Skocz do zawartości

Strava bardziej strawna...

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdyby twórcy telefonów nie zmieniali nieudolnie domyślnego systemu zarządzania energią w Androidzie, to by nie było takich cyrków. Dlatego nigdy nie kupię np. Huaweia. Mam Motorolę (tak, taka marka jeszcze istnieje), aktualizacje systemu co kilka miesięcy i 2 lata po zakupie telefon jest nadal szybki, bo nie ma w nim niemal żadnego dodatkowego oprogramowania, poza obsługą gestów od Moto i tym co dał operator (usunąłem wszystko oprócz play24 bez problemu), niemal goły Android. Strava nie zamyka się podczas pracy, nawet podczas 4-5 godzinnej jazdy, a telefon trzymam głównie wygaszony w kieszeni. Tylko raz, podczas upału, chyba z przegrzania, zresetował mi się telefon, a Strava sama zapytała czy kontynuować zapis aktywności. Co do baterii, to Strava zżera 5% na godzinę jazdy, Locus w trybie nawigacji zżera 10% na godzinę.

Opublikowano

@karolg wiesz co ja mam OnePlusa. Wcześniej przez 3 lata miałem model 3t. Zmieniłem na 7 bo w starym bateria już szwankowała. Czysty android, symboliczne zmiany producenta. Nie ma z nim żadnych problemów. Aktualizację szybciej niż na firmowych Pixelach. Stravy nie używałem od wieków na telefonie bo przesiałem się na Garmina. Teraz awaryjnie używam i zonka mam. 

Sprawdzę co jeszcze mogę zmienić/wyłączyć. Mam nadzieję, że serwis ogarnie się jakoś sprawnie. 

Opublikowano

@eathan Ustawienia -> Bateria -> Optymalizacja baterii i tam znajdź Strave i daj "Nie optymalizuj"

Opublikowano
3 minuty temu, nie_pytaj_kto napisał:

@eathan Ustawienia -> Bateria -> Optymalizacja baterii i tam znajdź Strave i daj "Nie optymalizuj"

To już dawno włączyłem.

Opublikowano

Możecie polecić jakąś dobrą aplikację do rejestrowania treningów, żeby można było z niej przesyłać treningi do Stravy? Tak aby miała opcję podłączenia pulsometru. Na Stravie jest to niemożliwe. Support mówi, że te opcję wyłączyli :)

Z tapiirik nie chce mi się po każdym przejeździe męczyć.

Z góry dzięki.

Opublikowano
1 minutę temu, biniu napisał:

Możecie polecić jakąś dobrą aplikację do rejestrowania treningów, żeby można było z niej przesyłać treningi do Stravy? Tak aby miała opcję podłączenia pulsometru. Na Stravie jest to niemożliwe. Support mówi, że te opcję wyłączyli

https://support.strava.com/hc/en-us/articles/360032979131-Removing-Direct-Sensor-Pairing-from-the-Strava-Mobile-App

Mam podpięty czujnik kadencji w Stravie, więc przez jakiś czas powinien działać, dopóki tego całkowicie nie usuną. A z innych aplikacji to Locus Map zapisuje dane z różnych czujników, ale to nie jest aplikacja stricte treningowa tylko raczej turystyczna, więc pewnie nie spełni twoich oczekiwań.

Opublikowano

Jeśli potrzebujesz tylko do rejestracji treningu, to Strava poleca apkę Wahoo Fitness. Nie jest najpiękniejsza, ale działa i synchronizuje się sama ze stravą.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Support powiedział, że usunęli, bo wywalalo błędy uzytkownikom xD. 250zl chcą rocznie za premium, a jak jeden z elementów nie działa to zamiast naprawić usuwamy. 🙂

No, ale rozumiem, że to aplikacja dla tych co mają komputerki rowerowe,  zegarki do biegania, a nie takich dziadów jak ja co chcą sobie puls tanim pulsometrem z chin mierzyć.

Support Stravy poleca do rejestracji używać Wahoo fitness :)

Opublikowano
21 minut temu, Łukasz_P napisał:

A co nie tak z Endomondo? 

Wszystko OK, ale synchronizacja dp Stravy przez tapiriik jest upierdliwa :)

Opublikowano

Aaaa nie używam, to nawet nie wiedziałem. Myślałem, że idzie to z automatu. 

Opublikowano
Wszystko OK, ale synchronizacja dp Stravy przez tapiriik jest upierdliwa
Swego czasu używałem SyncMytracks. Sprawował się nieźle, w płatnej wersji można ustawić że będzie się synchronizowac z automatu. Ja używałem do synchronizacji z aplikacji trenażera i szło do stravy i endo.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jako że zaczynałem z Endomondo a na Stravę przerzuciłem się w tym roku w kwietniu to robię tak, że po każdej jeździe ( Endomondo ) wchodzę na kompie na endomondo.com i eksportuję swoją jazdę to pliku, potem zapisuję w katalogu ze swoimi jazdami. Dalej, ciągle na kompie wchodzę na strava.com klikam " +"  i wczytuję plik. I gotowe. Cała operacja trwa 1 min.  Nie tak wiele.

/edit

I jak na dłoni przy okazji widać jak źle, tragicznie,  endomondo mierzy wysokość.

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Dzięki za porady. Jutro potestuje wahoo, endomondo.

Strava też taka super nie jest.

Opublikowano

Witam wszystkich

Może ktoś pomoże rozszyfrować skrót RBI. Resztę może sam ogarnę

Plan treningowy strava

OverUnder (OU)
4x10 min OU, 4 min RBI: 3 min at Steady State HR & Power / 2 min at Climbing Repeat HR & Power / 3 min at Steady State HR & Power / 2 min at Climbing Repeat HR & Power

Opublikowano
Teraz, karolg napisał:

Pobieżne googlowanie zwraca RBI - rest between intervals.

Dzięki. A mi jakieś banki wyszukuje 

Opublikowano
2 minuty temu, poniatekj napisał:

Dzięki. A mi jakieś banki wyszukuje 

"Strava RBI" albo "strava training rbi"  ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Część.

Dotąd do tworzenia tras i nawigowania używałem aplikacji Naviki (całkiem fajnie prowadzi, ładnie mapa podąża za nami podczas jazdy, pokazuje kiedy skręcić i w którą stronę itd.) ale chciałem spróbować tej całej Stravy, skoro to taki święty gral rowerzystów, i ma też tworzenie tras, i segmenty i w ogóle. Więc stworzyłem sobie trasę na moim koncie Stravy, wsiadam na rower włączam aplikacje, jade jade. I tu zonk... bo mapa nie podąża za mną gdy przemieszczam się po trasie, ani też nie obraca się zgodnie z kierunkiem, w którym zmierzam. Szukałem w opcjach czy tam coś jest wyłączone czy co, ale nic z tego, albo nie ma albo ja jestem jakiś ślepy czy coś. Więc całą dzisiejszą trasę musiałem co 100-200 metrów przesuwać i obracać mape palcami ....

Druga sprawa, myśle, super te segmenty, będę mógł sobie zapamiętać fajne odcinki na trasie jak takie znajde, i co? I dupa bo z poziomu aplikacji na smartfonie nijak nie widze jak to zrobić, na stronie www wiem, że można ale to już na gotowej całej mapie chyba wcześniej utworzonej. A skąd ja niby mam wiedzieć kiedy był akurat ten odcinek, który mi podpasował?

Czy ktoś jeszcze ma takie problemy? Znalezliście na nie rozwiązanie? Ja się osobiście dziś na tej całej Stravie strasznie zawiodłem... a miało być tak pięknie.

Edytowane przez jpablo
Opublikowano (edytowane)

Co do segmentów, abyś miał o nich informację na bieżąco to zdaje sie konieczne jest wykupienie premium i w ustawieniach rejestracji aktywnosci tam zaznaczysz "Live".

Potęga Stravy to analiza treningów (dużo danych) i rywalizacja na segmentach oraz możliwość obserwacji prosow. Jak i chyba ciekawy aspekt społecznościowy (taki facebook dla sportowców ale bez tych całych pierdół).

Sama zaś aplikacja na telefony jest moooocno pazdzierzowa w porownaniu do konkurencji wręcz dziadowska, ale większość użytkowników zgrywa aktywności z urządzeń sportowych.

Edytowane przez biniu
Opublikowano

Co do pierwszego do niestety ale Strava nie jest nawigacją. Jest narzędziem treningowym. Dla tych co chcą mieć swoje wycieczki na Stracie pozostaje eksport z pliku. A jeśli chodzi o drugą sprawę to tu też w sumie kłania się wersja premium która w łatwy sposób pokaże nam na żywo gdzie rozpoczyna się segment. Samo odnajdywanie segmentów i ich "gwiazdkowanie" nie ma większego sensu. 

Opublikowano

@Red Mi chodziło o tworzenie własnego segmentu na żywo, będąc w lesie na ścieżce przykładowo. Np po to żeby utworzyć sobie kilka prywatnych segmentów, z których później np ułoże sobie całą trasę/pętlę.

Opublikowano
1 godzinę temu, jpablo napisał:

Druga sprawa, myśle, super te segmenty, będę mógł sobie zapamiętać fajne odcinki na trasie jak takie znajde, i co? I dupa bo z poziomu aplikacji na smartfonie nijak nie widze jak to zrobić, na stronie www wiem, że można ale to już na gotowej całej mapie chyba wcześniej utworzonej. A skąd ja niby mam wiedzieć kiedy był akurat ten odcinek, który mi podpasował?

Masz mapę całej swojej aktywności i w kreatorze segmentów możesz się posiłkować widokiem satelitarnym, by znaleźć odcinek, z którego chcesz zrobić segment. Inaczej się nie da. Ja tak stworzyłem sobie sporo segmentów "wokół komina", które ustawiłem jako prywatne, bo służą mi jedynie jako wyznacznik mojej "formy".

Ostatnio zniknęło bardzo wiele segmentów w mojej okolicy (zostały usunięte albo przez Stravę - kilka niebezpiecznych odcinków, które nigdy moim zdaniem nie powinny być segmentami np. 2 km prosta przez 4 skrzyżowania, a niektóre kompletnie na odludziu, więc pewnie autor segmentu je pousuwał) i np. w zeszłym tygodniu jeden z takich segmentów "przywróciłem" na podstawie swojego śladu GPS i dałem jako publiczny, więc w moim przypadku odnajdowanie niektórych segmentów ma sens.

A poza tym tak jak wyżej - do nawigacji to aplikacja Stravy się nie nadaje, choćby dlatego, że po 1. używa map Online, po 2. używa Google Maps, czyli kompletny brak ścieżek leśnych i większości polnych dróg.

Opublikowano

@karolg No właśnie trochę mnie to zdziwiło, bo przy projektowaniu trasy przez WWW były ścieżki leśne, a w aplikacji mobilnej podczas jazdy już jakaś okrojona wersja całkowicie. No nic, widocznie Strava nie do końca jest dla mnie ;) Muszę zostać przy Naviki, mógłbym co prawda odpalić dwie apki, i Naviki i Strave żeby zapisała również przebytą trasę, ale nie wiem czy wtedy mi w smartfonie wystarczy baterii na całą jazde ;/ 
Pewnie prędzej czy później skończy się to wszystko zakupem Garmina.