COLUMBUS Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 WITAM WSZYSTKICH Miło mi powitać zakręconych cyklistów. Po 20 latach przerwy wsiadłem ponownie na rower. Udało mi się kupić chyba fajny https://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b7-29er. Jestem zadowolony z rowerku ale obecnie suport zaczął mi hałasować wiec wpadłem na pomysł ulepszenia. Na chwilę obecną mam Shimano M522 Octalink 42/32/22T a z tyłu Shimano Deore HG62-10 11-36T. Mieszkam w Poznaniu czyli całkiem płasko zdarza mi się zamykać napęd a na wagę roweru ( przy mojej nadwadze) nie patrze, to wymyśliłem sobie ze zamienię na 48/36/26. 36/26 w teren a 48 na asfalt. Po czytaniu, myśleniu, patrzeniu, studiowaniu, przespaniu tematu mam kilka pytań: 1- przerzutka przednia Shimano Deore M591 wg. specyfikacji powinna działać i obsłużyć 48/36/26 proszę o potwierdzenie 2- kross zaproponował wersje oszczędną FC-T4010 48-36-26t ale to 9 rzędowa korba czy to dobra? 3 kross zaproponował wersje taką samą FC-M521 48-36-26 octalink na 10 rzędów to rozumiem ale chciało by się polepszać proszę o opinie 4 kross zaproponował SLX FC-M670 to rozumiem ale słucham waszych opini ? 5 kross zaproponował XT FC-T780 super ale czy warto dopłacać? 6 ja znalazłem FC-M4060 hollowtech II ale 9 rzędowa proszę o opinie ? 7 ja tylko czytałem o "FC M590 -10" do 10 rzedowych ale nie znalazłem do kupna 8 ja znalazłem FC M590 chwalona duzo ich i tania ale 9 rzędowa czy będzie pasować? 9 ja znalazłem FC-T551 10 rzędowa ale jakoś dziwnie segregowana w shimano proszę o opinie 10 jaka jest roznica pomiedzy m590 48/36/26 a korba m591 48/36/26? 11 czy roznica 170mm a 175mm jest wyczówalna dla amatora? 12 co myślicie o Deore FC-T6010 3x10 48/36/26T ? wiem ze sporo pytań ale dla was to pestka. Trochę czytałem ale co odp na konkretne pytanie zawsze lepsze od odpowiedzi wycinanych z kontekstu innych Nie wiem jak ale postaram się wam zrekompensować stracony czas na tyle pytań. SZAJBAJK jesteś GOSC i kłaniam się nisko przed Tobą za czas i chęci do zarażania innych 2 kółkami. pozdrawiam
nonz Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 Blatu 48t przy kole 29' raczej nie poużywasz. Dla spokojnej jazdy 45 km/h wystarczy 40t. Według mnie najlepiej jest znaleźć korbę hollowtech II, która będzie działać z 9s i ułatwi przejście na 10s w przyszłości. Przerzutka będzie działać tylko będziesz potrzebował dłuższy łańcuch. Długość korby zależy od wzrostu i kondycji. 175mm to standard.
Gość Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Witaj, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania: Ad.1: Jest to maksimum, jakie uda Ci się założyć. Według danych producenta jej pojemność to 22T, czyli jak chcesz zamontować korbę 48/36/26, to wychodzi równo 22T (48-26).Ad.2: Jak chcesz zmieniać korbę, to nie wyobrażam sobie również zmiany na dużo bardziej sztywny układ, czyli suport z zewnętrznymi łożyskami i korbę ze zintegrowaną osią. Będziesz bardzo zadowolony no i jest dużo prostsze w serwisie. Tę korbę którą proponujesz miałem domyślnie w rowerze Kross Evado 6.0 i nie byłem z niej zadowolony. Od razu zleciłem wymianę na korbę ze zintegrowaną osią.Ad.3: Tak jak w punkcie 2, czyli zastanów się nad wymianą wkładu suportu z Octalink na Hollowtech II (nawet może być i Shimano BB52) i wtedy korbę ze zintegrowaną osią np.: Deore FC-T6010 48x36x26T.Ad. 4: Jeżeli znajdziesz z taką liczbą zębów jaka będzie Ci odpowiadać, to korba SLX FC-M670 jak najbardziej godna polecenia. Od razu masz zintegrowaną oś oraz wkład suportu na zewnętrznych łożyskach, co przekłada się na większą sztywność podczas kręcenia.Ad. 5: Jak masz wystarczający budżet i znajdziesz korbę z odpowiednią liczbą zębów, to brałbym XT bez zastanowienia. Klasa sama w sobie.Ad. 6: FC-M4060 - jestem na NIE.Ad. 7: Nie rozumiem o co chodzi, także pomijam to pytanie.Ad. 8: Nie powinno być problemów, ale raczej brałbym korbę dedykowaną do 10-biegów.Ad. 9: FC-T551 jak najbardziej ok. Jest dziwnie segregowana, bo to korba przeznaczona raczej do turystyki i jazdy codziennej (np. rower crossowy lub MTB do codziennej, niezbyt wyczynowej jazdy).Ad. 10: M591 jest to M590, z tym że z przeznaczeniem do rowerów trekkingowych. Większa liczba zębów oraz osłonka.Ad. 11: Nie poczujesz żadnej różnicy, chyba że jesteś bardzo niską osobą, to wtedy 170mm. Standard w dzisiejszych czasach to 175mm.Ad. 12: Skoro jesteś amatorem, to nie będzie dla Ciebie różnicy w jakości. Różnią się liczbą zębów, osłonką żeby spodnie nie wkręciły Ci się w korbę lub wagą. Edytowane 12 Listopada 2017 przez Gość
COLUMBUS Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Opublikowano 12 Listopada 2017 Dziękuje za odp przejście z 42/32/22 jeżdżąc po Poznaniu i leśnych okolicach często machałem pomiędzy 42/32 ( nowy rower oraz ja amator myśle sobie że tak każdy ma) ale jak mam coś wymieniać to staram się pod siebie poustawiać ( może żle robie i ty NONZ masz racje z 48). W tym roku ciężko zachorowałem i dla bezpieczeństwa jeżdżę po Poznaniu ( asfalt i Schwalbe Rapid Rob znika w oczach) to praktycznie cały czas na 42 wiec: 48 zamiast 42 na asfalt po Poznaniu i dokręcanie z górki albo w lasach kiedyś będzie nieużywane 36 zamiast 32 cały czas może podniosę kadencję (na razie nie mogę zdrowie ), (36/26 prawie jak 2 blatach ) 26 zamiast 22 może będę częściej używał ( 22 używałem do górki na cytadeli od szelągowskiej i na malcie na polane harcerza Poznaniacy będą wiedzieć oraz do wysuszenia klocków tylnych po odtłuszczaniu). Jak pojeżdżę dłużej to to samo zrobię na 26. Gościu m4rvell0us fachowo i na temat super. "7 ja tylko czytałem o "FC M590 -10" do 10 rzedowych ale nie znalazłem do kupna" w danych katalogowych w shimano występuje m590-10 i jest zaznaczone że tylko do 10s ciesze się że amator zaskoczył http://si.shimano.com/#/pl/EV/FC-M590-10 http://si.shimano.com/#/pl/SI/1LV0A znalazłem SHIMANO DEORE XT T780 48/36/26 za 400 plus wysyłka tylko czekam na fundusze dzięki za odp czekam na więcej opini
Rekomendowane odpowiedzi