Bicker Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam, Obecnie jeżdżę na moim leciwym Giant Cypress CX (rama 17”, koła 28”, typ cross). Od czasu do czasu wybieram się ze znajomym na wypady w trochę trudniejszy teren i przyznam, że trochę się męczę. Postanowiłem zainwestować w coś nowszego z lepszym osprzętem. Zależy mi na tym aby nowy rower był komfortowy (nie zamierzam się ścigać) ale aby również radził sobie dobrze w średnio trudnym terenie. Waga roweru nie jest dla mnie priorytetem ale chcę aby komponenty były dobrej jakości. Zakładam, że kupuję rower na długie lata. Poczytałem trochę i poniżej zamieszczam listę życzeń: Koła 29” (zwrotność nie jest priorytetem, obecnie jeżdżę na 28” i nie chciałbym zmniejszać średnicy). Amortyzator przedni pneumatyczny (regulacja sztywności przy kierownicy mile widziana, regulacja powrotu u dołu w goleni, średnica goleni powinna być 30mm lub więcej). Korba dwuczęściowa (nie kwadrat czy octalink) Hamulce tarczowe hydrauliczne (lżej działają) Sztywne ośki 12 lub 15mm - mile widziane ale mogę z nich zrezygnować. Dobrze aby rura podsiodłowa była na tyle gruba, aby w przyszłości było możliwe zainstalowanie obniżanej sztycy (przy tym również się nie upieram). Mierzyłem kilka rowerów (Scott Scale 960, Kross Gate 30, Cube LTD) i widzę, że mam 2 zasadnicze problemy: Przy moich gabarytach (wzrost 166, wys. krocza 78,5) być może nie będę w stanie kupić roweru na kołach 29”. Mierzyłem najmniejsze ramy (17”) z kołami 29” i generalnie na nich zawisam. Może możecie mi doradzić jakiś model gdzie nie byłoby tego problemu. Rowery które mierzyłem generalnie mają zbyt agresywną sylwetkę (pozycja leżąca na rowerze). Zdecydowanie wolałbym bardziej łagodne ułożenie ciała. Wiem, że mogę dostosować rower wymieniając mostek czy kierownicę ale lepiej byłoby od razu kupić sprzęt o bardziej pasującej mi geometrii ramy. Wróciłem do czytania i dowiedziałam się, że powinienem się zainteresować się rowerem typu Trial. Tyle, że różnie jest z wyróżnieniem tej klasy sprzętu przez producentów. Sam zbyt słabo się znam na geometrii ram aby wywnioskować z poszczególnych wymiarów czy będzie on spełniał moje wymogi. Nie myślałem o rowerze typu full ale jak miałoby to załatwić moje problemy to rozważę tą kwestię. Na rower chcę przeznaczyć około 4 tyś. zł. Zrobiłem pomiary ciała zgodnie z opisem na tej stronie (mogę udostępnić jeżeli będzie to potrzebne): https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp Z góry dziękuję za pomoc. Piotr Piotr
Kacper 600 Opublikowano 10 Listopada 2017 Opublikowano 10 Listopada 2017 Sprawdź może Kellys Gate. Jak bardzo zależy Tobie na dużym kole? Może warto wybrać srednie, to łatwiej będzie coś znaleźć przy Twoich wymiarach.
Bicker Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Opublikowano 13 Listopada 2017 Dnia 10.11.2017 o 21:46, Kacper 600 napisał: Sprawdź może Kellys Gate. Jak bardzo zależy Tobie na dużym kole? Może warto wybrać srednie, to łatwiej będzie coś znaleźć przy Twoich wymiarach. Duże koło to podstawowy wymóg dla mnie. Czytałem, szperałem i znalazłem coś dla siebie -> Romet Jig http://www.romet.pl/Rower,JIG,10,707,709,14515,2017.html W tym modelu jest rama 15,5" z kołami 29". Pozycja na rowerze komfortowa (nie leży się jak modelach XC). Pozostałe parametry też mi odpowiadają. Rower już jest kupiony :). Do wymiany będzie siodełko (oryginalne jest dla mnie niewygodne). Oswajam się też z szeroką kierownicą (760mm) -> jak po jakimś czasie będzie mi cięgle przeszkadzać to być może też ją wymienię. Generalnie jestem bardzo zadowolony.
revolta1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Trek x caliber 9 . 2016.2017 . bo 2018 to juz inna bajka Edytowane 14 Listopada 2017 przez revolta1
jedras Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Kierownicę się wymienia tylko jak jest za wąska, jak jest za szeroka to się ją tnie, jak zdejmiesz manetki nawet powinno być zaznaczone gdzie uciąć na jaką długość. Fajnie że trafiłeś na to czego szukałeś i jesteś zadowolony, wygląda bardzo fajnie.
Bicker Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Opublikowano 20 Listopada 2017 @jedras Dzięki za info o kierownicy -> nie wiedziałem o tym :).
Rekomendowane odpowiedzi