Skocz do zawartości

Głośny napęd - dlaczego ?

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim, po powrocie z gór dzis wyczyściłem napęd. Łańcuch, kasete, korbę i tylną przerzutkę. Ku mojemu zdziwieniu po założeniu łańcucha i nasmarowaniu przetestowałem czy wszystko wskakuje jak trzeba. Niestety usłyszałem, że napęd chodzi dość głośno (mam nagranie lecz nie wiem jak załączyć plik audio) gdzie przy Krosie Level r2 mojej żony nic nie słychać. Nie wiem czego może być to przyczyna, łańcuch ? Kmc 10el złoty, Kaseta SLX 10s, Tyln przrzutka XT (mogły wyrobić się kółeczka) ?

Opublikowano

A nie jest to przypadkiem wina że za mało smaru dałeś ? Fajnie jakbyś wrzucił plik z audio np. na Youtube lub jakiś inny serwis i dodał tutaj linka 

Opublikowano

Łańcuch KMc jest głośny, jak przeszedłem na ten łańcuch byłem tak samo zaskoczony, dźwięk przypomina delikatne tyrkotanie, czyż nie?

Opublikowano

A spinkę do łańcucha dałeś w odpowiedniej pozycji? Sprawdź też czy jest dobrze zapięta. Zobacz też czy dobrze przeplotłeś łańcuch przez wózek przerzutki - mi się 2 razy zdarzyło, że łańcuch wlazł mi nie tam gdzie powinien i dzwonił.

Opublikowano
3 minuty temu, pitmax napisał:

Łańcuch KMc jest głośny, jak przeszedłem na ten łańcuch byłem tak samo zaskoczony, dźwięk przypomina delikatne tyrkotanie, czyż nie?

Ja przeszedłem z łańcuchów Srama na KMC i nie odczuwam różnicy w dźwięku a jeżdżę dużoo :D

Opublikowano

A właśnie - kółeczka przerzutki rozebrałeś, przeczyściłeś i nasmarowałeś?

Opublikowano (edytowane)

spinka założona prawdłowo 9poza tym to dzwięk ciągły). Kółeczek nie rozbierałem przeczyściłem jedynie z wierzchu ale żona była razem ze mną w górach i u niej zrobiłem to samo czyszczenie i tak nie ma.. Pytanie jeszcze czy ten łańcuch nie jest czasem kierunkowy.

Podpowiecie gdzie wrzucić plik audio bo yt nie przyjmuje ?

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

Jeśli jest kierunkowy, to przełóż go i będziesz od razu mieć odpowiedź. Jeśli po czyszczeniu skrzeczy bardziej niż przed, to coś jest nie tak.

Opublikowano

Problem rozwiązany, dziecinny bląd, widać zdarza się. Łańczuch źle przelożony przez tylną przerzutkę :) Dzięki @Sziva

Opublikowano

He,he w tym roku po zimie miałem to samo. Skapnąłem się po przejechanych 30km..

Opublikowano
27 minut temu, Antyszprycha napisał:

Problem rozwiązany, dziecinny bląd, widać zdarza się. Łańczuch źle przelożony przez tylną przerzutkę :) Dzięki @Sziva

Klasyka gatunku :)

Opublikowano

Dla jasności KMC nie robi łańcuchów kietunkowych 😉

Opublikowano
Dnia 25.10.2017 o 21:21, pitmax napisał:

Zgadzam się, słychać go bardziej niż Shimanowskie odpowiedniki.

Opublikowano
Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Zgadzam się, słychać go bardziej niż Shimanowskie odpowiedniki.

To co dzieje się u mnie tez nazwałbym terkotaniem własnie...