Michał123 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Który amortyzator jest lepszy? Jeździł ktoś może?
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 W zasadzie to... https://www.sram.com/rockshox/products/reba-rl#sm.00032dysn110uf07tao1itgu74m35 vs https://www.sram.com/rockshox/products/recon-rl#sm.00032dysn110uf07tao1itgu74m35 Jest porównywalnie, coś mi mówi, że Reba będzie lżejsza. I tyle.
Michał123 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 To wiem ale na przykład który lepiej wybiera nierówności albo który ma lepsze tłumienie?
Mały1990 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Powiem tak recona miałem w poprzednim rowerze przez długi okres czasu i nie miałem z nim żadnego problemu a w terenie spisywał się bardzo dobrze byłem bardzo zadowolony a rebe mam krótki okres czasu w aktualnym rowerze i jeszcze do końca jej nie wyczułem ale po pierwszym maratonie mogę stwierdzić że jak chodzi o wybieranie nierówności to minimalnie wygrywa recon. Kolega też miał taką zamianę amortyzatorów i też jest zdania że recon odrobinę lepiej mu pracował. Jedynie tak mogę pomóc pozdrawiam 1
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Bebechy są te same...Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Eldo Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeszcze jest jedna, istotna kwestia czym jest np zalana Reba. Aktualnie jestem po zmianie skoku i przy okazji wymianie oleju. Amor kupiony nowy ok pol roku temu, aktualnie zalalem go olejem 5W RockShox i mimo tego samego cisnienia inna kultura pracy. Widomo krótszy skok (120/100) ale wybiera zdecydowanie lepiej mniejsze nierówności. Nie mam pojecia jakim olejem byl zalany wczesniej. Nie bylo jeszcze okazji przegonic go po wertepach ale juz czuje roznice. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Eldo 1
artfal Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja mam Rebe i nie narzekam. W chwili obecnej do mojej jazdy, tj. maratony nie zmieniłbym to na innych. Fakt jest takie, że SAG mam ustawiony dość mały i nie do końca jestem w stanie powiedzieć jak wybiera małe nierówności bo jest dość twardo. Pozdrawiam, Artur
Andrzej Sawicki Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Pod względem konstrukcji wewnętrznej (tłumika) Recon to Reba, ale ma cięższe elementy i brak regulacji kompresji (tylko pokrętło tłumienia). Im szybciej jeździsz, tym większe może to mieć znaczenie. W starszych rowerach ma też znaczenie, że Reby już nie produkują z pivotami V-brake. Z jakiegoś powodu amortyzatory Rockshox czasami przychodzą z fabryki z minimalną ilością oleju. Jeżeli coś działa słabo, może pomóc zwykłe serwisowanie - z wlaniem zalecanego oleju włącznie. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Andrzej Sawicki
Eldo Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) 5 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał: Z jakiegoś powodu amortyzatory Rockshox czasami przychodzą z fabryki z minimalną ilością oleju. Jeżeli coś działa słabo, może pomóc zwykłe serwisowanie - z wlaniem zalecanego oleju włącznie. Dla tego wlasnie jestem pozytywnie zaskoczony praca Reby po zmianie skoku i przy okazji wymianie oleju / smaru. Nie sprawdzalem ile bylo oleju w oryginale ale teraz wiem ze jest tak jak byc powinno. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Eldo
Franz Mauer Opublikowano 11 Maja 2017 Opublikowano 11 Maja 2017 Dnia 11.4.2017 o 10:48, Michał123 napisał: Który amortyzator jest lepszy? Jeździł ktoś może? Mam oba. Choć RECONA GOLD mam w starszej wersji TK. Jeśli chodzi o zasadę działania i odczucia to przy dobrym ustawieniu amortyztaora różnicy nie ma żadnej. Oba pracują płynnie i wybierają wszelkie nierówności. Różnica, jak słusznie wskazał #SpiderMAN, dotyczy wagi na korszyść Reby. Różnica ta oscyluje w zależności od wersji (ja mam pod 29er) w granicach 240-300g. Te amortyzatory to w zasadzie identyczne konstrukcje, wykorzystujące te same technologie w działaniu.
Malibu71 Opublikowano 3 Lutego 2021 Opublikowano 3 Lutego 2021 Mam Recona RL Solo Air 130mm .. mój syn w swoim rowerze ma Rebe również 130mm . Obydwa rowery 29 cali . Jeżdżę w górskim terenie i czasem po ścieżkach . Recon spisuje się świetnie .Lecz jest jeden problem . Brak do niego możliwości zastosowania tokenów. Do Reby są dostępne a to pomimo porównywalnych specyfikacji obydwu amortyzatorów dość istotna różnica.
Rekomendowane odpowiedzi