Gość Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Hej, W ten cudowny deszczowy dzień zabrałem się do serwisu obecnego roweru i chciałem pozbyć się tarczówki mechanicznej z przodu zastępując hamulcem hydraulicznym. Standard mocowanie 6 śrub imbusowych i żadna ani drgnie. Próbowałem antyperspirantem WD40, trochę młotkiem postukać by puściło i nic. Skrzywiłem dwa imbusy, żabka się ślizga, a śrubki swoje. Najprawdopodobniej ktoś użył kleju do gwintów, albo puściły korzenie . Jest tam też podkładka kontrująca. Szkoda mi piasty, bo jest w całkiem dobrym stanie. Jakiś pomysł? Myślę jeszcze nad nacięciem śrub tak by pasowały pod płaski klucz 8, ale najpierw stwierdziłem, że napiszę tutaj.
Wojtek Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Też miałem raz podobny problem. U mnie pomogło nacięcie śrub w taki sposób aby śrubokręt wszedł, z tym że jak mówisz pokrzywiłeś imbusy to u Ciebie może to nie wystarczyć. Pomysł z nacięciem pod klucz wydaje się sensowny. Edytowane 26 Października 2017 przez Wojtek
Gość Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 Wrzuć fotę jak to wygląda. A na przyszłość, to zwracaj uwagę na dział... Jest niewłaściwy.
Zbysio Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) 15 godzin temu, Tru999 napisał: Hej, W ten cudowny deszczowy dzień zabrałem się do serwisu obecnego roweru i chciałem pozbyć się tarczówki mechanicznej z przodu zastępując hamulcem hydraulicznym. Standard mocowanie 6 śrub imbusowych i żadna ani drgnie. Próbowałem antyperspirantem WD40, trochę młotkiem postukać by puściło i nic. Skrzywiłem dwa imbusy, żabka się ślizga, a śrubki swoje. Najprawdopodobniej ktoś użył kleju do gwintów, albo puściły korzenie . Jest tam też podkładka kontrująca. Szkoda mi piasty, bo jest w całkiem dobrym stanie. Jakiś pomysł? Myślę jeszcze nad nacięciem śrub tak by pasowały pod płaski klucz 8, ale najpierw stwierdziłem, że napiszę tutaj. Na początek napisz co to za firma tych imbusów. Następnie idz kup długie ale porządne. Imbisa lekko dobij młotkiem, tak z wyczuciem. Załóż przedłużkę w formie rurki na dłurzsze ramie, tylko dosuń do końca. W sensie do zagięcia. Tam klucz jest najmocniejszy. I jedziesz na szarpanie powoli zwiększając siłę. Uważaj, nie urwij śruby. I kręć w lewo (wiem, wiem, ale w ferworze walki takie rzeczy się zdarzają) Może coś zrozumiesz, strasznie pomieszałem. Ewentualnie, możesz spróbować podgrzać. Jeśli jest klej to temperatura go osłabi. Jak już się uda to pobawił bym sie z gwintownikiem przed ponownym montażem. Ewentualność 2. Nasadkla imbusowa + grzechotka albo ramie. Edytowane 26 Października 2017 przez Zbysio
Gość Opublikowano 27 Października 2017 Opublikowano 27 Października 2017 Mam klucze yato i kovala, a podany sposób przerobiłem Trudno, kupię nową piastę W wolnej chwili wrzucę zdjęcie. Zwróciłem uwagę na dział i celowo napisałem tutaj.
Zbysio Opublikowano 27 Października 2017 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) A z grzechotą nie idzie? Jak już jesteś tak zdesperowany, że chcesz kupić nową piaste to idz na całość i kręć z maksymalną siłą. Albo sie urwie albo odkręci. Edytowane 27 Października 2017 przez Zbysio
MadOnion Opublikowano 27 Października 2017 Opublikowano 27 Października 2017 Ostatnio u znajomego miałem ten sam problem, skończyło się na nacięciu brzeszczotem i podbijaniu młotkiem. Po 2 min puściły 3 śruby, wymieniłem na nowe. Dokręcone dynamometrem.
Rekomendowane odpowiedzi