Skocz do zawartości

Strava bardziej strawna...

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Długość segmentu zależy od widzimisię jego twórcy. Sam utworzyłem ich kilka. 

Niestety nie ma kolorowania tras na wzór Runtastic'a. Szkoda bo bardzo przydatna rzecz, której mi brakuje. 

Wszystkie podstawowe wykresy masz w pakiecie Training. 

Opublikowano (edytowane)

Elevate do Chrome dorzuca trochę dodatkowych statystyk i wykresów za free.

Tak ku przypomnieniu :D

Edytowane przez Eddek
  • Lubię to! 1
Opublikowano
16 godzin temu, Red napisał:

Długość segmentu zależy od widzimisię jego twórcy. Sam utworzyłem ich kilka. 

A w jaki sposob sie tworzy segmenty ? Nie mozna calej przejechanej trasy podzielic na rowne segmenty np. co 1 lub 5 km ?

Opublikowano

Segmenty w Stravie mają inny cel, niż to, co chcesz zrobić. Segmenty mają być konkretnymi, powtarzalnymi odcinkami, na których rywalizujesz z innymi lub porównujesz własne postępy. Podzielenie całej trasy na równe odcinki jest mało użyteczne. Dajmy na to, że masz po drodzę górkę, która ma 1km długości. W zależności którędy do niej jedziesz, to podziałka na równe 1km wyjdzie idealnie na jej początku, w 1/3 jej długości albo przesunięta o 50m. Wartość czasów przejazdu takiego pojedynczego kilometra jest w zasadzie żadna, bo nie idzie spasować ich ze sobą. Segmenty na Stravie ten problem rozwiązują, bo jakbyś nie wjechał na ten segment względem całej twojej trasy, to segment zawsze liczony jest w ten sam sposób - od punktu A do punktu B po konkretnej ścieżce.

Taki podział całej przejechanej trasy na równe odcinki ma Sports-Tracker i Endopindo. 

Dla przykładu, z wczoraj:

812940622_2019-05-2610_41_36-Window.thumb.jpg.1bf5d2a65e9aadb0e7a1bd7479c358a5.jpg 1327442785_2019-05-2610_41_03-Window.thumb.jpg.4123b68dc93a930ae3d02f85b7b71dd0.jpg

Endopindo mnie radośnie poinformowało o najszybszym i najwolniejszym odcinku. Jakie względne info z tego płyną? Dokładnie żadne. Najszybszy odcinek wypadł solidnie z górki po równym asfalcie, a najwolniejszy wypadł tak, że obejmował ciasny zwrot, przejazd po 2 kładkach, omijanie rodziców z dziećmi, piaszczysty podjazd i 5min stania pod szlabanem na zamkniętym przejeździe kolejowym. 

Opublikowano

A w jaki sposob sie tworzy segmenty ?

Jak już przejedziesz jakąś trasę to na stronie masz opcję "stwórz segment" i dalej już cię poprowadzi.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dodam że strava też ma splity co x kilometrów (chyba co 5? Nie siedzę przed kompem nie mam jak sprawdzić) w sekcji analysis, trzeba to wybrać zamiast segmentów.

Tapatalk'd

Opublikowano

Jest jakiś free trial 30to dniowy na strave ? Jeśli jest poproszę jakieś namiary.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Jest jakiś free trial 30to dniowy na strave ? Jeśli jest poproszę jakieś namiary.

Czasem wrzucają promocje np. 30 dni, ale jeśli chcesz wypróbować jakiś konkretny pakiet (bo są 3 do wyboru) to nie są to jakieś duże pieniądze (chyba 3$/msc)

Opublikowano
Czasem wrzucają promocje np. 30 dni, ale jeśli chcesz wypróbować jakiś konkretny pakiet (bo są 3 do wyboru) to nie są to jakieś duże pieniądze (chyba 3$/msc)

Acha,myślałem że tak jak w większości apek 30 dni zawsze jest. ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Genzo napisał:

(bo są 3 do wyboru) to nie są to jakieś duże pieniądze (chyba 3$/msc)

Od dwóch do sześciu dolców (jeden pakiet 2$).

Opublikowano
U mnie też wystąpił ten problem, podobno po aktualizacji strava przestała działać jak należy na starszych telefonach.   

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Mam to samo teraz. Od dłuższego czasu nie używałem fona do rejestrowania aktywności rowerowych, bo przeszłem na komputerek. Ostatnio zachciało mi się pobiegać (nie był to za dobry pomysł bo nogi odpadają i masa odcisków ) i żadna aktywność nagrywana na fonie nie pojawiła się na Stravie. Honor7lite, android 6.0, czy to już na tyle stary fon, aby to przez niego były problemy?   

Edit: Problem jest wyjaśniony tutaj

https://forum.szajbajk.pl/topic/13347-strava-nie-zapisuje-trasy/

Opublikowano
Od dwóch do sześciu dolców (jeden pakiet 2$).
Nie do końca. Z tego co pamiętam 2$ tylko pod warunkiem że wukupujesz z góry na rok (w sumie 24$). A w przypadku zakupu na miesiąc to już 3$

Opublikowano

Dzięki za wszystkie wyjaśnienia. Mam jeszcze pytanie o rozszerzenie elevate. Pomimo włączonych praktycznie wszystkich opcji statystyk nie pokazywane są te związane z tętnem i kadencja. Moze ktos miał podobny problem ?

Opublikowano

A masz czujniki tętna i kadencji spięte ze stravą?

Tapatalk'd

Opublikowano
1 godzinę temu, nctrns napisał:

A masz czujniki tętna i kadencji spięte ze stravą?

Tapatalk'd

No jasne że mam 😉 

Opublikowano

Że pozwolę sobie skomentować koszulką, jaką dostałem od żony na takie okazje:

creativepatologydziwne_tshms_blck_4.jpg

:) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Występuja błędy podczas przenoszenia zapisanych treningów ze Stavy do innych aplikacji i na odwrót. Przy imporcie pliku gpx ze Stravy do Runtastic tam pokazane sa głupoty jeśli chodzi o czas trwania, po prostu jakby wliczone sa równiez pauzy i max prędkość np. 260 km/h, podobnie jest w sytuacji odwrotnej przy imporcie danych z Endomondo do Stravy.

Zauważyłem również, że strava zawyża maxymalne predkosci oraz kadencje, w przypadku kadencji jest to zupełna głupota bo podaje np. ponad 600 (tu nawet bez eksportu , przy zapisie bezpośrednio w Stravie).

Czy ktos sie spotkal z podobnymi problemami ?

Opublikowano

U mnie się zdarzają szpilki w kadencji i prędkości, ale patrząc w jakich momentach się to dzieje, to zrzucam to na karb czujników inercyjnych, bo takie szpilki występują najczęściej przy "szokach" (szybka jazda po bruku/kamieniach/dziurach, spadki z większych krawężników itp). Przy eksporcie ze Stravy do GPX i późniejszym imporcie do Sports-Trackera/Endopindo szpilki pojawiają się częściej, Strava z plików FIT chyba je trochę wygładza. Z czasami faktycznie potrafi pokazywać bzdury, ale w moim wypadku może być to efekt, że licznik zapisuje i czas całkowity i czas samej jazdy, a przy eksporcie te dane mogą się rozjeżdżać.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie używam czujników inercyjnych i tak myślę zmienić je na jeden tradycyjny prędkości i kadencji, taki na 2 magnesy, które są chyba bardziej nieczułe na drgania i wstrząsy. Mam rację ?

Edytowane przez ataman
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam pierwszy trening rowerowy na STRAVA za sobą. Szukam informacji o spalonych kaloriach w apce i nigdzie ich nie ma. Mam sparowana apke STRAVA z Apple watch i tam trening się pojawił z wszystkimi parametrami oprócz kcal. Ktoś doradzi? W ustawieniach stravy nie znajduje no ale może coś pomijam. Będę wdzięczna za pomoc

Edytowane przez Karina
Opublikowano (edytowane)

W profilu na stravie masz podane wzrost, wagę i płeć?

Edytowane przez nctrns
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mój ukochany garmin trafił do serwisu. Wczoraj miałem pierwszą jazdę bez garmina. Aktywność rejestrowałem bezpośrednio na stravie na smartfonie. Od wieków tego tego nie robiłem. Dodałem do wyjątków baterii i ruszyłem. Niestety coś poszło nie tak. Brak części aktywności (ok 30 minut). Brak części trasy (to ta prosta kreska). Siłą rzeczy średnia z czapy. 

Ktoś z Was mi podpowie jak się przed tym zabezpieczyć?

PS

Orientuje się ktoś ile trwa (średnio) serwis w Garminie?

Screenshot_1.jpg
Opublikowano

Z mojego doświadczenia najlepiej wyłączyć wszystkie oszczędzania baterii, wtedy strava działała mi ok. Jak jadę gdzieś dłużej wyłączam też dane komórkowe - głównie w celach by bateria dłużej wytrzymala.

Nawet gdy miałem strave w wyjątkach przy oszczędzaniu baterii nie działało to poprawnie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ostatnio przez 2,5h jazdy baterii spadło 30%, strava przygasza ekran jak nie klikasz nic w telefonie. Dramatu nie ma.