Serwusik Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Cześć, jak w temacie (jeśli zła kategoria to proszę o przeniesienie), szukam fotelika dla dziecka do ok. 500 zł, po poleceniu znajomej przejrzałem ofertę 4active.pl i znalazłem rzeczywiście foteliki w tej cenie, pytanie zostaje jedno: są tam też fotele za np. 200 zł różniące się na pierwszy rzut oka niewiele od tych "budżetowych" np. magnetyczną klamrą. Warto inwestować w droższe modele czy te tańsze też się sprawdzą (przede wszystkim pod względem bezpieczeństwa oczywiście). Edytowane 2 Listopada 2017 przez Serwusik
Zbysio Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) W/g mnie tańszy fotelik nada się bez problemu. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to kup dziecku odpowiedni kask (nie ma co oszczędzać). Uważam, że przy ewentualnej wywrotce fotelik niewiele pomoże, najważniejsza jest główka dziecka. A tak odemnie kupując kask weź i fotelik i dziecko do przymiarki. Sprawdź czy tył kasku nie będzie zaczepiał o foteik przez co zsuwa się na oczy. Dziecku przeszkadza, jest niewygodnie, a Ty musisz stawać żeby go poprawić. Fotelik też warto przymierzyć do roweru. W moim przypadku podnużki pod wagą dziecka czasem zachaczały o górne rurki tylnego trójkąta. Edytowane 2 Listopada 2017 przez Zbysio 1
Gość Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Ja z kolei mam duże stopy i pomimo przypięcia fotelika pod samą rurą górną i tak zahaczam piętami o podnóżki dziecka. Bardzo ważna jest przymiarka fotelika do roweru. Rozważ system montażu na bagażniku. Decathlon ma takie coś w ofercie gdzie montujesz bagażnik a na nim zatrzaskowo fotelik. Minus taki że tracisz "amortyzację" fotelika na pałąku. Wszystkie dostępne w sprzedaży foteliki mają potrzebne atesty i myślę ze nie różnią się znacząco bezpieczeństwem.
Nurek_ Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Droższe foteliki mają różne "bajery", niektóre bardzo przydatne. Nie wiem jakie duże dziecko chcesz wozić, ale fajny jest system odchylania do tyłu kiedy dziecko zaśnie. Nie lata mu wtedy głowa, można bezpiecznie kontynuować jazdę. A z doświadczenia wiem, że dzieci bardzo często zasypiają w fotelikach. 1
Serwusik Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Opublikowano 3 Listopada 2017 Ok, podsumowując: dobry kask + przyzwoita regulacja. @zibi_j1 rozważyłbym montaż na bagażniku ale jednak amortyzacja jest ważna szczególnie dla dziecka, wolałbym się potem nie bawić w jakieś podkładanie poduszek czy gąbek
Gość Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 @Serwusik Rozumiem. w takim razie zwróć uwagę na długość drutów montażowych bo ja mam spory problem. Dzieciak ma lekko podkurczone nogi bo jak mu obniżę podnóżki do haczę piętami podczas pedałowania
Rekomendowane odpowiedzi