Skocz do zawartości

Poszukiwana kaseta Shimano 11-40T

Paul_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś z Was spotkał się może z 10-cio rzędowym modelem kasety Shimano o zakresie 11-40T?

Szukałem (może nieudolnie...) ale niestety nie udało mi się znaleźć nic o takiej rozpiętości.  

Zakres kończy się na 36T a mi zależy jednak na 40T.

Jak nie Shimano (cały napęd mam już od tego producenta) to w co dobrego warto zainwestować?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady w temacie :D

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

@suchy, dzięki za podpowiedz! Tak, oglądałem już tą kasetę i nawet biorę pod uwagę jej zakup natomiast nie do końca jestem zorientowany jak będzie ona współpracować z komponentami Shimano.  Masz może rozeznanie lub używasz Sunrace'a aby coś więcej o nim powiedzieć?

Opublikowano

Ja używam kasety Sunrace z tym, że model CS-MS0-T pod napęd 10s 11-36T. Mogę o niej powiedzieć, że od samego początku współpracuje z napędem Shimano o nie ma z nią żadnych problemów. W listopadzie katowałem ją w Himalajach i po powrocie i wyczyszczeniu wygląda jakby była nie używana. Biegi działają płynnie i nawet okazało się, że jest dość lekka (lżejsza niż SLX HG-81). Nie jest tak popularna jak Shimano czy Sram, ale wg mnie warto spróbować :)

Opublikowano

Właśnie o taką rekomendację mi chodziło, jeśli w warunkach tak ekstremalnych poradziła sobie, to bardzo dobrze świadczy o tej marce. Bardzo Ci dziękuję za opinię i wskazanie kierunku. Mam jeszcze jedno pytanie w temacie, posiadasz kasetę w kolorze srebrnym czy czarnym? Oczywiście to tylko kwestia estetyki, ale bardziej podoba mi się czarna, natomiast nie wiem czy nie okaże się że kolor szybko "zejdzie" i będzie to średnio wyglądać?   

Opublikowano
3 godziny temu, Paul_Sz napisał:

nie do końca jestem zorientowany jak będzie ona współpracować z komponentami Shimano

Również użytkowałem kasetę sunrace z napędem Simano i łańcuchem KMC - zero problemów.

1 godzinę temu, Paul_Sz napisał:

natomiast nie wiem czy nie okaże się że kolor szybko "zejdzie" i będzie to średnio wyglądać

Zejść napewno zejdzie w miejscu pracy łańcucha, to nieuniknione, podejrzewam że dbałość o łańcuch pozwoli wydłużyć trwałość anody.

Bynajmniej swego czasu miałem kasetę w czarnym kolorze od shimano, i nie zauważyłem zużycia "koloru", ale z zastrzeżeniem że użytkowałem tylko przez jeden sezon.

Opublikowano

Dziękuję za wszelkie sugestie i porady, które pomogą mi w wyborze. Pozostanę w takim razie przy standardowym srebrnym kolorze :D

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Dnia 29.10.2017 o 20:01, Paul_Sz napisał:

Pozostanę w takim razie przy standardowym srebrnym kolorze

Na filmiku Daniela widać na kasecie XX1 jak wygląda największa koronka w kolorze czarnym...nie wiem tylko po przejechaniu ilu km...wiec pytanko do Daniela i będziesz wiedział jak sprawa wygląda...bynajmniej podejrzewam że na największej z tyłu to za dużo nie jeździł...

Opublikowano

Dzięki @suchy, ale przemyślałem już temat i odpuszczam czarny bo właśnie w tym kolorze mam przednią korbę XT i rzeczywiście zębatka bardzo szybko traci barwę.

Pozdrawiam

Paweł