Skocz do zawartości

CUBE AIM RACE 2016

coderiese

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kupiony dwa miesiące temu po kradzieży ukochanego Unibike'a Flite.

Z racji wzrostu wybralem po raz kolejny ramę 23 cale ale tym razem koło 29cali. 

To plus bo większość tras to asfalt/szuter. Pytanie dlaczego nie wybrałem zatem trekinga? Dlatego że kilka razy w roku zabieram rower w teren i jeżdzę po bunkrach - lasami, polami, często w terenie piaszczystym i mocno terenowym. Tam sprawdza się góral. Na pożyczonym trekingu miałem dość.

Anyway - oto mój Cube:

2wdr5s5.jpg

dokupiona oryginalna stopka Cube.

Zaraz po zakupie wymienione gripy na piankowe Authory - oryginalne były dla mnie nie do przyjęcia.

Dokupione również proste rogi zoomy - często z nich korzystam.

Rower zaopatrzony dodatkowo w naklejki ochronne, osłony tylnego widelca (dbam o moje sprzęty :) ), sakwę podsiodłową i oświetlenie - tył - jakaś prosta lampka krossa a przód - zmodyfikowany Convoy S2+. Dużo jeżdżę wieczorami i oświetlenie to podstawa.

35a9i4p.jpg

2s67adu.jpg

2vs23bo.jpg

Potem poszła kolej na wymianę tylnej przerzutki i korby - leżały nowe przygotowane do poprzedniego roweru ale nie zdążyłem wymienić. 

no i licznik. Nie chciałem już przewodowca . Niestety, kupiłem jakąś prostą Sigmę  i po godzinie jazdy wyszarpałem ją z uchwytu i wyrzuciłem w krzaki - dostalem polskiej choroby patrząc jak co chwila zrywa połączenie z czujnikiem albo pokazuje prędkość ...0kmh. 

Potem się okazało że tak bywa z analogową transmisją. Kupiłem więc VDO z cyfrową transmisją i jest OK.

5cawkm.jpg

zalety roweru:

- swietne prowadzenie w porównaniu z 26"

- wygodna dla mnie pozycja - mam 195cm wzrostu i problem z kręgosłupem ledźwiowym. Po zaledwie 50km na unibike'a juz rypał mnie kręgosłup. Tym zrobilem na raz jakieś 70 - i nic;

- wykonanie - dla mnie OK. 

wady:

- hamulce. Dałem się strasznie wciągniąć w maliny z hydraulikami. Z przyjemnoscią wymieniłbym je na mechaniki albo V-brake. Tyle ze sie nie da. Obsługa, regulacja tych hamulców to jakaś porażka

reszta wyjdzie "w praniu"

Edytowane przez coderiese
Opublikowano

Co za hamulce masz i w czym jest problem?

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Shimano BR-M315

problem w regulacji tylnego hamulca. Ciągle coś delikatnie ociera o tarczę.

Tarcza prosta, koło proste, szprychy dociągniete.

Regulowałem położenie zacisku wzgl tarczy, metodami na poluzowanie zacisku, docisk i klamki i skręcenie zacisku... wpychałem klocki, kombinowałem - ciągle coś nie tak.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mi też ociera hamulec o tarczę, ale dopiero po kilkunastu hamowaniach. 

Ustawiam adpater hamulca tak by nie ocierał, po pewnym czasie zaczyna ocierać o tarczę.

Czy ktoś wie co może być przyczyną?

Dodam, że mam hamulce Hayes Stroker Ryde.

Edytowane przez Miloszs
Opublikowano

Albo masz marną tarcze, która pod wpływem temperatury zaczyna pływać.
Albo tłoki nie równo wychodzą.
Przyjrzyj się temu

Opublikowano (edytowane)

tyle że wiesz.. ja zrobiłem na tym rowerze raptem 200km.

tarcze shimano SM-RT10. Wydaje mi się że tłoki wychodzą równo

rozglądam się ze mechanikami

Opublikowano

Problem może leżeć w tarczach.

Opublikowano (edytowane)

Tez sie nad tym zastanawiam

Teraz na spokojnie sie temu przyjrzalem... i faktycznie. Przednia jest idealna i nie mam z przednim hamulcem zadnych problemów. I to pomimo tego ze kilka razy sciagalem koło do transportu. Tylna... jednak ma bicie w jedną stronę. 

Muszę zatem kupić nową zanim wywalę hydrauliki w diably

Dzięki za rady

Opublikowano

Czemu chcesz wywalć hydrauliki?
Tarcze możesz próbować prostować.

Opublikowano

Z powodów jak wyzej. Upierdliwa regulacja, w przyszlosci jakies odpowietrzanie i inne zabawy.

Cale lata jezdzilem na v-brake i nigdy, nawet w deszczu nie mialem jakiejs awaryjnej sytuacji w ktorej nie moglbym zahamować. Przez 13 lat kilka razy wymienilem klocki i parę razy delikatnie imbusami ustawilem ich polozenie wzgl obreczy. A tutaj rower mam 2 mies, ledwie 200km i ciągle problemy z tylem i wizja dalszych problemów.

V-brake nie wsadzę wiec szukam dobrych mechaników.

Nie wiem jak i po co prostowac tarcze skoro nowa - taka jak wsadzona fabrycznie -  kosztuje ok30zł . Mogę ew spróbować ale juz mnie nerwy biorą. Rower ma dzialac, jezdzić a nie wkurzać i odbierac frajdę z jazdy.

Opublikowano

Moim zdaniem montaż mechaników będzie krokiem wstecz.

Opublikowano
14 minut temu, coderiese napisał:

V-brake nie wsadzę wiec szukam dobrych mechaników.

Bez sensu. Mechaniczne tarczówki łączą wady hydraulików i v-breaków. Jak masz krzywą tarczę, to nic dziwnego, że obciera. Wymień albo wyprostuj i będzie ok.

Opublikowano

Moze faktycznie dzialam zbyt nerwowo.

Ok, poslucham Waszej rady i jeszcze wymienię tarczę.

Dzieki

Opublikowano (edytowane)

Ja tarcze naprostowałem kombinerkami i jest niemal że idealnie prosta (odgiąłem od góry miejsce gdzie było bicie w drugą stronę). Można też użyć klucza francuskiego.

Znacie jakieś dobre w miarę tanie tarcze hamulcowe? Fajna jest Shimano XT SM-RT86 ale jest trochę droga.

Edytowane przez Miloszs
Opublikowano

Ja tarcze prostowałem kluczem francuskim. Sprawdza się znakomicie

• Pomógł 1
Opublikowano

Witam kolegę

Także mam Cube tylko, że Attention SL i dokładnie te same hamulce i na początku też miałem problem z ustawieniem ale bardziej przodu, było to też spowodowane tym, że na początku jakoś dziwnie opona się ułożyła (nawet na asfalcie było czuć bicie na kierownicy) i musiałem przejechać pierwsze 50 km żeby ułożyła się poprawnie - potem ustawiłem hamulce trochę się klocki dotarły i teraz chodzi dobrze (nie ociera podczas jazdy). Więc może faktycznie tak jak koledzy piszą problem jest z tarczą, (na marginesie ja bym inwestował w XT)

Opublikowano

Dnia 28.10.2017 o 14:34, coderiese napisał:

Regulowałem położenie zacisku wzgl tarczy, metodami na poluzowanie zacisku, docisk i klamki i skręcenie zacisku... wpychałem klocki, kombinowałem - ciągle coś nie tak

kiedyś miałem podobny problem,bo okazywało się,że przy ostatecznym dokręcaniu śrub zacisk przesuwał się na mocowaniach do ramy. Czy pod śrubami zacisku są podkłądki poziomujące (to są dwie podkłądki, z których jedna jest wklęsła a druga wypukła)?

Czy grzebałeś coś przy śrubach tarczy?

Dnia 28.10.2017 o 15:21, Miloszs napisał:

Ustawiam adpater hamulca tak by nie ocierał, po pewnym czasie zaczyna ocierać o tarczę.

Czy grzebałeś coś przy śrubach tarczy?

Odkręć zacisk, wyciągnij klock. Z wyczuciem wypchnij klamką tłoczki. Przeczyść je i przesmarruj. Wciśnij i wyciśnij je kilka razy. Potem załuż klocki i powinno być ok.

17 minut temu, adam_n napisał:

ale bardziej przodu, było to też spowodowane tym, że na początku jakoś dziwnie opona się ułożyła (nawet na asfalcie było czuć bicie na kierownicy) i musiałem przejechać pierwsze 50 km żeby ułożyła się poprawnie

Sęk w tym, że zaletą hamulców tarczowych jest ich niezależność działania od krzywizny koła czy też opony. One osadzone sa na piaście i jak piast ajest w porządku i amortyzator nie ma zbytnich luzów to nic nie powinno ocoerać. Czasem właśnie "wiotkość" amortyzatora jest przycyzną ocierania tarczy hamulcowej, czasem nawet na niewielkich nierównościach.

• Pomógł 1
Opublikowano

nie ma to jak ochłonąć :)

ustawiłem metodą prób i błędów zacisk. W sobotę trasa 60km i wszystko pracuje prawie idealnie.

Prawie bo faktycznie, tarcza jest nieco krzywa i w planach jej wymiana ale mimo wszystko udało się zacisk ustawić :)

5frbb4.jpg

rlc1ty.jpg

wbb0xt.jpg

b990tj.jpg