Skocz do zawartości

Strava bardziej strawna...

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat od dziś jest nowy route builder na stravie z wyborem nawierzchni. Z tego co patrzyłem w becie na telefonie to nawet się sprawdza.

Opublikowano

Ta funkcja na 99% była wcześniej. Ze stravą mam inny problem - pcha w niewidzialne i nieużyteczne szosowców drogi.

Opublikowano

Darmowy 60-dniowy okres próbny. Sprawdźcie u siebie. Poza tym wyłączyli, w bezpłatnej wersji, wszystkie opcje podglądowe. Porażka.

Opublikowano
W dniu 19.05.2020 o 06:56, lukaszzsch napisał:

Ta funkcja na 99% była wcześniej. Ze stravą mam inny problem - pcha w niewidzialne i nieużyteczne szosowców drogi.

To dlatego że drogi są błędnie oznaczone w mapach z których korzysta nie tylko strava ale właściwie każda apka do nawigacji. Poza tym w kreatorze musisz zaznaczyć "Prefer paved surface" 

Opublikowano
8 minut temu, Red napisał:

To dlatego że drogi są błędnie oznaczone w mapach z których korzysta nie tylko strava ale właściwie każda apka do nawigacji.

Większość bazuje na OSM, które jest otwarte i każdy może edytować. 

Opublikowano

Technicznie każda edycja musi poczekać na moderacje. Moje poprawki czekały pół roku zanim ja ktoś zatwierdził. 

Opublikowano
To dlatego że drogi są błędnie oznaczone w mapach z których korzysta nie tylko strava ale właściwie każda apka do nawigacji. Poza tym w kreatorze musisz zaznaczyć "Prefer paved surface" 

Gdybym nie korzystał rownolegle z naviki oraz komoot to przyjąłbym twą odpowoedź za pewnik. Niestety takie jaja to specjalność stravy, a zdaje się, że korzystają z tych samych map
Opublikowano

@lukaszzsch Ja wyznaczałem kilka tras w Komoot na szosę. Teren mi był całkowicie nieznany, okolice to Gorlice / Grybów / Nowy Sącz. Bardzo trafnie została wyznaczona trasa. Zdecydowanie lepiej niż na stravie. Kolega @nctrns ma wykupionego chyba Kommota w wersji premium. Sam chyba wykupię premium na tym servisie bo ma wszystko co potrzebuję a jest zdecydowanie tańsze i przejrzyste.

Opublikowano

Ale ja też maluje głównie na komoot premium i w zgodnie z wybranym rodzajem roweru tworzy trasy bez skuchy.
Naviki kilka prób maluje bez niespodzianek
Strava premium dwie próby: jednak poprowadziła mnie w pioch, druga w płot. Beznadzieja

• Lubię to! 1
Opublikowano

U mnie to samo, parę razy wywaliło mnie w drogę polno-leśną na szosie robiąc trasę w Stravie i korzystając ze Strava Routes w Garminie... Ciekawe na ile teraz ta zmiana z możliwością weryfikacji nawierzchni to "naprawi".

Mówicie, że w KOMOOTa zainwestować warto. .gpx do Garmina potem wrzucę bez problemu?

Opublikowano

W komoot nie musisz inwestować, wszystko co potrzebne masz w wersji darmowej(jeden region gratis)

Premium dodaje średnio użyteczne na szosie ficzery, a prognozy pogody dla których wykupiłem premium są średnie.

Natomiast świetnie działa opcja wyboru rodzaju trasy względem typu roweru! Masz łatwe planowanie na telefonie/tablecie, fajnie działa opcja doscover(chociaż wokół Łodzi mało tras poudostepnianych).

Sprawdź, bo nic nie kosztuje.

Drugi mój typ to naviki, który ma podobną do stravy lecz działającą opcję wyboru odległości kursu, rodzaj roweru i maluje ci od 5 do 8 opcji do wyboru. Sprawdza się choć czasem puści kawałkiem szutru.

Opublikowano

W komoot można też nie kupować premium, a kupić jednorazowo regiony/cały świat. To daje nam nawigację  turn by turn w apce i możliwość automatycznej synchronizacji tras z komputerkami wahoo (dlatego kupiłem mapy). Ale do przygotowania gpx żeby wrzucić ręcznie na garmina, powinno działać w wersji w pełni darmowej (chyba).

Opublikowano

Panowie, jak to będzie z płatną stravą? ma ktoś rozeznanie?

do tej pory płaciłem za jednego summita około 3$. Na tą chwilę w aplikacji nic sie nie zmienia (jest info, że w Maju mam zapłacić 3$). 

Dla nowych widzę, że cena to 34zł. Czy dla aktualnych użytkowników też ta cena będzie obowiązywała? od kiedy?

Opublikowano
38 minut temu, lukaszzsch napisał:

W komoot nie musisz inwestować, wszystko co potrzebne masz w wersji darmowej(jeden region gratis)

Premium dodaje średnio użyteczne na szosie ficzery, a prognozy pogody dla których wykupiłem premium są średnie.

Natomiast świetnie działa opcja wyboru rodzaju trasy względem typu roweru! Masz łatwe planowanie na telefonie/tablecie, fajnie działa opcja doscover(chociaż wokół Łodzi mało tras poudostepnianych).

Sprawdź, bo nic nie kosztuje.

Drugi mój typ to naviki, który ma podobną do stravy lecz działającą opcję wyboru odległości kursu, rodzaj roweru i maluje ci od 5 do 8 opcji do wyboru. Sprawdza się choć czasem puści kawałkiem szutru.

Już wszedłem na to, generalnie trasy sobie robie raczej na kompie przed wyjazdem i już widzę, że sama mapa wygląda dużo lepiej i rzeczywiście wybierajac Road Cycling prowadzi mnie głównie po normalnych drogach, a nie zadupiach... Rozumiem, że jak teraz wezmę sobie ten jeden region free, połączę konto z Garmin Connect to będę miał na Garminie nawigację po śladzie?

Opublikowano

Ja używam wahoo i tutaj jest po śladzie turn by turn

Opublikowano

Przetestuję w takim razie. Jedyne co zauważyłem to, że na KOMOOT pokazuje mi na zrobionej trasie 350m przewyższeń, a już jak wrzuciłem .gpx do Garmin Connect to mam na tej trasie w GC 452m przewyższeń. Troszkę różnicy jest biorąc pod uwagę, że to tylko 50km. Wyjdzie w praniu co przekłamuje. Jednak samo tworzenie kursu, biorąc pod uwagę trasę jako wybiera rzeczywiście dużo bardziej adekwatne do roweru jakim się mam zamiar poruszać niż na Stravie...

Opublikowano

GC bardzo przekłamuje przewyższenia właśnie na plus. 

Opublikowano

Komoot na minus

EDIT:

Wczorajsza trasa 65 km wg. Komoot 310 up

Zmierzone licznikiem 420 up

Opublikowano

Jaki licznik? Jak barometrem, to też nie musi być poprawny pomiar. Wszystko zależy od zmian temperatury. 

Opublikowano
3 godziny temu, lukaszzsch napisał:

Gdybym nie korzystał rownolegle z naviki oraz komoot to przyjąłbym twą odpowoedź za pewnik. Niestety takie jaja to specjalność stravy, a zdaje się, że korzystają z tych samych map

Naviki też kilkakrotnie wywiodła mnie na szosie na piachy czy szutry. Nawet tu w Holandii poprowadziła mnie na łąkę ogrodzoną pastuchem (a to miała być droga dla rowerów wyścigowych). Jak więc widzisz wiem o czym mówię. I to mimo mojego entuzjazmu do Naviki właśnie. Źle oznaczone OSM to źle stworzona trasa i tyle w temacie. 

Opublikowano

Mi komoot jeszcze nie wyznaczył trasy poza szosą. Jedynie dobiera mi tak trasę żeby mieć po drodze wszystkie najgorsze podjazdy jakie znajdzie, mimo że dałoby się pojechać po łagodniejszym terenie nie nadkładając drogi :) . Dzięki niemu poznaję segmenty takie jak np. "droga przez mękę" :) .

• Lubię to! 1
Opublikowano

To sobie łap punkty i ustawiaj po swojemu :D

Opublikowano

No, tak robię ale czasem warto odkrywać nowe trasy.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przestestowałem KOMOOTa przy okazji testu pomiaru mocy. Generalnie klasa, bo jechałem samym asfaltem, a wiem już że da się w tych regionach wypuścić w pole. 45km trasy, KOMOOT wskazał 280m przewyższeń, wyszlo mi 354m. Raczej się zaprzyjaźnimy z KOMOOTem na dłużej. W Garminie oczywiście po wgraniu .gpx przez GC śmiga turn by turn jak ta lala.