Skocz do zawartości

Strava bardziej strawna...

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rejestruj w innej aplikacji i później eksportuj, szkoda baterii. Ja jak jadę "w nieznane", to nawiguję się i zapisuję ślad za pomocą Locusa, a potem na komputerze importuję do Stravy. Ostatnio spodobał mi się do planowania Komoot, bo chociaż nie pokazuje segmentów Stravy (dla takich cieniasów jak ja i tak zbędne :D), to ma dane o typie nawierzchni i wytycza trasę wg profilu roweru, jak ustawisz bike touring to preferuje asfalty, a mountain biking to pola, lasy i cokolwiek, gdzie rower wjedzie. Nie testowałem go jeszcze jako nawigacji, ale byłoby świetnie jakby jadł mniej baterii niż Locus (10% na godzinę).

Opublikowano (edytowane)

@karolg Tak sobie właśnie pomyślałem, że gdybym chciał zapisać jakiś fajny odcinek to mógłbym w sumie włączyć Stravę kliknąć Record Activity i zakończyć, zapisać pod pasującą mi nazwą po przejechaniu danego odcinka i tyle. Później z tych odcinków na mapie ładnie coś ułożyć. Mając włączoną główną nawigację cały czas, dzięki której planuje trasy leśne (głównie poprzez zwracanie uwagi gdzie są górki).

Edytowane przez jpablo
Opublikowano
17 minut temu, jpablo napisał:

@karolg Tak sobie właśnie pomyślałem, że gdybym chciał zapisać jakiś fajny odcinek to mógłbym w sumie włączyć Stravę kliknąć Record Activity i zakończyć, zapisać pod pasującą mi nazwą po przejechaniu danego odcinka i tyle. Później z tych odcinków na mapie ładnie coś ułożyć. Mając włączoną główną nawigację cały czas, dzięki której planuje trasy leśne (głównie poprzez zwracanie uwagi gdzie są górki).

Nigdy bym na to nie wpadł, ale zawsze to jakieś obejście problemu.

Opublikowano

Czy strava przestała być strawna? Właśnie próbując zakończyć aktywność dostałem informację, że aktywność była za krótka, żeby ją przesłać na serwer. Aktywność miała lekko ponad 30minut. Normalnie masakra.

Opublikowano
12 minut temu, mareq napisał:

Czy strava przestała być strawna? Właśnie próbując zakończyć aktywność dostałem informację, że aktywność była za krótka, żeby ją przesłać na serwer. Aktywność miała lekko ponad 30minut. Normalnie masakra.

Dziwne, mi nawet takie "aktywności" zapisuje:

2019-09-18 22.10.19.png.jpg
Opublikowano (edytowane)

Płacę, dlatego się wpieniłem. Do teraz przyjmowało mi wszelkie aktywności.

Edytowane przez mareq
Opublikowano

@mareq No to faktycznie padaka, mam nadzieje, że to tylko BUG jakiś, bo inaczej sobie nie zapisze moich odcinków tak jak wymyśliłem pare postów wyżej ;D

Opublikowano

Sprawa rozwiązana. Problem sprawiła strava w zegarku gear S3. Zrobiłem teraz upload z licznika i jest ok.

Opublikowano

Czy to prawda, że Strava zablokowała dodawanie czujników BT/ANT+?
Przeczytałem taki komentarz pod jednym z ostatnich komemtarzy w google play.
Mam starą wersję 92.0.1 i nie wiem czy aktualizować.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak to prawda, i to już parę tygodni temu. Jak miałeś jakieś zapisane, to będą działać - nie wiadomo jak długo. Ale nowych nie da się dodać.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za informację. Troche to słabe rozwiązanie, chyba trzeba będzie pomyśleć o jakimś kmputerku dedykowanym na rower zamiast telefonu.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@slavoog aplikacja wahoo fitnes dobrze działa i od razu eksportuje sama do Stravy aktywności.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Teraz, jpablo napisał:

@karolg Może jeszcze psychotesty wprowadzą na koniec każdej przejażdżki..

Jak ktoś trenuje, to mu te numerki mogą pomóc, ale po co o to pytają w darmowej wersji, skoro i tak swojego poziomu 'Fitness' nie zobaczę bez kupowania Summit'a?

Opublikowano

Bo jak kiedyś kupisz albo weźmiesz trial, to będziesz miał te dane i będzie ci coś mogło pokazać na ich podstawie.

Jak nie zapyta, nie wprowadzisz, a nie jeździsz z pulsometrem, to zamiast wykresu pokaże ci biały ekran.

Opublikowano
10 minut temu, nctrns napisał:

Bo jak kiedyś kupisz albo weźmiesz trial, to będziesz miał te dane i będzie ci coś mogło pokazać na ich podstawie.

Jak nie zapyta, nie wprowadzisz, a nie jeździsz z pulsometrem, to zamiast wykresu pokaże ci biały ekran.

W sumie masz rację :). Ale wybrać poprawnie też trzeba umieć. Poczytałem trochę o tym i oryginalnej skali Borga (6-20) używano jako zastępnika dla pomiaru tętna w treningach i kardiologii (do RPE dodaj zero na końcu czyli umiarkowany wysiłek - 12/20, czyli teoretycznie w tętnie 120). Czyli taki wczorajszy 50 minutowy spacerek powinienem ocenić na 2-3 /10, a dałem 1 (co wg tej skali oznacza leżenie na kanapie).

Opublikowano
17 godzin temu, karolg napisał:

po co o to pytają w darmowej wersji, skoro i tak swojego poziomu 'Fitness' nie zobaczę bez kupowania Summit'a?

Strava przetwarza ogromne ilości danych. Na ich podstawie optymalizuje algorytmy. Skoro wprowadzają nowe funkcje to koniecznie muszą mieć dane do optymalizacji. Dlatego dają coś za free, ludzie dostarczają danych, strava się uczy, optymalizuje, etc. Potem to włączą do wersji płatnej. Ale dopiero wtedy jak będzie mieć wartość. 

Opublikowano
16 minut temu, eathan napisał:

Strava przetwarza ogromne ilości danych. Na ich podstawie optymalizuje algorytmy. Skoro wprowadzają nowe funkcje to koniecznie muszą mieć dane do optymalizacji. Dlatego dają coś za free, ludzie dostarczają danych, strava się uczy, optymalizuje, etc. Potem to włączą do wersji płatnej. Ale dopiero wtedy jak będzie mieć wartość. 

Nie musisz mi tłumaczyć co to jest big data itp. :). A co do RPE, to właśnie dodali to w wersji płatnej, a nie tylko darmowej, jako parametr zastępczy zamiast pomiaru tętna.

Miałem summita przez 2 miesiące w zeszłym roku (na opakowaniu licznika rowerowego miałem kod), ale że nie trenuję i nie mam żadnych czujników poza prędkości i kadencji to się w sumie zmarnował ten okres, bo nie było co analizować. Jak kupię na wiosnę szosę/gravela to pomyślę nad summitem (wtedy jak będzie mieć (dla mnie) wartość) i będę patrzył z ekscytacją na swoje wykresy :), a na razie wystarczą mi wpadające czasami PR i to co daje VeloViewer.

Opublikowano

@karolg nie tylko Strava kombinuje. Na przykład garmin dodał płynność przejazdu. Zwraca jakieś tam wartości. Z opisu wynika, że to to samo co trzymanie średniej prędkości na trasie no ale jest nowość, fajnie wygląda, nowe kolorki. 

Opublikowano
1 minutę temu, eathan napisał:

@karolg nie tylko Strava kombinuje. Na przykład garmin dodał płynność przejazdu. Zwraca jakieś tam wartości. Z opisu wynika, że to to samo co trzymanie średniej prędkości na trasie no ale jest nowość, fajnie wygląda, nowe kolorki. 

Musi się coś dziać, ludzie chcą nowości, inaczej przestaną płacić. Nie bez powodu internet zalewają komentarze, że Strava Summit za mało się opłaca. Pod wczorajszym wpisem o nowych funkcjach pełno było ludzi, którzy pisali, że Training Peaks ma to od dawna (nie wiem, nie używałem nigdy TP).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej, 

Specjalnie kupiłem pulsometr dla stravy i po fakcie się dowiedziałem, że usuneli te funkcję. Bardzo lubię strave, ludzie mówią żeby używać wahoo fitness i ona sama wszystko wrzuca do stravy, są jak się sprawdza ta apka? Jest jeszcze jakaś alternatywa, która działa ze stravą? Chodzi mi tylko o ten puls. 

W wahoo mam ten problem, że żeby przerzucało dane trzeba się z wahoo zalogować do stravy, a ja mam strave na koncie google i tu kiedy daje zaloguj przdz google mam error 404..., nie chcę robić nowego konta. 

Edytowane przez grubol
Opublikowano

@grubol na ekarnie logowania do stravy dajesz "zapomniałem hasła" czy tam "forgot my email", podajesz adres konta google które masz spięte ze stravą, dostajesz maila do zrestowania hasła, ustawiasz hasło i możesz się logować mailem.

Opublikowano
2 godziny temu, nctrns napisał:

@grubol na ekarnie logowania do stravy dajesz "zapomniałem hasła" czy tam "forgot my email", podajesz adres konta google które masz spięte ze stravą, dostajesz maila do zrestowania hasła, ustawiasz hasło i możesz się logować mailem.

Nie wiedziałem o tym, zaraz sprawdzę. 

Dzięki :)