klaudiusz Napisano 10 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Jak dzisiaj jechałem usłyszałem dźwiek jak dojechałem obróciłem rower i zobaczyłem że tylne koło się rusza Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 10 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Ale jak rusza? Na boki? Może szybkozamykacz się poluzował? Odnośnik do komentarza
klaudiusz Napisano 10 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Na boki Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 10 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Szybkozamykacz sprawdzałeś? Czasami lubią się poluzować i koło lata. Odnośnik do komentarza
Pietras Napisano 10 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Wydaje mi się, że możesz spróbować dokręcić konusy chociaż do końca nie wiem o jaki dokładnie ruch na boki chodzi. Musisz zobaczyć w którym miejscu powstały luzy. Odnośnik do komentarza
Wiktor00863 Napisano 10 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Może tak jak koledzy mówią, zacisk koła mógł się poluzować. Odnośnik do komentarza
Bartekowy Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 Zdejmij koło. Jeśli masz szybkozamykacz to go wyjmij i złap za wystający element osi - poruszaj. Jesli zobaczysz, że oś względem koła się rusza to znaczy, że łożyska. A tu już jest Twoja decyzja, czy chcesz po prostu poluzować kontry i dokręcić konusy czy chcesz rozebrać wszystko. Może się okazać konieczna wymiana łożyska - zepsute nie serwisowane łożysko w przyszłości się może przełożyć na konieczność wymiany konusów i co gorsza - misek w piaście. A to może nawet oznaczać wymianę piasty - przeplotka... Odnośnik do komentarza
o5ka Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 (edytowane) Jeżeli koło przesuwa się na osi na boki to znaczy, ze coś się dzieje w tej okolicy natomiast jeżeli koło buja się na boki na wysokości opony to najprawdopodobniej wymaga porządnego wycentrowania Edytowane 12 Kwiecień 2017 przez o5ka Odnośnik do komentarza
kamils. Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 Chciałbym dołączyć do dyskusji Mam podobny problem, również tylne koło przesuwa się na boki tyle że nie mam szybkozamykacza oraz nie mam pojęcia jak to naprawić Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza
dawids108 Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 (edytowane) 9 minut temu, kamils. napisał: Mam podobny problem, również tylne koło przesuwa się na boki może centra? ;x ewentualnie luzy w piaście.. postaw rower do góry kołami zakręć korbą i zobacz czy czy koło jest zkrzywione, ewentualnie mogą to być luzy w piaście.. jeśli nie wiesz co zrobić to polecam serwis.. ;D Edytowane 12 Kwiecień 2017 przez dawids108 Odnośnik do komentarza
kamils. Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 11 minut temu, dawids108 napisał: może centra? ;x ewentualnie luzy w piaście.. postaw rower do góry kołami zakręć korbą i zobacz czy czy koło jest zkrzywione, ewentualnie mogą to być luzy w piaście.. jeśli nie wiesz co zrobić to polecam serwis.. ;D A jak mogę wyeliminować te luzy w piaście bo to raczej z tym mam problem Odnośnik do komentarza
o5ka Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 (edytowane) A jestes w stanie określić jakiego typu piasta Cię zawodzi? fotka? Edytowane 12 Kwiecień 2017 przez o5ka Odnośnik do komentarza
kamils. Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 Może być? Odnośnik do komentarza
dawids108 Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 15 minut temu, kamils. napisał: Może być? Ogólnie jeśli uważasz że to wina piasty, a nie czujesz się na siłach aby "naprawiać" takie rzeczy udałbym się do serwisantów. Kuleczki, wianki, bębenek... jak dla mnie dosyć skomplikowane. ;). Ja bym już dawno poszedł z tym do kogoś kto się na tym zna, najlepiej spytaj się kogoś o jakiś profesjonalny sklep w pobliżu to ogarną temat. Odnośnik do komentarza
o5ka Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 Polecam serwis piasty;) Najlepszym sposobem objaśnienia będzie pierwszy lepszy filmik na YT: Odnośnik do komentarza
o5ka Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 2 minuty temu, dawids108 napisał: Ogólnie jeśli uważasz że to wina piasty, a nie czujesz się na siłach aby "naprawiać" takie rzeczy udałbym się do serwisantów. Kuleczki, wianki, bębenek... jak dla mnie dosyć skomplikowane. ;). Ja bym już dawno poszedł z tym do kogoś kto się na tym zna, najlepiej spytaj się kogoś o jakiś profesjonalny sklep w pobliżu to ogarną temat. Święte słowa Odnośnik do komentarza
kamils. Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, dawids108 napisał: Dzięki za porady ale rower już starszy więc pewnie rozumiecie: kusi żeby samemu pomajsterkować :-) Odnośnik do komentarza
o5ka Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 2 godziny temu, kamils. napisał: 4 godziny temu, dawids108 napisał: Dzięki za porady ale rower już starszy więc pewnie rozumiecie: kusi żeby samemu pomajsterkować :-) Ja wręcz namawiam do samodzielnych serwisów bo to świetne doświadczenie a do tego w miare łatwe. Zawsze powtarzam, że "nikt Ci nie naprawi roweru tak dobrze jak Ty sam" Odnośnik do komentarza
dawids108 Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 11 minut temu, o5ka napisał: Ja wręcz namawiam do samodzielnych serwisów bo to świetne doświadczenie a do tego w miare łatwe. Zawsze powtarzam, że "nikt Ci nie naprawi roweru tak dobrze jak Ty sam" Ja lubię sie bawić we wszystko oprócz plecenia kół bawienia się ze środkiem korby i piastami... Odnośnik do komentarza
Kamil B. Napisano 13 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2017 Możliwe że coś się zapiekło albo kulki się wyrobiły. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi