Skocz do zawartości

Strava bardziej strawna...

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@nctrns, pomógł mi rozwiązać jeden problem ale pojawił się drugi. 

Aplikacja Wahoo fitness zapisuje rytm serca wszystko ładnie ale gdy przenoszę to do stravy nie pokazuje tam pulsu, ktoś wie jak sobie z tym poradzić? 

Dobra, trzebabyło coś tam akceptować w opcjach, już zrobiłem!

Edytowane przez grubol
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Mam Brytona Aero 60, po zrzuceniu aktywnosci na strave nie pokazuje mi tętna. Co można z tym zrobić?

Ilość przewyzszen też się nie zgadza, bryton pokazuje sporo mniej od tego co jest na stravie.

Pomóżcie😁

Opublikowano

A jak wrzucisz plik .fit ręcznie na Stravę, to pokazuje HR? Bo zakładam, że w liczniku masz HR prawidłowo? W Active też?

10 minut temu, Mistrzusek napisał:

Ilość przewyzszen też się nie zgadza, bryton pokazuje sporo mniej od tego co jest na stravie.

To akurat chyba standard, mój 410 też tak ma, że za każdym razem trzeba poprawiać. Pomiar barometryczny wcale nie jest tak dokładny jak GPS.

Opublikowano

W Active pokazuje mi to samo co na liczniku, HR, przewyzszenia, średnią itd.

Ręcznie nie próbowałem zrzucać aktywności, następnym razem spróbuję.

A jeśli chodzi o przewyższenia to co ma więcej "racji" w tym momencie? Bryton, czy to co widzę na Stravie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mistrzusek napisał:

A jeśli chodzi o przewyższenia to co ma więcej "racji" w tym momencie? Bryton, czy to co widzę na Stravie?

No i tutaj wjeżdżamy do zależylandu. To, jak Strava ogarnia wysokość jest opisane dość dokładnie na stronie supportu Stravy (EN). W dużym skrócie, Strava ma swoją bazę, która budowana jest z danych GPS oraz barometrycznych ludzi korzystających ze Stravy, z innych map wysokościowych itp. Ich baza budowana jest latami z różnych źródeł, ale ich dokładność jest różna dla różnych regionów, może zawierać błędy, których nikt nie wyłapał, bo nikt tam nie jeździ itp., ale w ogólnym przypadku jestem skłonny założyć, że wysokość podawana przez Stravę jest bardziej dokładna od wskazań licznika. A dlaczego tak?

Bo liczniki bazują na barometrycznym pomiarze wysokości, który jest tak precyzyjny, jak precyzyjny jest pomiar ciśnienia atmosferycznego przez takie urządzenie. Problem w tym, że ciśnienie cały czas się delikatnie zmienia, ma na to też wpływ temperatura otoczenia, a sam pomiar może być dodatkowo zakłócony przez czynniki zewnętrzne (woda w otworze pomiarowym, wstrząsy itp.). Mój Bryton jest na tym polu beznadziejnie głupi, obsługuje tylko kalibrację punktu startu i niczego więcej, co robię zresztą przy każdym starcie. Mimo to na 2-3h trasie i powrocie dokładnie do punktu startu (z dokładnością do 0.5m) mam różnicę wysokości na poziomie 2-20m i sumę spadków np. 300m, a sumę wzniesień 280m, co w pętli jest niewykonalne, bo bilans musi wyjść na zero. Do tego raz jadać w lekkim deszczu przetarłem palcem ekran i nagle bieżąca wysokość skoczyła z ~90m do ponad 400m, spadła do -140m i wróciła na ~90m :). Mam w domu jeszcze ROX-a 6.0, który ma trochę więcej opcji kalibracji, bo pozwala wprowadzić bieżące ciśnienie powietrza (sprawdzam w lokalnej stacji meteo) i wysokość startu. Efekt? Na podobnej pętli też ma odchyłki 2-20m, podobnie jak Bryton, tylko zabawy z kalibracją jest więcej.

TL-DR: Barometry w licznikach kłamią, a pomiar z GPS jest w tej chwili na tyle precyzyjny (0.5m we wszystkich kierunkach, wysokość też), że wskazania licznika traktuję raczej orientacyjnie, a po powrocie i tak robię w Stravie korektę, bo uważam, że ich dane wejściowe są dużo bardziej precyzyjne.

Opublikowano

Da sieravie łączyć wyniki z dwóch urządzeń? Generalnie używam strawy w zegarku samsunga ale z licznika rox10 mam dane o kadencji. Da się to połączyć w całość?

Opublikowano

Zrobiłem sobie taki eksperyment w czerwcu przy zupełnie innej okazji (chciałem sprawdzić, czy endomondo nadal pokazuje dziwne rzeczy dla importowanych tras) i do porównania wziąłem moją najdłuższą wtedy trasę (długość i przewyższenia). Na niskie prędkości nie zwracajcie uwagi, bo było dużo prowadzenia roweru, zbyt strome zjazdy, kilka gleb, kontuzja kolana i powrót dziadkowym tempem. Trasę zarejestrowałem telefonem w Stravie, zrobiłem import do Endomondo, Komoot'a i Veloviewer'a. Profil wysokości (wykres) wszędzie ten sam, wysokość minimalna (~155) i maksymalna (~284) też prawie identyczne - widać to w Endomondo, Komoocie i Veloviewerze. Wysokość początkową, pod domem, sprawdziłem aplikacją GPS Status i pokazuje tyle samo co na mapach topograficznych - 179 m.n.p.m. Za to suma w górę i w dół, prędkości średnie i maksymalne są zupełnie różne w Stravie i Endo. Także Endomondo sobie odpuściłem na dobre, wysokościami nie zaprzątam sobie głowy, a prędkości i odległości na Stravie są zbieżne z tym co pokazuje mi na bieżąco mój licznik, więc to mi wystarcza.

A to co wkleił @nctrns, i FAQ stravy "We generally consider the data from barometric altimeters to be of higher quality than the data derived from GPS signals and prefer that when processing activities." tylko potwierdzają, że dopóki nie mam licznika z porządnym wysokościomierzem, to wysokościami nie ma co zawracać sobie głowy.

strava_2.jpg velowiever_2.jpg endomondo_2.jpg komoot_3.jpg
Opublikowano
25 minut temu, nctrns napisał:

No i się okazuje, że w kwestii map bazowych - jest.

Cytując https://water.usgs.gov/osw/gps/:

Cytat

Uncertainty

Accuracy of differential-grade GNSS units varies depending upon the type of differential correction applied and the quality of the GNSS receiver and antenna (type, quality, and the number of satellite and frequencies that can be received), with external antennas typically providing the best results.

All Differential-grade GPS receivers have a horizontal positional accuracy of less than 1 meter. Most new GPS receivers with differential corrections from SBAS such as WAAS and low level OMNISTAR subscriptions or from GBAS such as beacons typically have accuracies from 0.3 to 1.0 meter, depending on the quality of the receiver. Higher-level OMNISTAR service or Trimble’s H-Star service improves the accuracy to 5 – 30 cm. Currently, the highest quality differential GPS receivers available are dual frequency units that utilize both GPS and GLONASS satellites. These coupled with a very accurate differential correction subscription will give the best differentially corrected position possible. Vertical accuracies for these GPS units are 2 – 3 times that of the horizontal accuracy, and should be used only for informational purposes.

Czyli używając najlepszych metod pomiarowych i najlepszego sprzętu do pomiaru różnicowego GPS masz dokładność na poziomie 5-100cm w poziomie i błąd w pionie na poziomie 2-3x błędu poziomego - 15-300cm. I takim sprzętem robione są pomiary, na bazie których tworzone są (i poprawiane) mapy topograficzne, z których później korzystają inne podmioty - w tym Strava. Daje to dużo lepszy pogląd niż barometryczny czujnik w liczniku, który jak lekko przyciśniesz palcem ekran, to walnie ci ściankę wysokości 600m :D Naturalnie odbiorniki GPS w komputerach rowerowych nie są nawet w tej samej lidze, co sprzęt do pomiarów geologicznych.

Z pomiarem barometrycznym problem polega na stabilności warunków pomiarowych. Jak masz przez kilka godzin stałe ciśnienie atmosferyczne, stałą temperaturę, wilgotność powietrza i czujnik nie jest wystawiony na działanie czynników mogących wpłynąć bezpośrednio na pomiar to tak, pomiar będzie wiarygodny. W praktyce, gdy chce się mierzyć pojedyncze metry, odczyt ciśnienia musi być precyzyjny, więc każdy stopień różnicy temperatury wprowadzą błąd, jazda z wiatrem/pod wiatr wprowadzi błąd, sama zmiana ciśnienia atmosferycznego wprowadzi błąd. No chyba, że masz opcje kalibrować punkt odniesienia co kilka/kilkanaście km, wtedy OK, można na takim pomiarze polegać ;)

Stąd, jak pisałem wcześniej, to, co pokazuje licznik na temat wysokości w danej chwili (niezależnie czy pomiar brany jest z barometry czy z GPS) jest fajne jako orientacyjna wartość wysokości i ewentualnie określenia orientacyjnego nachylenia podjazdu/zjazdu, ale najbardziej wiarygodne cyferki mimo wszystko wyjdą dopiero, jak się je odbije od gotowych map wysokościowych. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Eddek napisał:

Stąd, jak pisałem wcześniej, to, co pokazuje licznik na temat wysokości w danej chwili (niezależnie czy pomiar brany jest z barometry czy z GPS) jest fajne jako orientacyjna wartość wysokości i ewentualnie określenia orientacyjnego nachylenia podjazdu/zjazdu, ale najbardziej wiarygodne cyferki mimo wszystko wyjdą dopiero, jak się je odbije od gotowych map wysokościowych. 

No nie takie orientacyjne, mi wczoraj przy 115km bryton pokazał 640m przewyzszen, a po uploadzie na strave wyszło 790m. 150m różnicy to dla mnie sporo.

Wychodzi na to, że darmowa strava ze smartfona lepiej podaje dane, niż drogi komputerek. 

Czuję się wydymany😅

Edytowane przez Mistrzusek
Opublikowano

A jaką masz pewność że akurat wartość ze stravy jest tą właściwą? IMHO wszystko zależy od częstotliwości próbkowania. Druga sprawa to fakt że po załadowaniu treningu na stravę ta już wie że jaką drogą jechałeś natomiast komputerek niekoniecznie. Po prostu liczy metry i ewentualnie weryfikuje za pomocą barometru ale nie bierze pod uwagę faktycznie przebytej trasy. Robi to dobiero Strava. Co innego jeśli jedziemy za pomocą śladu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, czy w chwili obecnej jest jakaś możliwość korzystania ze stravy na smartfonie wraz z monitorowaniem pracy serca?

Opublikowano

Stara wersja stravy z apkmirror

Tapatalk'd

Opublikowano
10 minut temu, nctrns napisał:

Tapatalk'd

To jedyna możliwość??? 

Nie znam się na tym, ale czy to będzie działać jeśli mam płatną wersję? Rozumiem, że można wtedy sparować nowe urządzenie np pas kardio, tak?

Opublikowano
W dniu 3.12.2019 o 21:44, nctrns napisał:

Tapatalk'd

Wrócę jeszcze tematu. Jaka jest ostatnia wersja stravy obsługująca ANT+ i BT?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wie ktoś może jak zrobić żeby strava nie liczyła przerw w jeździe do całości treningu. Chodzi mi o to że jadę zatrzymam się na 10 minut i to później jest doliczone jako moving time. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W trybie nagrywania wejdź w ustawienia i włącz auto-pauzę.
https://support.strava.com/hc/en-us/articles/216919277-Auto-Pause
Nie napisalem może wszystkiego odnośnie treningu. Bo był to trening na trenazerze i były przerwy w tym treningu i pauzowalem ręcznie te przerwy. Mam włączona autopauze i na zewnątrz jest wszystko ok tylko wewnątrz jest nie tak jak powinno.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Segmenty Live. 

Zakupiłem na miesiąc Strave Premium, aby obadać segmenty na żywo. Ustawiłem wszystko tak, że Garmin 830 pokazuje to, co powinien. Czasami pokazuje, najczęściej nie pokazuje. Czemu tak? Wie ktoś? 

Jadę trasę, na której na 66 kilometrach jest 20 segmentów. Mam włączone nawigowanie - Garmin nie widzi żadnych segmentów. Wyłączam nawigowanie - na Garminie czasem pojawia się segment od początku (z zapowiedzią, a potem odpowiednim ekranem z podglądem na żywo), a czasem jest tylko na ekranie kropka poczatku segmentu, a czasem zupełnie nie ma nic. 

Mam włączone pokazywanie zapisanych segmentów (nie popularnych), i mam zapisane w ulubionych chyba wszystkie segmenty w okolicach, po których jeżdżę. 

Gdzieś wyczytałem, ze Strava nie pokazuje na żywo segmentów zjazdowych, na których jest ujemne pochylenie, nawet jeśli to jest 1% spadku na 5 kilometrach. Czy to prawda? 

Da się coś w ogóle zrobić, żeby pokazywały mi się wszystkie segmenty? 

Opublikowano

Niestety live sements nie działa na garminie jak nawigujesz :( dlatego anulowalem moje zamówienie na garmina

Do tego dochodzą segmenty dh ale to akurat ograniczenie narzucone przez strave.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, JaW napisał:

Gdzieś wyczytałem, ze Strava nie pokazuje na żywo segmentów zjazdowych, na których jest ujemne pochylenie, nawet jeśli to jest 1% spadku na 5 kilometrach. Czy to prawda? 

0.25%

https://www.mbr.co.uk/news/strava-removes-descents-from-live-segments-383240

I na forum stravy pełno jest tematów, że w mieście to zrozumiałe, ale dla kolarzy górskich, którzy używali tego jako narzędzia treningowego to strzał w stopę.

Nie mam Summita, ani Garmina, na KOMy nie poluję, więc z segmentów live nie korzystam, ale odkryłem to przypadkiem w tym samym czasie, bo ciekawy byłem, dlaczego tak po prostu z dnia na dzień zniknęły niemal wszystkie segmenty u mnie w mieście, czy to strava dbając o bezpieczeństwo czyści, czy znikają z innego powodu. Ale wychodzi na to, że to dwa zupełnie nie powiązane zdarzenia.

Edytowane przez karolg
Opublikowano

@skraburski @karolg@karolg dziękuję za informacje, teraz wszystko jsne. Chciałem potraktować segmenty live jako fajne urozmaicenie jazdy i dopingowanie siebie do większego wysiłku. Jednak w obecnej postaci ta funkcja robi się dla mnie kompletnie bezwartościowa. Raczej nie przedłużę Premium na następny miesiąc i sprawa załatwiona. 

Opublikowano
Niestety live sements nie działa na garminie jak nawigujesz sad.png dlatego anulowalem moje zamówienie na garmina

Do tego dochodzą segmenty dh ale to akurat ograniczenie narzucone przez strave.
Kolego poważnie tak jest, że nie ma live segments jak włączona nawigacja. Przecież to bez sensu. W wahoo przy nawigacji segmentu działają normalnie.