Beder75 Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Mam wykupioną w Komoot pełna mapę i połączoną z Garminem. Na E530 wchodzę w opcję i można wybrać zaplanowaną uprzednio trasę z poziomu edge.
korea83 Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Dzisiaj po raz kolejny zapomniałem zmienić rower przed rozpoczęciem jazdy. Edytowałem aktywność po zakończeniu jazdy aby wskazać właściwy rower, ale niestety tym razem coś nie zagrało i przejechane kilometry naliczyło dla roweru, którym faktycznie nie kręciłem. Orientuje się ktoś może czy można ręcznie zmienić przebieg roweru na Stravie?
Gość Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 11 minut temu, korea83 napisał: Dzisiaj po raz kolejny zapomniałem zmienić rower przed rozpoczęciem jazdy. Edytowałem aktywność po zakończeniu jazdy aby wskazać właściwy rower, ale niestety tym razem coś nie zagrało i przejechane kilometry naliczyło dla roweru, którym faktycznie nie kręciłem. Orientuje się ktoś może czy można ręcznie zmienić przebieg roweru na Stravie? Wchodzisz w aktywność, klikasz w "Add a description" zaraz przy tytule aktywności i przy "Bike" zmieniasz sprzęt na właściwy.
korea83 Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Rower to ja zmieniłem na właściwy, sęk w tym, że nie przeliczyło przejechanych kilometrów dla poszczególnych rowerów. EDIT: udało się, "refresh stats" i teraz jest ok. Edytowane 29 Maja 2020 przez korea83
Zeus666 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Od czasu, gdy wszystko, co mogłoby być przydatne przenieśli do wersji płatnej, już nie jest strawna. Nie będę płacił naciągaczom 20 zł miesięczne tylko po to, żeby zobaczyć, kto jeździł danym odcinkiem i żeby z nim się porównać, zwłaszcza że i tam pełno ściemniaczy, którzy „jeżdżą” rowerem ze średnią 150 km/h i nikt tego nie weryfikuje. Po ostatnich zmianach widać tylko pierwszą 10 ściemniaczy, a poza tym nikogo, chcesz zobaczyć to zapłać im 20 zł. 1
m-peter Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 27 minut temu, Zeus666 napisał: Od czasu, gdy wszystko, co mogłoby być przydatne przenieśli do wersji płatnej, już nie jest strawna. Nie będę płacił naciągaczom 20 zł miesięczne tylko po to, żeby zobaczyć, kto jeździł danym odcinkiem i żeby z nim się porównać, zwłaszcza że i tam pełno ściemniaczy, którzy „jeżdżą” rowerem ze średnią 150 km/h i nikt tego nie weryfikuje. Po ostatnich zmianach widać tylko pierwszą 10 ściemniaczy, a poza tym nikogo, chcesz zobaczyć to zapłać im 20 zł. Zawsze zastanawia mnie takie podejście. Ktoś korzysta z czegoś za czym stoi pewien sztab ludzi i pewne zaplecze techniczne (jak choćby serwery) co kosztuje. Firma udostępnia wersję okrojoną za darmo i co istotne bez reklam (!). Zbiera grupę użytkowników, rosną oczekiwania, zapotrzebowania sprzętowe itd. więc decydują się 'zachęcić' większą część by zapłaciła i nagle wielkie larum. Czy na prawdę wciąż ludzie myślą, że "internet" jest za darmo? 4
slavoog Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Dużo lepiej by było gdyby poszli w micropłatności i można by było sobie wybrać dokładnie to co nas interesuje, ale pewnie by się okazało, że połowa stravy jest nieprzydatna i nikt tego nie chce.
eathan Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 8 minut temu, slavoog napisał: Dużo lepiej by było gdyby poszli w micropłatności i można by było sobie wybrać dokładnie to co nas interesuje, ale pewnie by się okazało, że połowa stravy jest nieprzydatna i nikt tego nie chce. Właśnie z tego wychodzą. Mieli takie małe pakiety, które mogłeś sobie kupić oddzielnie. Jednak nie spinało się to biznesowo.
Zeus666 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 (edytowane) 26 minut temu, m-peter napisał: Zawsze zastanawia mnie takie podejście. Ktoś korzysta z czegoś za czym stoi pewien sztab ludzi i pewne zaplecze techniczne (jak choćby serwery) co kosztuje. Firma udostępnia wersję okrojoną za darmo i co istotne bez reklam (!). Zbiera grupę użytkowników, rosną oczekiwania, zapotrzebowania sprzętowe itd. więc decydują się 'zachęcić' większą część by zapłaciła i nagle wielkie larum. Czy na prawdę wciąż ludzie myślą, że "internet" jest za darmo? A mnie zastanawia takie podejście, żeby koniecznie wydoić kasę od baranów. W takim razie, niech nie ściemniają tylko zrobią w ogóle cały serwis płatny i zobaczymy, ile osób jest faktycznie zainteresowanych. Akceptowałem dotychczasowe warunki, ale to, co teraz zostawili w wersji darmowej, uważam już za przegięcie. Na pewno ilość użytkowników teraz poleci w dół. Może bym jeszcze rozważał wykupienie abonamentu, gdyby faktycznie były tam jakieś algorytmy, które usuwają oszustów. Przecież to nawet automatycznie wyłapać bardzo łatwo, nikt nie pojedzie rowerem pod górkę ze średnią 90 km/h. A i te funkcjonalności tez nie są tak zaawansowane, żeby był sens płacić. W Endomondo przynajmniej moderatorzy rywalizacji czasem patrzą i usuwają ściemniaczy, a Strava w ogóle na to leje z tego co zauważyłem. Z kolei Endomondo to zero pod względem technicznym i ciągle się sypie. Więc w sumie nie ma z czego wybierać. Edytowane 1 Czerwca 2020 przez Zeus666
eathan Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 4 minuty temu, Zeus666 napisał: A mnie zastanawia takie podejście, żeby koniecznie wydoić kasę od baranów. W takim razie, niech nie ściemniają tylko zrobią w ogóle cały serwis płatny i zobaczymy, ile osób jest faktycznie zainteresowanych. Akceptowałem dotychczasowe warunki, ale to, co teraz zostawili w wersji darmowej, uważam już za przegięcie. Na pewno ilość użytkowników teraz poleci w dół. Słuchaj, przecież nie ma przymusu używania Stravy. Jak Ci nie pasuje polityka firmy to masz inne platformy, do wyboru i do koloru. Poza tym masz już przykład serwisów, które właściwie mają tylko płatnych użytkowników. Takim przykładem jest Garmin Connect. Nie kupisz ich sprzętu to platforma Ci się nie przyda. Raczej nie mają problemu z brakiem użytkowników. PS Czasem mi się wydaje, że Ci co najbardziej krytykują opłaty najwięcej korzystali z danej usługi.
slavoog Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 16 minut temu, eathan napisał: Mieli takie małe pakiety, które mogłeś sobie kupić oddzielnie. Jednak nie spinało się to biznesowo. Ale te pakiety było bardzo nieciekawie dobrane. Minimum dwa trzeba było wykupić by mieć sensowną funkcjonalność dla siebie, a z połowy rzeczy się nie korzystało.
eathan Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 5 minut temu, slavoog napisał: Ale te pakiety było bardzo nieciekawie dobrane. Minimum dwa trzeba było wykupić by mieć sensowną funkcjonalność dla siebie, a z połowy rzeczy się nie korzystało. Zawsze jest jakieś, ale i powód do tego, aby nie płacić.
Krystiano Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Mnie od dawna zastanawiało jak im się to spina biznesowo i wiedziałem że w końcu coś z tym zrobią. Dla ambitnego amatora darmowa wersja była w zupełności wystarczająca, a dla prosa był training peaks, gdzie i tak każda apka może być powiązana ze stravą i po zakończeniu aktywności każdy mógł sobie zobaczyć segmenty. Posiadacze garmina mogli przenieść segment stravy jako garminowski i też mieć "segment live". Zawsze będzie ubolewanie niektórych osób, nic się na to nie poradzi. Nikt nie ma prawa zaglądać komuś w kieszeń, ale jeżeli ktoś używał stravy, sprawiała mu frajdę i korzystał z funkcjonalności, to myślę że ten koszt jest spokojnie do zaakceptowania. Karnet na fitness jest droższy, pizza jest droższa, żarcie na mieście itd., więc da się żyć;) Ja po zakupie garmina przestałem zwracać uwagę na stravę. 1
eathan Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 12 minut temu, Krystiano napisał: Zawsze będzie ubolewanie niektórych osób, nic się na to nie poradzi. Nikt nie ma prawa zaglądać komuś w kieszeń, ale jeżeli ktoś używał stravy, sprawiała mu frajdę i korzystał z funkcjonalności, to myślę że ten koszt jest spokojnie do zaakceptowania. Karnet na fitness jest droższy, pizza jest droższa, żarcie na mieście itd., więc da się żyć;) Ja po zakupie garmina przestałem zwracać uwagę na stravę. Wiesz mnie to dziwi o tyle, że przecież abonament możesz zapłacić tylko za kilka miesięcy, w których faktycznie jeździsz.
Krystiano Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 6 minut temu, eathan napisał: Wiesz mnie to dziwi o tyle, że przecież abonament możesz zapłacić tylko za kilka miesięcy, w których faktycznie jeździsz. Dokładnie, mało tego na początku sezonu robisz nogę a abo kupujesz np. w sierpniu i sprawdzasz możliwości hehe Zresztą PR są widoczne a to chyba najważniejsze, żeby co roku być lepszym od samego siebie z zeszłego roku. 1
Genzo Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Z jednej strony macie rację, ale ja jako użytkownik, który płacił za Summita (14zł/m-c) dostanę teraz po kieszeni albo zrezygnuję. Byłem użytkownikiem płacącym za to co mi odpowiadało, a teraz będę musiał płacić za to samo ponad 2x więcej (34/m-c). co z tego, że dostanę więcej, skoro nie jestem Pro i nie potrzebuję więcej. Moim zdaniem zrobili to źle. Jeśli chcieli, żeby więcej osób płaciło to mogli najpierw ograniczyć wersję darmową tak jak to zrobili teraz, a zostawić ceny jakie były. Na bank zwiększyła by im się ilość subskrypcji. Teraz nie jest to takie pewne, bo amatorzy (jak ja) raczej oleją wersję płatną. Ewentualnie powinni zrobić 2 opcje: dla Pro ze wszystkimi funkcjami treningowymi i dla amatorów z funkcjami rywalizacyjno-rozrywkowymi. 1
mareq Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Genzo: ty płacisz od czasu jak pakiety były rozbite. Już od jakiegoś czasu kupuje się wszystko albo nic i płaci się te 34zł. Jak ci nie odpowiada to po prostu nie płacisz. Możesz zapłacić za cały rok z góry i wychodzi mniej. Jak idę do sklepu i widzę truskawki za 14zł/kg to po prostu ich nie kupię a wezmę jabłka albo banany. Rynek zweryfikuje posunięcie Stravy. Albo zaczną wychodzić na plus albo postawią na ilość kosztem jakości i zmniejszą opłaty. 1
Krystiano Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Genzo tylko że Twój pomysł do końca nie wypali, bo pros który analizuje wyniki nie wybierze stravy Dla nich zawsze to był dodatek (segmenty) a główną siłą napędową byli ambitni amatorzy którzy najczęściej właśnie rywalizowali na segmentach i to oni stanowią największą grupę docelową. Dla stravy tylko i wyłącznie owe segmenty są kartą przetargową i tym co może przyciągać.
eathan Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 42 minuty temu, mareq napisał: Rynek zweryfikuje posunięcie Stravy. Albo zaczną wychodzić na plus albo postawią na ilość kosztem jakości i zmniejszą opłaty. Można by rzec, że już zweryfikował. Pakiety wyleciały, bo rynek nie poszedł w to jakoś masowo i nie spinało się biznesowo.
Genzo Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 2 minuty temu, eathan napisał: Można by rzec, że już zweryfikował. Pakiety wyleciały, bo rynek nie poszedł w to jakoś masowo i nie spinało się biznesowo. A dlaczego? bo nadal wszystko bylo widać. Gdyby zablokowali tak jak to zrobili teraz (widoczność tylko 10miejsc) to ludzie by płacili, żeby widzieć siebie na tablicy wyników (na dalszych pozycjach)
Łukasz_P Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Ja to szczerze mówiąc nie rozumiem tego "oburzenia". Widać czy się wbiło na top 10 czy nie i tyle. To najważniejsze A analizy na danym segmencie pomiędzy różnymi przejazdami nie są w ogóle miarodajne, bo zmienia się wiatr. I raz możemy jechać na maksa i mieć gorszy czas, a raz rege i mieć lepszy. Szczególnie na dłuższych odcinkach, gdzie nawet mały wiatr ma już duży wpływ. Po danym treningu widzimy swój czas na danym segmencie. Patrzymy na Leaderboard i płaczemu, że do top 10 zostało nam tak dużo i tyle. A czy będziemy na 245 czy 397 miejscu, to jaka różnica?
Krystiano Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Gdybyśmy zarabiali w $ to wgl tego tematu by nie było Niestety przelicznik na PL oraz sam fakt że jest to apka na telefon oraz forma abonamentu powoduje takie reakcje. Tylko nie zapominajcie że mamy teraz 60-cio dniowy okres darmowy, a to zawsze coś. Jeżeli jakość jeszcze podskoczy oraz funkcjonalność to ja chętnie wykupię. Już mnie życie nauczyło że często darmowe rzeczy mają sporo mankamentów w codziennym użytkowaniu. 1
korea83 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 To ile teraz w końcu kosztuje ta Strava? Bo u mnie wyświetla, że dnia X automatycznie przedłuży mi roczną subskrypcję za 23,99$... Żeby było śmiesznie to dzień X przypada w tym roku gdy sprawdzam na kompie, a dzień X sprawdzany na telefonie wypada dopiero za 3 lata...
korea83 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zobaczymy ile mnie skasuje przy tym odnowieniu, aż jestem ciekaw jak to się potoczy.
Rekomendowane odpowiedzi