Skocz do zawartości

zdjecie widelca

.::Piotr::.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj podczas czyszczenia i ogólnego ogarniania roweru chciałem zdjąć widelec ale niestety utknąłem:D odkręciłem kierownice ściągnąłem podkładki i myślałem ze widelec sam wyleci a jeśli nie to ze delikatnym potraktowaniu młotkiem wyjdzie bez problemu. Niestety tak sie nie stało i trzyma sie mocno :D czy cos jeszcze trzeba zrobić o czym nie wiem ? Widelec rock shock xc30 rama scott scale 940 z 2016 roku chyba :D z gory dziekuje za pomoc ;)

Opublikowano

Niestety musisz potraktować go siłą z tym, że proponuję przed rozpoczęciem operacji psiknąć czymś smarująco-czyszczącym np. WD-40 po rurze sterowej i odczekać chwilkę. Być może za mocno wszedł w pierścienie łożysk. Zabezpiecz tylko hamulce i tarczę, aby przez przypadek nie zapaćkać sobie tłustym.

Opublikowano

czyli nie ma innej opcji ze trzeba cos odkręcić jeszcze albo jakieś zawleczki wyciągnąć czy cos ? Wiec walne jakimś wd poczekam i zobaczymy co będzie :P

Opublikowano

Ja u siebie miałem podobny problem i śrubokrętem płaskim podważyłem taką jakby plastikową uszczelkę i widelec wyszedł jak trzeba

Opublikowano

A takie coś zdjąłeś? To skutecznie przeszkadza w wyjęciu sterówki ;)

E.thumb.jpg.f7a7f8a13cd90b00c0fba9d19fa077f4.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Puncu napisał:

A takie coś zdjąłeś? To skutecznie przeszkadza w wyjęciu sterówki ;)

Ostatnio słyszałem świetną nazwę ta to coś - taki "zapierdolnik" ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To jeszcze nic, ja mam w Konie taki "zapierdolnik" od środka blokowany stożkową plastikową wkładką...

Żeby to ruszyć nawet jak jest dobrze nasmarowane i nie zasyfione muszę walnąć kilka razy gumowym młotkiem aż trochę puści, dopiero potem jakoś udaje się to poluzowac.