suqub Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 W piątek/sobotę zaczął mi dokuczać ból w okolicy kości ogonowej. Zastanawiam się czy nie jest to w skutek złej pozycji na rowerze. Jeżdżę codziennie do pracy 5km w jedną i z powrotem. Także nie jest to dużo. Dodatkowo jeszcze śmigam w weekendy - maksymalnie 2h. Ból jest dość specyficzny, bo jest on punktowy. Nie boli cała kość a w jednym miejscy. Nie uderzylem sie w tych okolicach ani nie dobilem siodelkiem qpadajac w jakas dziure. Rower ustawiłem według tego kalkulatora, https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp. Zmierzyłem się dokładnie, dodatkowo oprócz ustawienia roweru według zaleceń, lekko opuściłem siodełko do przodu. Mam 186 wzrostu i jeżdżę na tym rowerze (https://www.giant-bicycles.com/pl/argento-rs-3-2014). Rozmiar L. Nie wiem czy temat założyłem w dobrym miejscu, jeżeli nie to proszę o przeniesienie.
nonz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Poproszę kilka informacji Miałeś jakąś dłuższą przerwę bez roweru? Zmieniłeś ustawienie siodła? Siedzisz na środku siodła czy masz tendencje do przesuwania się na jego przednią cześć?
suqub Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dziękuję za zainteresowanie. Idealnie trafiłeś z pytaniami.Generalnie nie jeździłem kilka lat. Zacząłem ponownie we wrześniu zeszłego roku. Dwa miesiące temu siodełko lekko opuściłem (nos siodła poszedł nizej). Od niedawna zwróciłem uwagę, że mam tendencje do zjezdzania na przód siodła. Wcześniej nos był wyżej i zacząłem odczuwać dyskomfort w okolicy krocza. Po opuszczeniu ten problem zniknął. Odnoszę teraz wrażenie, że to nie sama kość a mięśnie mnie bolą.
nonz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Siodło w większości przypadków powinno być ustawione poziomo do podłoża. W Twoim przypadku skupiłbym się na pozycji na rowerze a jeśli to nie pomoże to pozostanie wymiana siodła na takie z wycięciem np: Zobacz, czy możesz przesunąć całe siodło do przodu po poluzowaniu śrub - wystarczy 1cm. Zwróć uwagę na podziałkę (jeśli jest) która powinna być na prętach mocujących. Ogólna zasada jest taka, że koniec sztycy lub jarzemka na pręcie musi kończyć się ok 5mm przed jego zagięciem, chyba że podziałka wskazuje inaczej. Drugą kwestią jest wysokość i długość mostka. W Twoim przypadku może być zbyt niski/za długi. Jeśli problem pojawił się podczas zimnych miesięcy to przypuszczam, że przyczyną może być też Twój ubiór. Grubsze ubranie krępuje zginacze ciała przez co może wymuszać inną pozycję od tej, do której się przyzwyczaiłeś. Gdybyś miał problem z ustawieniem siodła to dodaj jego zdjęcie (widok z boku) z uwzględnieniem poziomu.
suqub Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Siodełko aktualnie jest poziomo do podłoża. Czy ból nie powinien się pojawić wcześniej? Dwa miesiące jeżdżę z 5akim ustawieniem i było dobrze. Siodełko mogę jakieś 0.5 cm przesunąć jeszcze w przód. W piątek jadąc do pracy złapała mnie mrzawka. Nie czułem abym przemokl albo mnie owialo w tym miejscu. Jednak to może być faktyczną przyczyną nagłego bólu. Stawiałem tym bardziej na mięśnie ponieważ teraz w miejscu nam znanym wyczuwam, że skóra jest cieplejsza i twardsza. Może jest to klasyczne owiane czy zapalenie mięśni?
suqub Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 I juz wszystko wiadomo. Ani to źle siodełko czy jego ustawienie. Okazało się, że bolał mnie ropien, który się dopiero tworzył. Czeka mnie zabieg, także raczej nici z zawodów w maju. Ale to jeszcze zobaczymy. Nie mniej, dziękuję za rady. Siodełko na pewno przesune jeszcze do przodu. Przepraszam, że napisałem nowy post, ale poprzedniego nie mogłem edytować. Edit:Juz po zabiegu. Szczęśliwie torbiel była mała. Liczę, że w czerwcu ruszenia w trasę. Okaże się po zdjęciu szwów. czyli za jakiś tydzień lub dwa.
Rekomendowane odpowiedzi