Skocz do zawartości

Maski

IOO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga: poniżej znajduje się tylko opis moich doświadczeń!

Ponieważ mieszkam w Krakowie to maska smogowa jest wyposażeniem niemal obowiązkowym.

Sprawdziłem na sobie maski:

RZ Mask (3 rodzajami filtrów: HEPA, węgiel, HEPA+węgel) [https://rzmask.pl/maski-przeciwsmogowe-i-przeciwpylowe-rz-mask/34-maska-przeciwpylowa-digitech-green.html]

Maska P3 [https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/odziez-ochronna-i-bhp/okulary-i-maski/maski/maska-jednorazowa-p3-2-szt.html]

PÓŁMASKA ANTYSMOGOWA VOREL [https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/odziez-ochronna-i-bhp/okulary-i-maski/maski/polmaska-antysmogowa.html]

Dodatkowo  dla żony i córki zakupiłem maski: 

Córka: https://www.olx.pl/oferta/maska-antysmogowa-dla-dzieci-CID88-IDjssdV.html#555e03ef2c

Żona: u tego samego sprzedawcy ale jeszcze nie są wystawione

Te maski sprawdzają się bardzo dobrze w razie konieczności wyjścia z domu, polecam tego sprzedawcę duży wybór i dobre ceny. Maski wyglądają jak te innych "producentów", pewnie pochodzą od tego samego dostawcy z Chin.

No to do rzeczy.

Uwagi ogólne:

1. Wszystkie maski utrudniają swobodę oddychania. Im większy wysiłek tym bardziej jest to odczówalne (np. podjazd), trzeba się z tym liczyć.

2. Jak się zatrzymamy to okulary parują.

3. Podczas intensywnego wysiłku często oddycha się ustami co powoduje skraplanie się wilgoci wewnątrz maki, trzeba ją po powrocie wysuszyć.

4. Maski/filtry nie są wieczne, trzeba je wymieniać i to raczej częściej niż rzadziej. Ich żywotność dodatkowo skraca intensywny wysiłek (patrz punkt 3.)

5. Jeżeli jesteśmy chorzy (rozchorujemy się po powrocie) to na masce zostaje ten syf co go wydychamy, w takim wypadku maska/filtr nadaje się do wymiany inaczej możemy liczyć na powtórkę infekcji.

6. Maskę trzeba dopasować do twarzy.

Teraz bardziej szczegółowo.
RZ Mask - Maska dobrze dopasowuje się do twarzy, dostępne są różne rozmiary tak więc można dopasować do siebie. Raczej średnia/słaba jakość wykonania, od wewnętrznej strony odklejają się takie siateczki, a pianka się strzępi. Zdarza mi się że okulary zaczynają parować także w trakcie jazdy. Do maski dostępne są trzy rodzaje filtrów:

- hepa - bardzo szybko zaczynają śmierdzieć (u mnie po 2 dniach = 4 jazdy po około 30 min, było już bardzo niekomfortowo), najmniejszy opór przy oddychaniu.

- filtr węglowy - największy opór przy oddychaniu,

- hepa+filtr węglowy - teoretyczne najlepsza opcja za względu na parametry filtrujące, niestety też zaczynają śmierdzieć.

Minusem tego rozwiązania jest cena maski i późniejsza cena filtrów, w cenie filtra można kupić maskę "jednorazowe".

Maska P3 - Zwykła maska, nieźle przylega do twarzy, wada jest jeden rozmiar. W tej masce najbardziej mi parowały okulary. Czas użytkowania silnie zależy jak bardzo ją zawilgocimy oddychając przez usta. Zanim zaczęła śmierdzieć to nadawała się do wymiany.

PÓŁMASKA ANTYSMOGOWA VOREL- Bardzo fajna maska, za stosunkowo małe pieniądze, dobrze wykonana. W sumie to mój faworyt. Dobrze przylga do mojej twarzy, opory przy oddychaniu są akceptowalne.

Co do skuteczności powyższych rozwiązań to wydają się być porównywalne. Po powrocie nie boli mnie głowa, ani gardło co nagminnie zdarzało się przed zakupem.

Jak ktoś ma uwagi lub pytania to pisać postaram się odpowiedzieć.

Opublikowano

Ja mam brodę i wąsy, niestety u mnie maski raczej nic nie dadzą :/

Opublikowano

Ja korzystam z masek Dragon https://goo.gl/6jkEVZ

Zeszłej zimy sporo w niej biegałem i potwierdzam wady jakie były zapisane w pierwszym poście.

Trudniej się w niej biega niż bez niej to oczywiste. Twarz pod maską po kilkominutowej aktywności mokra. Ja co pewien czas po prostu przecierałem ją ręką i biegłem dalej.

Po kilku razach człowiek wyrabia sobie specyficzny sposób oddychania (wydychanie bardziej celowane w otwory) i jest znośnie.

Moim zdaniem, szczególnie zimą plusy takiej maski znacząco przewyższają minusy i nawet się nie zastanawiam czy ją zakładać przed aktywnością.

Dnia 17.11.2017 o 19:12, nctrns napisał:

Ja mam brodę i wąsy, niestety u mnie maski raczej nic nie dadzą

też mam i za bardzo to nie przeszkadza

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 17.11.2017 o 19:12, nctrns napisał:

Ja mam brodę i wąsy, niestety u mnie maski raczej nic nie dadzą :/

Skoro masz brodę pomyśl o Smogenix. To są takie filtry do nosa bardzo popularne w Chinach i Japonii.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja na rower używam maskę antysmogową Respro i sprawdza się. Dobrze przylega do twarzy i lepiej się oddycha. Kaszel też mnie później nie męczy i (przepraszam wrażliwców) nie smarkam na czarno ;) Działa czyli...;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moim zdaniem liczy się sam fakt i świadomość zagrożenia jakie niesie ze sobą smog, sama maska też powinna być dla nas przede wszystkim wygodna i chodzi nie tylko o codzienne funkcjonowanie, ale również jazdę na rowerze. Do tej pory wszystkie nazwę to "tańsze modele" nadawały się do jednorazowego użytku.