Kuboll Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Prosze o pomoc w doborze wielkości ramy szosowej. Mój wzrost to 176 a długość nogi 78cm. Czy rozmiar 52 nie bedzie za mały i powinienem wybrać 54? Proszę o poradę bo jutro jadę oglądać używane szosy. Z góry dzięki za pomoc. Ps. Mam upatrzonego Treka 1500 SLR rozmiar 52 i Cannondale Caad8 rozmiar 54. Edytowane 4 Listopada 2017 przez Kuboll
Gość Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Witaj, a jeździłeś już kiedyś na rowerze szosowym? Nie mogę się dogrzebać do tabeli rozmiarów tego TREKA, ale Caad8 może być dla Ciebie za duży (a konkretniej za długi), bo rozmiar 54 to jest 54,5 cm. Ale jak jutro jedziesz się przymierzyć, to nic lepszego zrobić już nie możesz. Sprawdzić, czy zbyt mocno nie nachylasz się nad kierownicą, aby ułożyć ręce na 'łapach'. Taka pozycja powinna być hmm wyluzowana, komfortowa. Sprawdź również odległość pomiędzy górną rurą ramy a kroczem. Ważne jest to, żeby mieć trochę zapasu (co najmniej 2-3cm), aby nie było dyskomfortu podczas zatrzymania się. Jeżeli zauważysz, że w mniejszej ramie (mówię o TREKu) podczas ostrego skręcania przy małych prędkościach będziesz haczył butem o przednie koło, to nie jest to koniec świata. Jest to dosyć popularne w mniejszych ramach szosowych z kołami 28", tzw. toe overlap: https://youtu.be/W66891qGnag (najczęściej w rozmiarach poniżej 54cm, ale są i wyjątki). Ja mam coś takiego w swoim rowerze gravelowym (Rondo Ruut AL) i już nauczyłem się z tym żyć. Nic nie poradzę, skoro rower leży pod moimi 4 literami jak 'szyty na miarę' i czuję się na nim świetnie Wybór większej ramy bez zjawiska toe overlap kosztem Twojej wygody ZAWSZE mija się z celem. Edytowane 4 Listopada 2017 przez Gość
Kuboll Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Tak, jeździłem już na szosie także wiem jak mniej wiecej powinna wyglądać prawislowa pozycja. Dzisiaj zrobiłem rundę na treku 1.1 w rozmiarze 52 a później na francuskiej starej szosie motobecane w rozmiarze 55. Na treku czułem się trochę ściśniety jakbym miał za mało miejsca miedzy siedzeniem a rękoma na kierownicy. Na tym drugim pozycja była zdecydowanie lepsza. Chyba będę zatem celował w rozmiar 54 a po przymierzeniu sie do kilku rowerów wybiorę ten najwygodniejszy. Czy lepiej wziąć ramę trochę większą czy trochę mniejszą i poźniej korygować mostkiem i siodłem? Edytowane 4 Listopada 2017 przez Kuboll
Gość Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 Powiem tak. Twój wzrost mówi 54 CM, a przekrok mówi 52 CM. Skoro było Ci 'ciasno' na 52, to odpada. To nie rower crossowy, że jedziesz wyprostowany cały czas. Bierz 54 CM, chyba że będziesz mieć problem z przekrokiem i przy lekkim rozkroku będziesz dotykał górnej rury ramy swoimi genitaliami Jeżeli nie i swobodnie staniesz w lekkim rozkroku nad ramą, to bierz 54CM. Jak najbardziej później możesz lekko skorygować pozycję za pomocą krótszego mostka lub jego kąta. Ja u siebie dałem mostek 80mm i nie mam wrażenia, że rower stał się bardziej 'nerwowy'. Jeździ się znakomicie. Pamiętaj, to Tobie ma być wygodnie a nie osobom trzecim, które pakują długie mostki tylko po co, aby rower wyglądał PRO. Jak powiedziała jedna osoba, którą szanuję: "No tak, rower wtedy wyglądał PRO. Ale do takiego mostka trzeba mieć również plecy w wersji PRO" https://youtu.be/9hiwpYK3h0o?t=5m49s
Kuboll Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Opublikowano 4 Listopada 2017 Super, bardzo Ci dziękuję. Teraz już wiem na co zwrócić uwagę. Dam znać jutro po obejrzeniu rowerów na co się decyduję. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 Życzę trafnego wyboru Pozdrawiam i czekam na info na co się zdecydowałeś. Wtedy oczywiście z fotką roweru
Kuboll Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam, mierzyłem 2 rowery Treka: 1500 SLR rozmiar 52 i ALPHA Ultegra rozmiar 52. Cannondale Caad8 sprzedał się już niestety. Przejechałem się na obu rowerach i SLR po regulacji siodła okazał się bardzo wygodny. W obu rowerach była inna geo. SLR ma niższą główkę. Przekrok był w sam raz, przy większej ramie nie miałbym w ogóle prześwitu. SLR ma mostek 100 mm także jeszcze jest pole manewru żeby ewentualnie dać dłuższy lub krótszy. Siodłem też jeszcze można w razie potrzeby skorygować pozycję. Rower jest na kompletnej grupie 105. Koła Bontrager Select. Rama aluminiowa z widelcem z karbonu ma bardzo małe ślady użytkowania, lekkie odpryski lakieru. Klamkomanetki są dość mocno porysowane ale da się je wypolerować - już to przerabiałem z klamkomanetkami w moim MTB. Jestem mega zadowolony z zakupu, który ułatwiły też otrzymane tu odpowiedzi. Wielkie dzięki M4rvell0us!!! Poniżej kilka fotek. Założę jeszcze osobny temat z opisem bajka.
Rekomendowane odpowiedzi