Skocz do zawartości

Strava bardziej strawna...

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@nctrns, no ja to niestety wcale. Nie mam pomiaru mocy, nie mam trenażera - nie mam jak zrobić testu FTP. Miałem na myśli w swoim przypadku wagę, tętno max i tętno spoczynkowe. A to mi się dość dynamicznie zmienia.

Opublikowano

Moim niewykwalifikowanym zdaniem:

Tętno spoczynkowe, o ile nie zmieni się drastycznie (60->40), nie ma sensu za bardzo się przejmować. Jeśli oscyluje ci wokół np 55, to się nie przejmuj.

Tętno max raczej ci się dynamicznie nie zmienia. Odkąd zacząłem jeździć na rowerze, przesunąłem swoją granicę od 183 do 188. Prawdopodobnie mógłbym wyciągnąć więcej, ale wolę nie ryzykować. Czyli jeśli ostatnio zauważyłeś że masz większy maks niż wcześniej, to zmień.

Waga, jak się ważysz regularnie, to zmieniaj regularnie. Nie wiem jak w Elevate, ale w algorytmach samej Stravy waga twoja i roweru (którą możesz wpisać w odpowiednim miejscu) ma spory wpływ na obliczenia typu kalorie i szacunkowa moc. 

LTHR, jeśli masz pulsometr, możesz sprawdzić sam. Na siłowni albo na rowerze. Na rowerze trudniej bo nie znalazłem w Krakowie w miarę prostej, nieuczęszczanej drogi, na której mógłbym cisnąć jednostajnie przez 30 minut. 

Opublikowano

Tętno spoczynkowe mam teraz średnio na poziomie 45, co jest kwestią zimowego rozmemłania. Jak forma wróci, to myślę, że powinno ponownie spaść tak mniej więcej zaraz pod 40. Tętno max w tamtym roku też udało mi się w najlepszym momencie sezonu wyciągnąć do 188, może też mógłbym podobnie jak Ty, jeszcze coś wycisnąć, ale trudno powiedzieć. Na ten moment średnia z aktywności w tym roku wskazuje na tętno max rzędu 183, ale też na zimnym powietrzu nie ścianę nigdy na maxa.

Wagę kontroluję regularnie, bo akurat intensywnie ją po świętach i zimowych rozpustach zbijam - i ten parametr kurat dość szybko mi spada, to miałem w swoim przypadku na myśli pisząc, że to i owo dynamicznie się u mnie zmienia. Gdzie się zmienia wagi rowerów? 

Opublikowano

Ale spoczynkowe to masz piękne

Tapatalk'd

Opublikowano
W dniu 12.02.2019 o 10:55, Łabędź napisał:

Gdzie się zmienia wagi rowerów? 

Sorry zapomniałem na to odpowiedzieć - musisz wejść na kompie na stravę

Settings > My Gear i dodaj rowery jak jeszcze nie masz, jak masz to kliknij w nazwę, Edit po prawej.

Opublikowano

Nie wiem czy to było czy nie.

Zegarek skończył mój trening po 10 km zrobiłem 24 km,  przesłał na strave te 10 km, można teraz to tego treningu dorobić ręcznie resztę trasy i czas?

Wczoraj siedziałem kombinowałem i nic nie wymyśliłem.

Opublikowano

Nic nie zrobisz. Chyba że jakoś ręcznie stworzysz plik gpx od podstaw.

Opublikowano
9 minut temu, nctrns napisał:

Nic nie zrobisz. Chyba że jakoś ręcznie stworzysz plik gpx od podstaw.

Dzięki, za odpowiedź.

Opublikowano
2 godziny temu, Kruup napisał:

Nie wiem czy to było czy nie.

Zegarek skończył mój trening po 10 km zrobiłem 24 km,  przesłał na strave te 10 km, można teraz to tego treningu dorobić ręcznie resztę trasy i czas?

Wczoraj siedziałem kombinowałem i nic nie wymyśliłem.

Na Stravie nie, ale zdarzało mi się w takim przypadku wyrysować trasę np. w Runkeeper (bardzo wygodnie to tam idzie), a potem importować z pliku do Stravy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam pytanko chcialbym przesłać  trening z endomondo na strave jest to możliwe? Jak tak to w jaki sposób?

Opublikowano
2 minuty temu, ZelekBARCA napisał:

Witam mam pytanko chcialbym przesłać  trening z endomondo na strave jest to możliwe? Jak tak to w jaki sposób?

Jeśli chcesz przesłać pojedynczy trening, to wyeksportuj GPX z Endomondo i prześlij na Stravę (Upload Activity w menu w prawym górnym rogu).

Jeśli chcesz synchronizować treningi na bieżąco, możesz skorzystać z https://tapiriik.com lub http://syncmytracks.com.

Opublikowano

Czy mógłbyś mi dokladniej wytlumaczyc jak to sie synchronizuje?

Opublikowano

ja używam SyncMyTrack - kupiłem za 10zł i bezproblemowo co kilka treningów synchronizuję.

Ale ostatnio miałem kilka razy taki przypadek, że nie zrobiłem synchronizacji w SMT, a po kilku godzinach zauważyłem, że treningi się same zsynchronizowały.(WTF?). Może ktoś miał z tym do czynienia? czy to może być ze względu na logowanie przez Google (i tu i tu)

kierunek synchronizacji w moim przypadku:  Strava-->Endomondo.

Opublikowano

W końcu mam swojego upragnionego, pierwszego Kom'a. Szkoda tylko, że... na prywatnym segmencie . U was też pojawia się koronka zamiast PB na prywatnych segmentach ? To jedno, a drugie to czemu pokazuje dwukrotnie z jednego dnia...IMG_20190406_222413.thumb.jpeg.9e734865c5443f00c176d31adbdeaff5.jpeg

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano

Hej,
mieliście kiedyś tak,że korzystając (rejestrując) aktywność na stravie za pomocą telefonu, ta aktywność znikła?
Znaczy skończyłam jazdę na rowerze, zatrzymałam strave, zapisałam (successful uploads), wchodzę później na aplikację i jazdy nie ma, nigdzie :(
Miał już ktoś taki problem?

Pozdrawiam

Opublikowano

@LuckyLuk Mnie tam tylko na jednym segmencie pokazuje koronę. Jest to segment, który sam robiłem ale ja wszystkie swoje upubliczniłem. Co pokazywało wcześniej to nie pamiętam. Mam też KOMy na nie robionych przez siebie i tam też nie pokazuje choć w tabelce jestem pierwszy. Żeby było śmieszniej to pokazało mi korony na dwóch segmentach już po tym jak je straciłem, w tabelce jestem 2/3. A takie podwójne wpisy to nie tylko u ciebie ale nie pamiętam o co chodziło.

Opublikowano

Ja potworzyłem pare publicznych segmentów, ale ten jeden mam oznaczony jako prywatny, a zamiast PB pokazuje się koronka hmm, raczej nie powinna, bo przecież moje wyniki nie są porównywane z wynikami innch osób. Albo bug, albo to działa inaczej niż mi się wydaje, że powinno działać.

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano
Hej,
mieliście kiedyś tak,że korzystając (rejestrując) aktywność na stravie za pomocą telefonu, ta aktywność znikła?
Znaczy skończyłam jazdę na rowerze, zatrzymałam strave, zapisałam (successful uploads), wchodzę później na aplikację i jazdy nie ma, nigdzie :(
Miał już ktoś taki problem?

Pozdrawiam
U mnie też wystąpił ten problem, podobno po aktualizacji strava przestała działać jak należy na starszych telefonach.

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

posiadałem premium jako darmowy przez miesiąc - to co najbardziej mi się spodobało to aktualna wartość prędkości, tętna i kadencji na głównym ekranie - po zakończeniu miesięcznego trialu wykupiłem tylko pakiet analysis - a tam te wartości o których pisałem wyżej są tylko jako wartości średnie - czy ktoś mi powie który pakiet pozwoli na wyświetlanie chwilowych wartości czy muszę mieć wszystkie pakiety Summit?

Opublikowano

Mógłby ktoś sprawdzić u siebie przy jakich pakietach Strava pokazuje aktualne wartości prędkości, kadencji i pulsu?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dedkam napisał:

Mógłby ktoś sprawdzić u siebie przy jakich pakietach Strava pokazuje aktualne wartości prędkości, kadencji i pulsu?

Training Pack. Niezależnie czy miesięczne czy roczne.

Edytowane przez Red
Opublikowano
W dniu 10.11.2017 o 11:48, Łabędź napisał:

To ja zacznę. Jak się sprzęgnie konto na Stravie z kontem na platformie Garmina, to czy aktywności z np zegarka Garmin zrzucają się automatycznie i czy są publikowane dla świata na Stravie od razu wszystkie jak leci czy też można je jakoś selektywnie wybierać? 

Tak

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Zaczynam swoja przygode ze Strava, bede glownie uzywal jej do jazdy na rowerze, dotychczas uzywalem Runtastic.

Mam pytanie, od czego zalezy dlugosc segmentow, czy aplikacja sama je wyznacza czy mozna regulowac ich dystans ? W Runtastic byla tez opcja wyswietlania kolorowych tras w zaleznosci od predkosci na poszczegolnych odcinkach, czy w Stravie w opcji platnej tez jest taka opcja ? A w ktorej z opcji premium sa wykresy kadencji bo w darmowej ich nie widze.

Pod pewnymi wzglsdami Runtastic prezentowal sid o wiele atrakcyjniej jesli chodzi o wersje free.

Edytowane przez ataman