Lukasz88wro Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam. Mam takie pytanie do Was. Posiadam tylną piastę XT M8000 pod szybko-zamykacz. Czy jest możliwość przerobienia takiej piasty na oś 10mm ?
Franz Mauer Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Teoretycznie dałoby to rady, ale obecna piasta musiałaby ulec przeróbką i należałoby dorobić kilka elementów. Nie wiem czy to się opłaca. Wprost się nie da, dlatego Shimano wypuściło na rynek model na sztywną oś M8010
Lukasz88wro Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Opublikowano 5 Listopada 2017 No własnie na przód wymieniłem na oś 15mm model M8010. Ale na tył mam ciągle szybko-zamykacz. A chciałem zrobić oś 10mm żeby obeszło się bez wymiany ramy.
Nurek_ Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Kilka razy ktoś wspominał na forum o zastosowaniu osi DT Swis Thru Bolthttps://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/zaciski-piast-rowerowych/p,zacisk-piasty-tylny-rws-10mm-135mm-thru-bolt-dt-swiss,246722.html Zmieniasz piastę na 10mm (pewnie musiałbyś przepleść koło) i stosujesz tą oś - podobno wchodzi w standardowe haki ramy. Pytanie tylko czy jest sens, bo i ile sztywną oś z przodu można poczuć, to z tyłu większej różnicy nie ma.
Fenthin Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) W przypadku piast Shimano takiej możliwości nie ma. Oś z wydrążonym otworem na szybkozamykacz jest jednocześnie elementem na który montuje się konusy. Co zaś tyczy się samej przeróbki, moim zdaniem wyłącznie bajer. Mam tak zamontowane swoje koła, z tym że piasta tylna fabrycznie 12mm, różnicy nie czuję żadnej względem dobrego szybkozamykacza. Jedyny plus taki, że średnica zacisku pokrywa się z hakiem, dzięki czemu mniej jest grzebania z ustawianiem hamulców po zdjęciu kół. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Fenthin
Lukasz88wro Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Opublikowano 5 Listopada 2017 Ok. A jaki możecie polecić zacisk qr? Obecy Xt jest lekko skrzywiony. Waże sporo bo około 100 kg. Potrzebuję czegoś mocnego :).
Franz Mauer Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 @Lukasz88wro tak jak wspominał @Nurek_ można wsadzić albo RWS 10mm albo RWS 9mm. Wszystko zależy od wewnętrznej średnicy haków. Niestety to wiąże się z wymianą piasty i przepleceniem koła. Całość możesz w dobrej cenie zrobić we Wrocku na Kamieńskiego u Wojczala. Możesz również posiłkować się 14 godzin temu, Lukasz88wro napisał: Ok. A jaki możecie polecić zacisk qr? Obecy Xt jest lekko skrzywiony. Waże sporo bo około 100 kg. Potrzebuję czegoś mocnego :). Nie jest tani, ale na prawdę robi robotę i jest bardzo wygodny w użytkowaniu: http://www.dt4you.pl/szosa-steel-135mm-2165mm-aluminiowa-dzwignia-hwqasm00s2943s-p-1639.html
Lukasz88wro Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Opublikowano 6 Listopada 2017 Franz tak będzie kupie ten DT RWS, nie będę nic przerabiać. A co do kół to mam speca na Krynickiej blisko domu fajne ceny
PrzemekHH Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 witam mam pytanie kopiłem niedawno DT Swiss X 1900 SPLINE i czy jest możliwość zmiany na szybkozamykacz w kole tylnym ?
jedras Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dnia 11/6/2017 o 20:47, Lukasz88wro napisał: Franz tak będzie kupie ten DT RWS, nie będę nic przerabiać. A co do kół to mam speca na Krynickiej blisko domu fajne ceny Zacisk Novateca kosztuje 30zł, z przodu mam RWS, na tył kupiłem na próbę novatec i jest ok. Piastę możesz też przepleść sobie na Novateca pod ośkę 10mm na tył, będzie na łożyskach maszynowych i z opcją zmiany końcówek i pod ośkę 12, a także szybkozamykacz. Dnia 11/5/2017 o 20:44, Lukasz88wro napisał: Ok. A jaki możecie polecić zacisk qr? Obecy Xt jest lekko skrzywiony. Waże sporo bo około 100 kg. Potrzebuję czegoś mocnego :). Novatec za 12 zł skręcany na imbus Ostatnio zamiast Xt takie wstawiłem, mimo że imbus standardowy to mam złudne poczucie że mniej kusi niż szybkozamykacze jak stawiam rower koło roboty. Dnia 11/11/2017 o 23:49, PrzemekHH napisał: witam mam pytanie kopiłem niedawno DT Swiss X 1900 SPLINE i czy jest możliwość zmiany na szybkozamykacz w kole tylnym ? Jest.
Rekomendowane odpowiedzi