Skocz do zawartości

Jaka lampka przednia do 100zł

Adam333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z lampek z odcięciem najtańszą którą testowałem i świeciła sensownie była Fenix BC25R. Tyle że to już katalogowo kwota 189 zł. Lampka o której wspomniał JaW czyli Rockbros jak widać na fotkach będzie oślepiać bo oświetla nawet wierzchołki słupów: https://pl.aliexpress.com/item/33010819226.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.56b77fc1l5Icby&algo_pvid=76f4ffd2-88d4-4bdb-ae21-388656bd656f&algo_expid=76f4ffd2-88d4-4bdb-ae21-388656bd656f-0&btsid=da5aa696-fe25-45d8-b325-e3e3379f6b7e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9,searchweb201603_53

O ile coś takiego na drodze po której poruszają się samochody nie jest miłe dla kierowców to używanie jej na słabo oświetlonych ścieżkach po których poruszają się tylko rowerzyści i piesi to masakra dla oczu.

Nie sposób nie przyznać Ci jednak racji że ceny lampek rowerowych są niezrozumiałe.  Akumulator 18650 kosztuje dwie dychy. Do tego obudowa, dioda LED i mamy zaraz 400 bo to do roweru ?

Opublikowano

@Chrismel ten Rockbros ma odcięcie, choć nie jest idealne, trochę światła idzie w górę. Na tych zdjęciach reklamowych jest ustawiony do góry, aby robić wrażenie snopem światła :)

Tak wyglada rozkład światła tej lampki, odcięcie wyraźnie widać:

20200111_183726.thumb.jpg.f3d85d3547a0956f4138acc2a0696e30.jpg

No i już trochę kilometrów po ciemku z nią zrobiłem, i jeszcze nikt mi nie zwrócił uwagi na oślepianie. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, JaW napisał:

@Chrismel ten Rockbros ma odcięcie, choć nie jest idealne, trochę światła idzie w górę. Na tych zdjęciach reklamowych jest ustawiony do góry, aby robić wrażenie snopem światła :)

Tak wyglada rozkład światła tej lampki, odcięcie wyraźnie widać:

20200111_183726.thumb.jpg.f3d85d3547a0956f4138acc2a0696e30.jpg

No i już trochę kilometrów po ciemku z nią zrobiłem, i jeszcze nikt mi nie zwrócił uwagi na oślepianie. 

Bo zwrócenie(skutecznie) komuś uwagi, wbrew pozorom, nie jest takie łatwe. Będąc już oślepionym, nie myślisz, by natychmiast "krzyknąć", tylko by się zasłonić lub zejść bezpiecznie (przejechać) i dopiero po minięciu(czasami) usta się otwierają. Piszę to z mojego, rowerowego punktu widzenia. Mijasz się w ruchu i nikt się nawet nie zatrzyma. Delikwent cię minie i zostają tylko, nie do końca wypowiedziana słowa/uwaga. Czasami się udaje, ale co z tego ,że krzykniesz "za jasno" , jak ktoś ma słuchawki, lub ma cię "w poważaniu". Na uczęszczanych ścieżkach , wieczorem, kiedy mija cię kilku takich, to tylko słowo na "K" się ciśnie. A na koniec "batman" bez oświetlenia, bez żadnego odblasku. Auta też oślepiają. Najgorzej, jak nie ma gdzie wzrokiem uciec. 

Pomaga czapeczka kolarska z daszkiem...

Odcięcie ma swoje wady na pagórkowatym terenie. Tu pomaga delikatny luz roboczy (obejmy), jeśli waga lampki na to pozwala.

Edytowane przez piotr.solek
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Auta oślepiają bardzo często, aż sie zastanawiam WTF kiedy oni byli na SKP ostatni raz? Niby tam mają to kontrolować.. A masakrą jest jak masz niskie sportowe auto bo walą po oczach wszyscy. Raczej z rowerzystami mam problem jak cisna na mrugających. Ogólnie nie cierpie migających światełek, choc fakt rzucają sie w oczy nawet duzo mniejsze pierdziświatełka, co akurat istotne przy tylnych.

Opublikowano
3 godziny temu, Wojtek O. napisał:

Ogólnie nie cierpie migających światełek

Ja też ale na ścieżkach rowerowych - używanie wtedy trybu migającego albo stroboskopu to brak kultury. Ale na drodze z autami sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Kierowcy czasami nas nie zauważają i miganie wtedy ma jak najbardziej sens. Wiem że w Niemczech gdzie obowiązuje norma StVZO jest to zakazane ale może tam kierowcy są bardziej uważni. U nas lepiej dawać po oczach niż leżeć potem w szpitalu. Oczywiście bez przesady - niektóre lampki mają tryb dzienny oraz nocny i używanie paruset lumenów w nocy to już przesada.

• Lubię to! 1
Opublikowano
To chyba kupiliśmy na tej samej promocji na Amazon.it Do zalet trzeba dodać jeszcze pilot (niestety przewodowy), który daje supermoce w postaci możliwości migania tymi 1200 lumenami i upominania innych użytkowników drogi o swoim istnieniu. Bardzo przydatne.
Czy tą lampkę można używać na drogach publicznych? Jeśli tak to w jakim trybie?

Opublikowano

@Chrismel Dokładnie zgadzam sie z Toba w całości. 

Tak jak napisałem mrugające dla mnie jako mega nabijacza km autem są bardzo przydatne bo widze z dużo większej odległości. A ogólnie sam od siebie nie cierpie migających i niebieskich świateł. No może na imprezie toleruje bez wścieku d. :D

Kultura u nas w narodzie niestety ogólnie dość leży. Masa ludzi ma poprostu na wszystko wyje... albo nierówno pod kaskiem. Niemcy faktycznie bardziej uważają. Jednak oni mają od wieeeeelu lat wpojone że pieszy i rowerzysta na drodze to "święta krowa" którą jak walniesz to masz przeee.... o ile nie masz twardych dowodów że to jego wina. Po niemczech mnie wozili już jakieś 25-30 lat temu i wtedy już tak słyszałem. Tam już była infrastruktura typu ścieżki itd. i kierowców szlag trafiał bo rowerzysta cisnął ile pary w pedałach walił w auto wyjeżdżając ze ścieżki i była wina kierowcy mimo iż w tamtych czasach nie miał możliwości zobaczyć rowerzysty choćby z braku lusterek asferycznych czy zabudowania auta blachą itd. Więc Oni już mają to wpojone od lat.

Jak by ludzie myśleli bardziej o innych to by pewnie było wszystkim trochę lżej. Ale że podejście jest takie jakie jest to mamy ciężko.

Opublikowano
Godzinę temu, Grz_Bo napisał:

Czy tą lampkę można używać na drogach publicznych? Jeśli tak to w jakim trybie?

W Polsce można używać praktycznie każdej lampki rowerowej będącej w sprzedaży. W odniesieniu do przedniego światła roweru Prawo o Ruchu Drogowym mówi tylko tyle, że powinno być co najmniej jedno światło przednie białe lub żółte świecące ciągłym, lub migającym światłem umieszczone na odpowiedniej wysokości. Nie ma przepisów nakazujących posiadanie odcięcia jak np. normy StVZO w Niemczech.

Ravemena kupiłem ją właśnie po to, żeby nie oślepiać innych (tryb świateł krótkich) i to zadanie spełnia bardzo dobrze. Jest zauważalne odcięcie w porównaniu do trybu świateł długich - nie aż tak gwałtowne jak w lampkach zgodnych z StVZO, jest bardziej stopniowe/miękkie. Jednak pomimo posiadania jakiegoś tam odcięcia ta lampka nie byłaby zgodna np. z przepisami niemieckimi - chociaż wątpię by ktokolwiek się tego czepiał, na forach niemieckich mówią żeby po prostu mieć światło i raczej nie słyszą o mandatach za niezgodność lampek z StVZO.

Opublikowano
W Polsce można używać praktycznie każdej lampki rowerowej będącej w sprzedaży. W odniesieniu do przedniego światła roweru Prawo o Ruchu Drogowym mówi tylko tyle, że powinno być co najmniej jedno światło przednie białe lub żółte świecące ciągłym, lub migającym światłem umieszczone na odpowiedniej wysokości. Nie ma przepisów nakazujących posiadanie odcięcia jak np. normy StVZO w Niemczech.

Ravemena kupiłem ją właśnie po to, żeby nie oślepiać innych (tryb świateł krótkich) i to zadanie spełnia bardzo dobrze. Jest zauważalne odcięcie w porównaniu do trybu świateł długich - nie aż tak gwałtowne jak w lampkach zgodnych z StVZO, jest bardziej stopniowe/miękkie. Jednak pomimo posiadania jakiegoś tam odcięcia ta lampka nie byłaby zgodna np. z przepisami niemieckimi - chociaż wątpię by ktokolwiek się tego czepiał, na forach niemieckich mówią żeby po prostu mieć światło i raczej nie słyszą o mandatach za niezgodność lampek z StVZO.
Rozumiem. Dzięki. Nie chodzi o zgodność z przepisami a bardziej o to by nie być uciążliwym dla innych uczestników: pieszych, rowerzystów, aut, itp.

Opublikowano
14 minut temu, Grz_Bo napisał:

Rozumiem. Dzięki. Nie chodzi o zgodność z przepisami a bardziej o to by nie być uciążliwym dla innych uczestników: pieszych, rowerzystów, aut, itp.

Jak ją ustawisz dobrze, tzn tak że celuje minimalnie poniżej poziomu, to nie oślepia. Jest widoczna, ale można spokojnie na nią patrzeć z przodu nie martwiąc się o wypalenie wzroku :P Natomiast tryb "długich" to inna bajka, ale też się przydaje :)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.01.2020 o 11:44, Grz_Bo napisał:

Nie chodzi o zgodność z przepisami a bardziej o to by nie być uciążliwym dla innych uczestników: pieszych, rowerzystów, aut, itp.

Lampka ma kilka stopni dla trybu drogowego. Dla trybu drogowego nie ma 1200-1600 lumenów (w zależności od wersji). O ile na drodze te 400-800lm może być wskazane, to na wąskiej ścieżce rowerowej, może być za dużo. Parę osób zwróciło mi uwagę, ale mam wrażenie dlatego, że mijałem pieszych i snop światła ich zaskoczył. Jak jadę po swojej stronie, to nie ma (nie słyszałem) uwag. W korku ulicznym, często kieruję światło w bok, by nie "oślepiać" kierowców/pieszych. Nie zawsze trzeba, ale dobrze patrzyć, gdzie się kieruje snop światła.

Na dobrze oświetlonej ścieżce, zwykły tryb "eko" zaznaczy twoją obecność. 

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Na drogi publiczne lampki z odcięciem sprawują się bardzo dobrze. Przy markowych lampkach tupu B&M czy Trelock z oślepianiem w żadnym trybie nie ma problemu bo praktycznie nic światła nie wydostaje się ponad linię oscięcia. Przy idealnym ustawieniu ( o tu naprawdę trzeba to zrobić z aptekarską precyzją) lampka taka nie dośc, że wogóle nie oślepia to jeszcze zapewnia kilkadziesiąt metrów równomiernie oświetlonej drogi.

O ile na szutrowych drogach da konstrukcja tego typu radę to na leśne ścieżki gdzie występują szybkie zmiany wysokości już nie bardzo.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A lampka Moon meteor vortex pro 1100 jest dobra ?

Ma ktoś ? Jakieś opinie ?

Opublikowano

@Grac308GTi Nie wiem czy to Ty pisałeś na innym forum o tej marce, ale ona ma "specjalny" akumulator, który lekko przekreśla ją z sensowności zakupu w tej cenie. A i w sieci opinii bardzo mało na jej temat.

Opublikowano
34 minuty temu, Diodek napisał:

@Grac308GTi Nie wiem czy to Ty pisałeś na innym forum o tej marce, ale ona ma "specjalny" akumulator, który lekko przekreśla ją z sensowności zakupu w tej cenie. A i w sieci opinii bardzo mało na jej temat.

Nie znam tej firmy więc pytam :) Co do akumulatora to raczej standardowy ale na 100% pewny nie jestem.

Opublikowano

Standardowy powiadasz, zobacz co za oznaczenie jest przy biegunie dodatnim

moon-meteor-vortex-pro-battery.JPG

Opublikowano

Aaaa
Tu mnie masz
Chyba się na nią zdecyduję mimo tego akumulatora

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To zrób koniecznie jakąś recenzję, chociaż tutaj na forum. Mało o niej materiałów w sieci.

Opublikowano

Dzięki Tobie Diodku zamówiłem lumintopa b01.

Zobaczymy jak wypadnie w porównaniu z fenix25r, którego kształt mi nie pasuje do koncepcji „kokpitu”.

Btw. Chętnie spotkałbym się z Tobą w parku by potestować twoją kolekcję. Pozdrawiam.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Widziałeś test Diodka na yt?

Bo fenix fajny, ale z zasięgiem cieniutko...

Opublikowano

Chętnie rzuciłbym własnym okiem jak wyglada lumintop w starciu z convoyem i bl70s, bo film filmem, ale oko to oko.

Jak coś mieszkam 1km od Zdrowia, jakbyś się kiedyś wybierał to daj znać.

Opublikowano

@Diodek - jak testujesz lampki rowerowe fajnie by było żebyś filmował je także z drugiej strony. Wtedy można by porównywać stopień oślepiania przez nie. Dla 99% rowerzystów oświetlenie powinno mieć jakieś odcięcie. Zdarza się że ktoś jeździ typowy offroad w nocy i dla niego odcięcie jest niewskazane ale to jednostkowe przypadki. Niestety sporo osób ciągle na to nie zwraca uwagi przy zakupie i taka wstawka na filmie czy w teście być może by im to uświadomiła.