żeby się nie przewrócił na bok, więc nie ma potrzeby ich mocnego zaciskania. Nie występują też na miejscach chwytu jakiś duże siły. Dla pewności, jeśli masz jakąś mega wycieniowaną ramę, możesz dać przekładki Thule czy jakieś inne. Odpowiadasz sobie na dwa jakże ważne pytania: Czy bagażnik który proponujesz to platforma: NIE Czy na bagażniku który proponujesz rower rower wisi na ramie: TAK Następnie dokonujesz głębokiej analizy powyższych danych wejściowych i po kilku minutach intensywnego myślenia powinien pojawić się wniosek, będący odpowiedzią na Twoje pytanie: czy ten bagażnik nadaje się do karbona: NO NIE BARDZO Uprzedzając Twoje kolejne pytanie: jaki się nadaje, odpowiadam: jakikolwiek typu platforma.
KingaM Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Proszę o poradę! Mój mąż wytypował sobie takie bagażniki: https://www.interpack.eu/product-pol-7292-Bagaznik-rowerowy-na-hak-Inter-Pack-Quattro-13-pin-model-2018-WIESZAK-KULA-GRATIS.html?fbclid=IwAR3g9QI4J5CCThP4hfUzuj8x4gAiDRhjRHpj_KV3XFiCr-kc93HS5O_sOlg lub https://www.interpack.eu/product-pol-7930-Bagaznik-rowerowy-na-hak-Inter-Pack-Spider-4-13-pin.html?fbclid=IwAR306cWUrDOEUT-j9JHWdVGpI0g5UedhCp5Gv1eHTr7EqmokI16yymAaaFQ Proszę o Wasze opinie na ich temat
eathan Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 @KingaM używam podobnej konstrukcji https://www.taurus.info.pl/pl/p/Taurus-BuzzRunner-bagaznik-na-hak/9284 Wersja na 3 rowery. Jestem zadowolony. Plusem jest to, że platforma mieści mi się do bagażnika w aucie. Łatwo się zakładam, robi to co ma robić. Kosztuje rozsądnie. Z tego co widzę to co wkleiłaś jest bardzo podobne 1
Łza Włóczynutka Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Drugi nie jest uchylny, więc nie dostaniecie się do bagażnika auta. Cena jest bardzo wysoka jak na ten typ platformy: zobacz np bardzo podobny bagażnik amos: konstrukcja identyczna, cena prawie 2 razy niższa. Jeśli będziecie z bagażnika korzystać często, zwrócił bym też uwagę na to w jaki sposób montuje się go na kulę haka. Generalnie są 2 metody: albo jest śruba, którą trzeba z dużą siłą dokręcić i to zajmuje sporo czasu i jeszcze 2 osoby są potrzebne (jedna trzyma bagażnik, druga dokręca śrubę), albo jest wajcha/dźwignia, którą się przestawia o 90 stopni i bagażnik się blokuje na haku: to rozwiązanie jest błyskawiczne i można ogarnąć w jedną osobę. Jeśli będziecie często zakładać/zdejmować bagażnik, warto dopłacić do drugiego rozwiązania. Na którykolwiek bagażnik się zdecydujecie, przed zakupem warto założyć go na auto, zamontować rowery i sprawdzić czy będzie się dało otworzyć bagażnik, zwłaszcza jeżeli auto typu combi/van; z dużą klapą i niskim progu załadunku. Przy takich nadwoziach zdarza się, że z niektórymi platformami nie da się otworzyć klapy bagażnika pomimo tego że platforma się uchyla. Wówczas pozostają tylko platformy wysuwane od firmy Atera. Tu cena jest od 2 klocków w górę. 1
KingaM Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Łza Włóczynutka napisał: Drugi nie jest uchylny, więc nie dostaniecie się do bagażnika auta. Cena jest bardzo wysoka jak na ten typ platformy: zobacz np bardzo podobny bagażnik amos: konstrukcja identyczna, cena prawie 2 razy niższa. Jeśli będziecie z bagażnika korzystać często, zwrócił bym też uwagę na to w jaki sposób montuje się go na kulę haka. Generalnie są 2 metody: albo jest śruba, którą trzeba z dużą siłą dokręcić i to zajmuje sporo czasu i jeszcze 2 osoby są potrzebne (jedna trzyma bagażnik, druga dokręca śrubę), albo jest wajcha/dźwignia, którą się przestawia o 90 stopni i bagażnik się blokuje na haku: to rozwiązanie jest błyskawiczne i można ogarnąć w jedną osobę. Jeśli będziecie często zakładać/zdejmować bagażnik, warto dopłacić do drugiego rozwiązania. Na którykolwiek bagażnik się zdecydujecie, przed zakupem warto założyć go na auto, zamontować rowery i sprawdzić czy będzie się dało otworzyć bagażnik, zwłaszcza jeżeli auto typu combi/van; z dużą klapą i niskim progu załadunku. Przy takich nadwoziach zdarza się, że z niektórymi platformami nie da się otworzyć klapy bagażnika pomimo tego że platforma się uchyla. Wówczas pozostają tylko platformy wysuwane od firmy Atera. Tu cena jest od 2 klocków w górę. Myślę, że będzie zdarzało mi sie montować więc faktycznie, pierwsza opcja średnio ciekawa. Auto to duży SUV więc chyba nie będzie problemu.
eathan Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 @KingaM sprawdź model który Ci podałem powyżej. Konstrukcja podobna ale: jest uchylny, zapina się za pomocą "wajchy" a nie śruby. To wygodne bardzo. nie ma problemu z obsługą na suvie - tak używam u siebie. Pamiętaj też o tym, że warto brać model który ma zapięcie rowerów i samej platformy na kluczyk. Nie jest to 100% zabezpieczenie, ale możesz spokojnie stanąć na światłach i nikt Ci roweru nie zdejmie PS @Łza Włóczynutka z tego co widzę to obie propozycja Kingi mają opcję odchylania.
KingaM Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Kupiliśmy drugi model. W sobotę wyjazd ma DT4You MTB Oborniki więc przetestujemy
Bikers Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) Ja polecam ładny i lekki bagażnik Menabo Merak Rapid. Ważne słowo to Rapid, bo to jest najwyższa wersja z mechanizmem szybkiego montażu na kuli haka, zapięciem na kluczyk i funkcją uchylania w celu otwarcia klapy samochodu. Ostatnio przetestowałem go sobie na autostradzie przy 180 km/h oczywiście jazda krótkotrwała, chciałem sprawdzić jak to się zachowa. Nawet spoko Edytowane 29 Czerwca 2020 przez Bikers
Rekomendowane odpowiedzi