GRdeR20002 Opublikowano 10 Listopada 2017 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam, opona będzie mi potrzebna do XC, teren po jakim się poruszam to trochę asfaltu, szuter, mniejsze i większe korzenie, piasek. Dotychczas jeździłem na oponach schwalbe smart sam, nie mam porównania do żadnych innych. Mój wybór padł na, racing ralph, rocket ron, nobby nic. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat różnic tych trzech opon?
Gość Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Podstawowa różnica to gęstość zastosowanego biernika. Nobby Nic to opona w trudniejszy teren i świetnie radzi sobie z błotem. Ze względy na rzadziej rozmieszczony klocek szybciej z tego błota się czyści. Jednak wiąże się to z większymi oporami toczenia na asfalcie. Dwie pozostałe opony to próba osiągnięcia kompromisu pomiędzy drogami utwardzonymi a typowo leśnymi. Skłaniał bym się ku Racig Ralph ale to wyłącznie moja opinia i proszę nie podejmować wyboru bazując wyłącznie na niej. Co pewnie zauważyłeś konkretny model występuje w kilku wersjach za czym oczywiście idzie cena.
GRdeR20002 Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 Też raczej się ku nim skłaniam. Mój budżet wynosi 100zł przy czym opona na koło 26 cali. https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-racing-ralph-performance-26-zwijana-schwalbe,41661.html https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-rocket-ron-ii-performance-26-schwalbe,48035.html
Gość Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 Link nr 1 ale jak wspomniałem to moja prywatna opinia.
revolta1 Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jak niezbyt ciezki teren to vittoria saguaro
GRdeR20002 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Opublikowano 12 Listopada 2017 Dziękuje za pomoc, wybiorę Racing ralpha!
jedras Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 Racing Ralph mam w Jekyllu na kołach 26, w 29-er mam Rocket Ron. Zdecydowanie Racing Ralph z tych 2 fajniejsze. Wersja Performance nieźle się uszczelnia na mleku. Mam też Nobby Nic na przodzie i Maxxis Icon z tyłu w 2 komplecie kół do Jekylla, dopiero co je zalałem i na razie jeszcze nie testowałem w błocie, Nobby nic mi się podoba, do tej pory myślałem o niej jako oponie napędowej patrząc na bieżnik w na przykład minionie tylnym, ale jak zamawiałem Icona w grawitacyjnym doradzili mi że jednak lepiej będzie jak dam go na tył a Nobby Nic-a do przodu, może niebawem przetestuje jak się będzie to sprawować w takim połączeniu.
Rekomendowane odpowiedzi