Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Hej wszystkim, wczoraj na Cyklomani złożyłem zamówienie w którym m. in. zawarta była taka pozycja jak korba Shimano SLX FC-M7000-11-1. Dziś odebrałem paczkę, zabieram się do montażu i zonk, okazało się, że zamówiłem złą korbę przez nie uwagę ! Obecna zębatka pasuje do rozstawu śrub bcd 104 a zakupiona korba posiada bcd 96 i teraz pytanie co robić ? Posiadam XT FC-m780 175mm w kolorze srebrnym (wystawiony na sprzedaż w odpowiednim dziale ponieważ nie pasuje mi do wersji kolorystycznej projektu, to jedyna srebrna część w rowerze ). Chciałem więc zakupic korbę w kolorze czarnym i zakupiłem tyle, że złą i mam kilka rozwiązań: 1. Odesłać korbę i przyzwyczaić sie do obecnej ? 2. Dokupić zębatkę z bcd 96 jeśli tak to jaką polecicie (z tym, że idą uż do mnie 32T i 34T Narrow Wide do obecnej korby z rozstawem śrub bcd 104) 3. Chętnie kupiłbym SLX'a (bez tarcz) do napędu 2rz z bcd 104 ale nie w kolorze srebrnym i tu pytanie, czy występuje w kolorze czarnym ? (o dziwo slxFC-M677 jest droższy od tego który zakupiłem dziś - za FC-M7000-11-1 dałem 297 pln brutto bez tarcz. Pomóżcie bo jestem w kropce. Oczywiście nie chce wydac 400 i wyżej na korbę z tarczami lub nawet bez, zastanawia mnie najbardziej czy SLX który posiadałem wcześniej czyli model FC-677 z BCD 104 występuje w kolorze czarnym... Dzięki
Gość Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Wizualnie ten SLX w Twoim rowerze wcale mi nie przeszkadza. Natomiast rozumiem, że chcesz żeby rower był spójny, bo jest przepiękny NIe odbieraj/zwróć zębatki które do Ciebie idą i kup z właściwym rozstawem...
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 Zębatki idą do mnie z chin
Franz Mauer Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 1 minutę temu, Antyszprycha napisał: Zębatki idą do mnie z chin Jaki koszt tych zębatek?
Puncu Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Może rozwiązaniem jest korba Zee? https://rowerowy.com/sklep/czesci/korby/extreme/prod/shimano-zee-fc-m640
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 zamówiłem bodajże 15 sztuk: 32T/34T/36T - 2x czarna, 2x czerwona, 1x złota z każdej z myślą zostawienia sobie 32T i 34T reszta ma pójść do ludzi. Koszt żebatki do obecnej korby ok 99-159 zł oczywiście za 60 tez sie znajdą ale wiadomo.
Franz Mauer Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Bo możesz kupić dwie zębatki Shimano do systemy 1x: http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/zebatki-korby/zebatka-tarcza-slx-sm-crm70-do-korb-fc-m7000-1-1x11s-46219.html Resztę jak przyjdą to odsprzedaj....
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 1 minutę temu, Puncu napisał: Może rozwiązaniem jest korba Zee? https://rowerowy.com/sklep/czesci/korby/extreme/prod/shimano-zee-fc-m640 Pewnie tak ale potrzebuje bez blatów a i cena jest dość wysoka (poza tym to chyba jakaś nowość) 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: Bo możesz kupić dwie zębatki Shimano do systemy 1x: http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/zebatki-korby/zebatka-tarcza-slx-sm-crm70-do-korb-fc-m7000-1-1x11s-46219.html Resztę jak przyjdą to odsprzedaj.... Jest to rozwiązanie ale to znowu dodatkowe koszty ;/ znajomy polecił mi jeszczę te http://allegro.pl/zebatka-okragla-34t-n-w-96bcd-m7000-m8000-banless-i6879045920.html
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 No i całkiem niedawno za anodowane na czerwono śruby dałem 50 zł tarcze 90 i znowu mi klamoty zostaną ;/ Kurde sam nie wiem... W omyłkowo kupionej korbie śruby do tarczy montowane są od wew str więc tych nie wykorzystam, poza tym muszą być dłuższe wiec aby utrzymać moją wizję kol roweru zębatka musiałaby być czerwona
Franz Mauer Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Sądzę, że nawet jakbyś chciał odsprzedać nową korbe to już będziesz stratny. A tak będziesz miał nową korbę, w nowym kolorze z nową zębatką...wcale nie musisz od razu kupować dwóch zębatek. Najpierw sprawdź jedną, apotem samo wyjdzie czy potrzebujesz kolejną,bo nie wierzę, że będziesz żonglował zębatkami co wyjazd? Szczerze? Masz piękny rower, ale z czerwoną zębatką to już będzie za dużo...Tak sądzę...
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 Sęk w tym, że nie musze odsprzedawać nowej korby - mogę ją po prostu odesłać / zwrócić. Co do doboru zębatek, obecnie miałem 36T i chciałem spróbować czegoś lżejszego np 34T
Puncu Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 9 minut temu, Antyszprycha napisał: (poza tym to chyba jakaś nowość) Żadna nowość, korba ma 4 lata i jest dość popularna w świecie DH i FR zaraz po Saintach Ja tylko doradzam
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 Jest jeszcze jedna opcja i nie wiem czy nie najlepsza: http://allegro.pl/ramiona-korby-shimano-175mm-fc-m780-xt-czarne-i6978310313.html i wtedy będę miał całą grupę XT (poza łańcuchem)
Franz Mauer Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Właśnie miałem Ci wkleić To jest najlepsze rozwiązanie i nie ma zmartwień Oddaj kupioną SLX i czekaj na zębatki...
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 odpisali mi właśnie, że to autentyczne zdjęcia więc cyba biore bo zębatkę mam i czerwone śruby będą ładnie odbijać
Gość Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Wymień korbę na taką z odpowiednim BCD ot cała filozofia. Nie jest to chyba nie wykonalne.
Antyszprycha Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 15 minut temu, PrzeLuka napisał: Wymień korbę na taką z odpowiednim BCD ot cała filozofia. Nie jest to chyba nie wykonalne. Przeczytaj ze zrozumieniem temat.
Franz Mauer Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 1 godzinę temu, Antyszprycha napisał: odpisali mi właśnie, że to autentyczne zdjęcia więc cyba biore bo zębatkę mam i czerwone śruby będą ładnie odbijać I dobrze 1
Gość Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 10 godzin temu, Antyszprycha napisał: Przeczytaj ze zrozumieniem temat. Przeczytałem pierwszy post. Jak zamówiłeś nie to co trzeba to zwrócić towar lub wymień i po co się rozwodzić "co dalej"? Coś poskładasz. Powodzenia
Antyszprycha Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Opublikowano 1 Listopada 2017 Dołączając się do rozmowy należy przeczytać jej całość aby nie wyrywać czegoś z kontekstu. Wymiana krby wiązała się z tym, że musiałbym zakupić slx w kolorze srebrnym a takiej nie chce (później okazało się, że znalazłem w kolorze czarnym). Wymiana korby na te z odpowiednim bcd wiązała się z wyższymi kosztami. i wwiele innych dylematów o których mowa w tym temacie Również pzdr
Gość Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 2 godziny temu, Antyszprycha napisał: Dołączając się do rozmowy należy przeczytać jej całość aby nie wyrywać czegoś z kontekstu. Prawda nie zmienia to jednak faktu, iż intencje miałem dobre
Rekomendowane odpowiedzi