skokol Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jestem ciekaw jak wykorzystujecie dane z mierników mocy w trakcie wyścigu. Czy szacujecie podjazdy i porównujecie z CP? Czy inicjując ucieczkę przeliczacie tzw. MPA. Przy ostrym ciśnięciu ktoś kieruje sie W'bal? Ciekawi mnie ten temat. Pozdrawiam
michwoz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Podczas samotnej ucieczki lub długich podjazdów miernik się jak najbardziej przyda. Ale podczas jazdy w grupie już niespecjalnie. Większość wyścigu to jednak reagowanie na sytuację wokół i nie ma mowy wtedy o patrzeniu na waty, W'bal itd. Za to materiał do analizy po wyścigu jest świetny.
dywyn Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Pomiar mocy jest przydatny w określonych sytuacjach ale w niektórych może być naszym wrogiem. Przykładowo gdy idzie ogień i są próby naciągania/porwania grupy, to opierając się na logice i mierniku mocy warto byłoby odpuszczać, a w praktyce trzeba walczyć by nie odpaść z koła. Gdy jedzie się samotnie to miernik się przydaje, ale nie ma mowy o wyliczankach. Trzeba naciskać na pedały i tyle
skokol Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 A jak planujecie zmiany, ucieczki, podjazdy finisz itp.?
Roger Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 U mnie jest to zależne od formy wyścigu. Przy wyścigach ze startu wspólnego przy zamkniętym ruchu nawet nie włączam sobie podglądu na moc. Z reguły idą takie odjazdy, że kalkulacja czy mieszczę się w 110% FTP czy jestem w 150% nic nie da odjazdy z reguły są dość liczne także grunt to załapać się do ucieczki Co innego w maratonach szosowych gdzie starty odbywają się grupami po 10-13 zawodników. Tam najczęściej pierwsze 10km jest w palnik a później na zmianach od 110 do 130% FTP ale tu jest dużo zależności: długość wyścigu liczba ogarniętych ludzi w grupie i ich chęć wychodzenia na zmiany rodzaj zmian (czy idziemy zmiany np po 1km czy np robimy podwójny wachlarz i zmiana trwa 10-15 sekund) Ostatnia kwestia to jazda na czas. Ja startuje w zawodach triathlonowych i tam pomiar mocy jest mega pomocny. Na 1/2 IM celuje w 85% FTP i pilnuje tego cały wyścig. 1
Eldo Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Na dniach będę startował w sprincie na 10km po płaskim odcinku drogi (start co minute solo) i planuje taktykę opartą właśnie o pomiar mocy. Robiłem kilka prób i w sumie jedna wypadła najlepiej, od startu do mety 110% FTP bez szarpania, w razie czego karetka na mecie ma być Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Eldo
Rekomendowane odpowiedzi