Skocz do zawartości

Wybór trenażera

Poziomka30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie ,chcę kupić trenażer do wyboru mam Elite Qubo Digital konsola Amd + Elite lub ten Elite Qubo Power Mag Smart B+. Różnią się ceną i najważniejsze dla mnie pierwszy ma automatycznie sterowany opór magnetyczny z elektroniczną regulacją,drugi ma 8 poziomów obciążenia które zmienia się samemu .Najbardziej mnie ciekawi to na ile lepszą i potrzebniejszą jest opcja elektroniczna zmiana oporu i czy jest to potrzebne?
Proszę powiedzieć mi jak to jest rozwiązane w Zwifcie jeśli ja jadę np na tym pierwszym pod górę mam obciążenie automatycznie podawane z trasy (jedzie mi się ciężko ) ,a ktoś jedzie na tym drugim który poziom oporu przełącza sam i jak on ma wiedzieć na który poziom oporu przełączyć ?
Przepraszam może trochę zagmatwane ale liczę na pomoc

Opublikowano

Panowie podpowiedzcie mi chociaż w tej kwestii

Proszę powiedzieć mi jak to jest rozwiązane w Zwifcie jeśli ja jadę pod górę mam obciążenie automatycznie podawane z trasy (jedzie mi się ciężko ) ,a ktoś jedzie na tym drugim który poziom oporu przełącza sam i jak on ma wiedzieć na który poziom oporu przełączyć ?Czy program liczy mu coś inaczej czy jedzie mu się łatwiej na wzniesieniu ?

Opublikowano

czesc

Zwift oblicza prędkość wg mocy na podjazdach (ogólnie przelicza wszystko z mocy). Już wyjaśniam, masz podjazd np.7% na smarcie trenażer sam ci opór ustawi na większy a na manualnym to jeżeli jedziesz sobie z mocą 200W na płaskim (prędkość obliczona będzie na ok. 30km/h) to na podjeździe na tej samej mocy będziesz jechał wolniej ok.7km/h. Możesz jechać szybciej zwiększając moc (czyli Waty) na 2 sposoby: przerzucasz na cięższy bieg na tylnej przerzutce lub manualnie ustawiasz opór na manetce na większy. Mam nadzieję, że mniej więcej wytłumaczyłem, pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuję ,zrozumiałem .

Przemyślałem to i uważam ,że płacenie dodatkowo 500zł jest niepotrzebne .Czy możesz utwierdzić mnie w tym myśleniu ?Czy może są jakieś inne plusy automatycznego sterowania oporu ?