Skocz do zawartości

Kaseta 10-rzędowa SUNRACE MX3 11-42T

Paul_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Noszę się z zamiarem wymiany mojej obecnej kasety Shimano 11-36T na SUNRACE MX3 11-42T, co sądzicie o tym modelu?

Od zawsze używałem kaset i osprzętu Shimano i nie mam żadnego doświadczenia z kasetami innych producentów stąd moje pytanie do szanownego forum.

Czy ten model będzie współpracował właściwie z resztą mojego napędu? Obecnie jest to pełne Shimano z grupy XT oraz łańcuch KMC.

Z przodu mam blat 24T, więc powinno wystarczyć 42T z tyłu, jak sądzicie? Czy może szukać czegoś  w rozmiarze 46T?...

Może ktoś ma jakąś inną propozycję, może jednak coś z grupy Shimano lub innej?

Z góry dziękuję za wszelkie komentarze i porady w wyborze.

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Godzinę temu, Paul_Sz napisał:

Z przodu mam blat 24T, więc powinno wystarczyć 42T z tyłu

Na takim młynku chcesz pionowe ściany podjeżdżać?

Z tego co się orientuje przerzutki 10 rzędowe słabo sobie radzą z tak dużą kasetą. Rozwiązaniem przychodzi przerzutka 11 rzędowa z manetką 10rz.

Opublikowano

@Puncu możesz trochę rozwinąć temat, dlaczego przerzutki 10-cio rzędowe nie radzą sobie z taką kasetą? Nie brałem pod uwagę zmiany przerzutki bo obecna jest w całkiem dobrej kondycji.

W sumie to nigdy nie jeździłem na 42 zębach z tyłu, więc nie mam porównania a w mojej okolicy jest kilka ciekawych wzniosów, np.: Pilsko czy Babia Góra.

A jaka jest wasz opinia n/t produktów firmy SUNRACE? Ktoś używa jest/ nie jest zadowolony? Mają w swojej ofercie także inne stopniowania więc może dobiorę coś mniejszego...

Opublikowano

@Zalas używa Sunrace MS3, czarnej. Miał problemy z przerzutką Sram GX, ja za to próbowałem sparować zębatkę 42t z Shimano SLX M670. W obu przypadkach problem był ten sam. Wózek przerzutki albo blokował się się na drugim biegu a największa zębatka szorowała po wózku, albo górne kółeczko było tak blisko że cały czas terkotało to największej zębatce. 

@Zalas rozwiązał ten problem montując przerzutkę Shimano SLX M7000 a ja zrezygnowałem.

Opublikowano
42 minuty temu, Puncu napisał:

@Zalas używa Sunrace MS3, czarnej. Miał problemy z przerzutką Sram GX, ja za to próbowałem sparować zębatkę 42t z Shimano SLX M670. W obu przypadkach problem był ten sam. Wózek przerzutki albo blokował się się na drugim biegu a największa zębatka szorowała po wózku, albo górne kółeczko było tak blisko że cały czas terkotało to największej zębatce. 

@Zalas rozwiązał ten problem montując przerzutkę Shimano SLX M7000 a ja zrezygnowałem.

@Puncu u mnie nie było problemu z blokowaniem się kółeczka tylko problem był z precyzją zmiany biegów oraz podskakującym łańcuchem na cięższych biegach.

51 minut temu, Paul_Sz napisał:

dlaczego przerzutki 10-cio rzędowe nie radzą sobie z taką kasetą?

Radzą sobie jednak nie wszystkie, taki temat już jest na tym forum i na wielu innych wystarczy zajrzeć by się dowiedzieć czy będzie działać. W wielu przerzutkach shimano trzeba po prostu wymienić śrubę "B" aby zwiększyć zakres regulacji przerzutki i nie otrzymać efektu takiego jak @Puncu wyżej napisał.

54 minuty temu, Paul_Sz napisał:

A jaka jest wasz opinia n/t produktów firmy SUNRACE? Ktoś używa jest/ nie jest zadowolony? Mają w swojej ofercie także inne stopniowania więc może dobiorę coś mniejszego...

Posiadam kasetę SunRace MS3 black. Nie zauważyłem jakiegoś nadmiernego zużycia, ale kolor szybko się wyciera, dla estetyki polecam kolor srebrny. Nie wiem jak z modelem MX3 ma się sprawa. 
Zawsze możesz spróbować z kasetą zamiast 42-11 dać 40-11 bo sunrace ma też taką w ofercie ;) 

Opublikowano

Bardzo cenne uwagi Panowie, wielkie dzięki, poczytam jeszcze na forum czy moja przerzutka XT obsłuży 42T czy jednak pozostanie 40T.

Macie może rozeznania która z kaset będzie się lepiej sprawować:  Shimano Deore CS-HG500 czy   SunRace MS3/ MX3?

Opublikowano

@Zalas ciekawa uwaga w temacie koloru, bardzo podoba mi się właśnie kolor czarny ale jak mówisz, że bardzo szybko "znika" to stanowczo odpuszczam temat, jeszcze raz dzięki!

Pozostaje jeszcze temat czy 42T czy może jednak 40T? Wstępnie sprawdziłem na mojej obecnej kasecie i największym przełożeniu 36T i rzeczywiście jest tam bardzo mało miejsca na dodatkowe zęby :(

Dopiero teraz zauważyłem, że zamieściłem posta w niewłaściwym dziale... :$ bardzo przepraszam i proszę admina o przeniesienie do działu "kasety".

Opublikowano
Godzinę temu, Paul_Sz napisał:

Pozostaje jeszcze temat czy 42T czy może jednak 40T?

Jeżeli nie zależałoby mi aż tak na 42T to dałbym 40T od Shimano z kilku powodów. Kaseta dedykowana pod napęd Shimano, łańcuch i przerzutkę. Shimano do swoich przerzutek zaleca maksymalną koronkę 40T oraz to, że tańsza i jest mniej "walki" z całym napędem.

Ja niestety do ciężkiego roweru jestem zmuszony dać 42T, dlatego u siebie temat odwlekam :P