Skocz do zawartości

Jaka lampka przednia do 100zł

Adam333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie czy zamówić convoy s2+ z chin (nie zależy mi na czasie) czy kupić modowanego za dwa razy więcej? 

Z chin wybrałem taki: https://www.banggood.com/Convoy-S2-Aluminum-Alloy-XM-L2-7135x8-LED-Flashlight-p-954829.html?rmmds=cart_middle_products&ID=510343&cur_warehouse=CN z diodą XML2 T6-4C

Oświetlenie potrzebne do miasta (ścieżka rowerowa, ulica) i poza miastem ulica.

Do modowanej, co mnie przekonuje, to dłuższa żywotność (grzanie się, mod na przycisk), zmiana szybki (88% na 99% przepuszczalność światła) kwestia dołożenia kolimatora (chociaż tu chyba nie potrzebny, do mojej jazdy standardowy reflektor wystarczy?)

Pytanie czy faktycznie warto płacić ponad dwa razy więcej za modowaną (55zł do 140 zł)?

Opublikowano

55 do 144 to prawie 3x tyle.
Nie mialem w rekach modowanej. Ale.
Szkielko ar to jakies 5pln, kolimator kolejna 5.
Mistkowanie mozna zrobic samemu. Nawet chcac zmienic podloze to gotowe kosztuje +- 30.
Wybor nalezy do Ciebie

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@szakalq - kupiłbym z Chin, ale rozważyłbym sterownik 7135x6 - wówczas mniej prądu idzie w diodę, jest mniejsze ryzyko przegrzania, światła ciągle sporo nawet przy 40%, i dłuższy czas pracy na baterii względem 7135x8. 

• 5 miesięcy temu...
siemiatkowskimichal@wo.pl
Opublikowano
W dniu 29.10.2017 o 19:03, zibi_j1 napisał:
W dniu 29.10.2017 o 19:01, Adam333 napisał:
Hej jako że robi się ciemno potrzebuje jakiejść lampki na przód do 100. Znacie jakiś model godny polecenia

Kup na aliexpress Convoya S2+. To komfort jazdy jak z włączonymi krótkimi światłami w samochodzie. Mnie zestaw z uchwytami na kierownicę dwoma akumulatorami i ładowarką wyszedł 95zł

Który model wybrać tego convoya s2+ żeby najlepiej świecił? Czym się sugerować. Można jakiś link sklepu z najlepszym modelem prosić?

Opublikowano
Który model wybrać tego convoya s2+ żeby najlepiej świecił? Czym się sugerować. Można jakiś link sklepu z najlepszym modelem prosić?
Nie ma lepszych i gorszych. Roznica jest w temperaturze swiatla, i mocy drivera. Do roweru warto dolozyc kolimator.
Od drivera zalezy jasnosc ale tez czas swiecenia.
Osobiscie kupil bym chinczyka. Najtanszego.

Romki dwa i b'(o)twin(a)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy i koleżanki..

Polecicie jakieś dobre światło przednie?

Głównie miasto i jakieś wycieczki poza, ale i góry z rowerem lubię zaliczyć

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy w ostatnim czasie w temacie zmieniło się coś, czy brać convoya s2+ ?

Opublikowano
Godzinę temu, Papynsky napisał:

Czy w ostatnim czasie w temacie zmieniło się coś, czy brać convoya s2+ ?

To zależy czy do miasta czy do offroad,  IMO do miasta convoy się kompletnie nie nadaje. Nawet z wymienionym kolimatorem oślepia zbyt mocno, jeżeli w teren to jak najbardziej convoy.

Opublikowano

Raczej coś uniwersalnego o ile to możliwe plus jako oddzielne źródło światła podczas wypraw.

Opublikowano

Ja uważam,że zanflare F1 jest best  i kosztuje około 100zł (1240lm)

Przewińcie sobie do 9:14 minuty 

Masz tam tryby intensywności świecenia:

-1lm

-15lm

-290lm

-590lm

-1240lm (Flare mode)

i dwa dodatkowe Flash

-Stroboskop

-S.O.S.

A cena jest po prosu śmieszna(ok.100zł).

Podobne z tym ,że dedykowane do rowerów,z jakimś tam uchwytem kosztują po 600-800zł

• Lubię to! 1
Opublikowano

Heh..mam Ravemena PR1200 który jak się łatwo domyślić ma strumień świetlny o natężeniu 1200 lumenów.

Oprócz tego tryb krótkich świateł bez oślepiania, możliwość pracy jako powerbank i wyświetlacz z informacjami o trybie i czasie pracy na baterii jaki pozostał. Plus oczywiście dedykowane mocowanie. No i rozkład światła jest dużo lepszy.

Nie kosztował mnie 600 - 800 zł tylko 276 zł...

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Nemrod napisał:

Heh..mam Ravemena PR1200 który jak się łatwo domyślić ma strumień świetlny o natężeniu 1200 lumenów.

Oprócz tego tryb krótkich świateł bez oślepiania, możliwość pracy jako powerbank i wyświetlacz z informacjami o trybie i czasie pracy na baterii jaki pozostał. Plus oczywiście dedykowane mocowanie. No i rozkład światła jest dużo lepszy.

Nie kosztował mnie 600 - 800 zł tylko 276 zł...

To chyba kupiliśmy na tej samej promocji na Amazon.it ;) Do zalet trzeba dodać jeszcze pilot (niestety przewodowy), który daje supermoce w postaci możliwości migania tymi 1200 lumenami i upominania innych użytkowników drogi o swoim istnieniu. Bardzo przydatne.

Edytowane przez RadS
Opublikowano
1 godzinę temu, Nemrod napisał:

Nie kosztował mnie 600 - 800 zł tylko 276 zł..

Super lampka! Świetne funkcje

@Nemrod Napisz mi proszę gdzie mogę ją kupić za te 276zł?

Opublikowano

Ja kupiłem na Aliexpress, ale oferta już zamknięta. 5 wystawionych sztuk poszło. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A co sądzicie o Sigma Buster 700 ?

Dobrze świeci w nocy ?

A może jakaś alternatywa dla Sigmy ? ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Grac308GTi napisał:

A co sądzicie o Sigma Buster 700

Lampka nie posiada odcięcia więc będziesz oślepiał wszystkich z naprzeciwka. Jeżeli szukasz lampki na drogi publiczne szukaj najlepiej takiej która spełnia normę StVZO lub przynajmniej ma jakieś realnie działające odcięcie.

Opublikowano

No to chyba SIgma Aura 80 będzie dobrym rozwiązaniem tym bardziej że jest w dobrej cenie w komplecie z tylną lampką :)

Opublikowano

Ma jeden mankament. Jest mocowana na gumowy pasek a lampki tego rodzaju wymagają dokładnego ustawienia. Czyli będzie zabawa po każdorazowym jej zdjęciu i założeniu. Z lampek w podobnej cenie miałem przez chwilę Fenix BC25R. Nie wiem jak wypada porównanie jakości światła z tą Sigmą ale tam mocowanie jest super. Wiele osób chwali tą lampkę. Poczytaj wątek "lampki" w tym dziale. Tam jest sporo propozycji w różnym zakresie cenowym i wiele ciekawych informacji.

Opublikowano

Ok, dobrze wiedzieć. 

Czy ten Fenix nie oślepia jadących z naprzeciwka? Masz jakieś fotki jak daje światłem w nocy w lesie? 

Czasem zdarzy mi się wjechać w las i wrócić w nocy więc wolę kupić coś co mi dobre oświetli drogę 😎

Na pewno nie będzie to często 😎

Opublikowano

Sigma świeci dalej od Fenixa ale dużo wężej. Obydwie lampki nie oślepiają.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siemanko. Czy może coś w tej kwocie obecnie można fajnego dostać by świeciło dośc jasno a szeroko?

Może jakieś promocje są?

Opublikowano

@Wojtek O. trochę za mało danych, ale np kupiłem niedawno na Ali lampkę Rockbros 400 lm. Kosztuje 69 zł, świeci szeroko, oświetla drogę tak do 15 - 20 metrów przed rowerem, bateria wystarcza na ponad 2 godziny jazdy w trybie 400 lm, może błyskać w czasie jazdy dziennej i ma mocowanie na uchwyt Garmin, ale jest też wersja ze zintegrowanym mocowaniem na kierownicę. Jestem z tej lampki bardzo zadowolony i polecam. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wojtek O. napisał:

świeciło dośc jasno a szeroko

Jeżeli kupujesz lampkę do oświetlania drogi a nie tylko żeby być widocznym szukaj czegoś z odcięciem żeby nie oślepiać innych. W tej kwocie będzie chyba ciężko. Ale jest coraz więcej rowerzystów i świecenie sobie wzajemnie po oczach nie jest fajne. Zauważyłem że coraz więcej osób zwraca na to uwagę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak włąśnie o to chodzi by nie świecił mi tylko punkt przed kołem, ale tak jak reflektor samochodowy szeroko. Bo mocno dużą plamą to mi grzeje lampka za 18 pln mająca 10W i dająca snop światła jak szperacz. Obecnie mam to na dostawczym zamontowane w pracy:D

Nawet był plan zaadaptowania reflektora moto albo samochodowego do roweru bo wyjdzie to taniej. czasem dużo taniej, jeśli poszukać rozbitego LED reflektora. Tylko zasilanie 12V jest problematyczne. https://allegro.pl/oferta/2pcs-swiatlo-led-motocykl-led-swiatlo-robocze-8773247896 i mamy 2 naprawde fajnie grzejące lampy z odcięciem( widziałem jak to świeci samo)

Ciekawe że lampka rowerowa potrafi być o 10% tasńsza jak nowy reflektor samochodowy LED spełniający setki norm i homologacji skomplikowany milon razy bardziej. Mający kilkadziesiąt źródeł światła radiatory kilkadziesiąt odbłyśników sliniczki ruchome przysłony...(brat jest w automotiv i moi koledzy opracowują światła dla nowych aut premium). Szkoda że nic z tamtąd nie da sie dostać. :/