Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Cześć! Czy mieliście odczynienia z podróżowaniem trasą Green Velo? W tym roku planowałem trasę w oparciu o szlaki Euro Velo Wrocław-Gdańsk, ale kusi mnie ta trasa bardzo... https://greenvelo.pl/portal/pl
janullo789 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Sam nigdy nie miałem do czynienia z tymi trasami, ale gdzieś czytałem coś na tym recenzji tych tras. Postaram się odszukać i podesłać. Ale nie gwarantuje że mi się uda. Ale z tego co pamiętam generalnie była pozytywna opinia. Pozdrawiam, Janek
konop90 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Mogę ci powiedzieć jak to jest na Podlasiu ze szlakiem Green Velo jeśli zawędrujesz aż tutaj. W większości jest całkiem fajnie oznakowany i wiedzie w 80% przez asfalty oraz bardzo dobrze utwardzone drogi. Zdarza się, że czasami trzeba trochę przejechać przez piasek bądź kawałek lasu. Promowane jest to jako nowe ścieżki itp jest po prostu jedziemy przez miejsca, które w tym regionie są ciekawe a dojazd do nich jest zrobiony takimi drogami żeby każdy mógł w miarę bezpiecznie dojechać. Nie będę wymieniał miejsc co gdzie i jak ale są odcinki gdzie pokonujemy kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów całkiem fajnymi ścieżkami rowerowymi (wiadomo nie zawsze są idealne ale są lepsze niż nic) a są również trasy gdzie musimy przejechać drogami trochę mniej uczęszczanymi (czyli głownie jedziemy przez jakieś mniejsze bądź większe wioseczki). Jednak moim zdaniem Green Velo, przynajmniej podlaskie ma kilka minusów. Nie zawsze wiadomo czy się jedzie szlakiem czy już się z niego zjechało bo czasami zdarzają się miejsca, gdzie jedziemy i nie widać żadnego oznaczenia ani nic przez długie kilometry. Dobrą sprawą jest mieć ze sobą mapę,którą można dostać bezpłatnie w informacji turystycznej. Innym minusem chociaż nie dla wszystkich, jest iż część szlaku do bardziej znanych miejsc latem jest strasznie oblegana i ciężko się jedzie. Jeśli ktoś lubi zwiedzać to na prawdę warto bo można sporo zobaczyć. I tak jak pisał kolega wyżej widziałem/czytałem już sporo relacji dotyczących wypraw nawet całym wschodnim szlakiem więc warto poszukać i poczytać.
Marys03 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja jechałam w zeszłe wakacje odc. Białystok - Elbląg. Ogólnie pozytywne wrażenia, ale to była moja pierwsza tego typu wyprawa, więc się jarałam Szlak faktycznie ma plusy i minusy. Wg mnie oznakowanie nie jest złe, ale jakoś techniczna tras jest różna. Czasem asfalt, częściej szuter itp. W informacjach turystycznych w miastach po drodze można dostać mapki szlaku faktycznie, ale są różnej dokładności w różnych woj. i informacje raczej ogólne przedstawiają. Jechaliśmy przełom lipiec/sierpień i też w niektórych punktach np. były już tylko po niemiecku Warto poczytać relacje, poszukać atrakcji interesujących i wcześniej trasę zaplanować, bo moim zdaniem czasem lepiej ze szlaku zjechać. Są momenty, gdy zawija gdzieś bez sensu, a są takie, że nie prowadzi do tego co chciałoby się zobaczyć, np. Hańcze prawie żeśmy "przegapili". Podział na odcinki dzienne podpatrzyliśmy właśnie z relacji znalezionej w necie i w miarę łatwo znaleźliśmy kwatery przez booking. Sporo ludzi w zeszłym roku już na szlaku można było spotkać i to akurat było też bardzo fajne. Tak podsumowując te luźne myśli - polecam
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 12 godzin temu, konop90 napisał: (wiadomo nie zawsze są idealne ale są lepsze niż nic) a są również trasy gdzie musimy przejechać drogami trochę mniej uczęszczanymi (czyli głownie jedziemy przez jakieś mniejsze bądź większe wioseczki). Śmigasz tylko na szosie? Akurat dla mnie optymalnie byłoby jechać cały czas trasami po których wysilić trzeba głowę i sprzęt Myślę, że niedoskonałości można traktować jako urozmaicenie trasy. Dziękuję za opinię. 11 godzin temu, Marys03 napisał: Warto poczytać relacje, poszukać atrakcji interesujących i wcześniej trasę zaplanować, bo moim zdaniem czasem lepiej ze szlaku zjechać. Są momenty, gdy zawija gdzieś bez sensu, a są takie, że nie prowadzi do tego co chciałoby się zobaczyć, np. Hańcze prawie żeśmy "przegapili". Dzięki Polecam mapę do aplikacji Locus > http://www.gmaptool.eu/pl/content/locus-polska-osm <. Szlak jest naniesiony a w połączeniu z programem Locus (czy innym, stabilnym) daje doskonałą nawigację off-line z naniesionymi szlakami. Zawsze warto mieć zabezpieczenie. Ile wynosiły Cię noclegi?
Marys03 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Też posiłkowaliśmy się nawigacją z naniesioną trasą (tak jak pisałam trochę odbijaliśmy czasem ze szlaku i większość tego mieliśmy zaplanowane). Noclegi ok. 40 - 50 zł osoba, ale jechaliśmy w środku wakacji i też wszyscy mówią, że przy rezerwacji bezpośredniej ceny są trochę niższe. Nam zależało jednak na tym, żeby nie szukać potem w panice noclegu, gdyby ktoś nas wystawił i woleliśmy przez booking. Nie dało się jedynie w Lidzbarku Warmińskim i właśnie tam po dojechaniu okazało się, że miejsca zajęte, mimo potwierdzania tel. Natomiast dużo ludzi mijaliśmy, którzy jechali na spontanie całkowitym, także da się też tak, jak ktoś lubi
konop90 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 9 godzin temu, musiallukasz napisał: Śmigasz tylko na szosie? Akurat dla mnie optymalnie byłoby jechać cały czas trasami po których wysilić trzeba głowę i sprzęt Myślę, że niedoskonałości można traktować jako urozmaicenie trasy. Dziękuję za opinię. Obecnie akurat tylko szosa, więc część szlaków jest poza moim zasięgiem ale zawsze są objazdy więc nic straconego. Zresztą nie zawsze trzeba jechać można czasami się przejść
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 W niedzielę w Dolinie Baryczy nieopodal Milicza śmigałem po przepięknych drogach leśnych i spotkałem Pana - biegł z szosą pod pachą. Wszystko dobrze, ale na oko miał ponad 70 lat.
paulonio Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Jechałem w zeszłym roku odcinek Przemyśl - Białystok. Trasę/szlak mogę z czystym sumieniem polecić. Owszem zdarzało się jechać dziurawymi drogami czy tam przez błoto. Ale były również odcinki gdzie obok dziurawej drogi samochodowej była piękna, szeroka, nowiutka droga rowerowa! Znaki informujące o % nachylenia na podjeździe/zjeździe, drogowskazy na skrzyżowaniach, MORy (miejsce obsługi rowerzysty) z punktami widokowymi nawet niektóre :-) Z drugiej strony wiadomo bywały gorsze odcinki. Ale generalnie ta część z lepszą infrastrukturą bardziej na północy już. Polecam też orientować się samemu albo pytać ludzi co jest ciekawego po drodze do zobaczenia, bo można ominąć kilka naprawdę ciekawych i wartych zobaczenia miejsc : )
maron126 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Kolego jestem z Elbląga ,gdzie jest początek greenvelo .Trasę nie polecam z kilku powodów po pierwsze firma greenvelo przykleiła sobie drogi,drużki oraz ścieżki różnego rodzaju w mojej okolicy mówię do Fromborka bo tylko tam tą pseudo drogą jechałem wbijając tabliczki info.,oraz stawiając kilka punktów odpoczynku.Cała ta infrastruktura istniała tylko gdzieniegdzie sypnęła jakimś kamyczkiem lub czymś podobnym.Jedzie się raz po płytach,raz po kamieniach a nieraz po piachu między Tolkmickiem a Chojnowem a często zwykłą drogą.Kontakt z firmą żaden,nikt tymi drogami się nie interesuje,nie ma napraw a firma greenvelo wstawia tylko poprawne komentarze nie ma z nią kontaktu.Nie jestem za takimi projektami jak ktoś tworzy niby piękną trasę ALE TYLKO NA MAPIE a poza tym tylko stawia tabliczki greenvelo,jest wiele drużek pewnie w każdej okolicy wystarczy dobra mapa i można sobie coś pozwiedzać . 1
stasiu Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Będę jechał w sierpniu z Krakowa w stronę Rzeszowa i dalej na północ GV. Jak przejadę to napisze . Póki co jak nie jedziesz szosówką to z tego co czytałem i fotki oglądałem jest super !!! Raz jest asfalt raz nie raz utwardzony dukt a za chwile.... nic. Nie można się nudzić PS. jedzie ktos w tym kierunku w tym okresie.? Jade sam a samemu trochę smutno
gielo Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Dnia 21.04.2017 o 17:13, maron126 napisał: Kolego jestem z Elbląga ,gdzie jest początek greenvelo .Trasę nie polecam z kilku powodów po pierwsze firma greenvelo przykleiła sobie drogi,drużki oraz ścieżki różnego rodzaju w mojej okolicy mówię do Fromborka bo tylko tam tą pseudo drogą jechałem wbijając tabliczki info.,oraz stawiając kilka punktów odpoczynku.Cała ta infrastruktura istniała tylko gdzieniegdzie sypnęła jakimś kamyczkiem lub czymś podobnym.Jedzie się raz po płytach,raz po kamieniach a nieraz po piachu między Tolkmickiem a Chojnowem a często zwykłą drogą.Kontakt z firmą żaden,nikt tymi drogami się nie interesuje,nie ma napraw a firma greenvelo wstawia tylko poprawne komentarze nie ma z nią kontaktu.Nie jestem za takimi projektami jak ktoś tworzy niby piękną trasę ALE TYLKO NA MAPIE a poza tym tylko stawia tabliczki greenvelo,jest wiele drużek pewnie w każdej okolicy wystarczy dobra mapa i można sobie coś pozwiedzać . Tak zrobili niestety praktycznie wszędzie ale nie znaczy to, że nie warto trasy przejechać. Tutaj moja relacja z odcinka Elbląg-Chełm, mam nadzieję pomorze tym co zamierzają tras przejechać w tym roku :] https://www.rowerem.bikeria.eu/green-velo-elblag-chelm-1200km-w-11-dni/ Ogólnie trasę polecam.
maron126 Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 7 godzin temu, gielo napisał: Tak zrobili niestety praktycznie wszędzie ale nie znaczy to, że nie warto trasy przejechać. Tutaj moja relacja z odcinka Elbląg-Chełm, mam nadzieję pomorze tym co zamierzają tras przejechać w tym roku :] https://www.rowerem.bikeria.eu/green-velo-elblag-chelm-1200km-w-11-dni/ Ogólnie trasę polecam. Kolego zajrzałem na twoją relację z tej trasy i sam przyznajesz że coś nie tak,a co do braków sklepów no to ci powiem że prawie w każdej miejscowości w mojej okolicy jest sklep poprzez Elbląg-Łęcze-Suchacz-Kadyny-Tolkmicko-Pogrodzie-Frombork-Braniewo,no i pewnie tak dalej,dlatego jak ktoś chce przeżyć jakąś przygodę rowerową wystarczą dobre mapy danych regionów oraz googlemaps mi się sprawdza.Zmierzam do tego że jest to inicjatywa prywatna która nie przedstawia wszystkich walorów turystycznych dotyczy moich okolic,a główny problem to dotyczy kontaktu z tą firmą oraz dbanie o tą trasę skoro tak ją nazywają bo problem spada na gminy a one w ogóle nic o tym projekcie na początku nie wiedziały a póżniej unikały też konkretnej odpowiedzi kto jest zarządcą teraz jest problem z dbaniem o tą trasę czyli punkty odpoczynku itd.BARDZO DUŻY PROBLEM wszystko jest dewastowane.POZDRO
gielo Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Jak ktoś zna miasto to pewnie i nie ma problemu.Ja często zjeżdząłem z trasy i musiałem wypytywać o sklepy miejscowych, jeśli było kogo oczywiście :] Jadąc trasą często niestety tych sklepów nie było. Nie znaczy to że zawsze oczywiście, jednak ja miałem z tym problem.
coolgun Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 Właśnie przejechałem trasę greenvelo. Rozpocząłem z pod Gołdapi do miejscowości Kodeń. Ogólna uwaga do trasy - ok 50% są różnej jakości nawierzchni gruntowe. Po gruntowych drogach naniesionych i odznaczonych na mapach greenvelo jeżdżą traktory, niszczy ich woda. W rezultacie nawierzchnia ma takie fali (jak powstaję po grabieniu) , … trzęsie niesamowicie. Owe drogi w większości swojej nie zbudowane dla rowerzystów i ciężko po nich jechać nawet rowerem górskim. Jedyna zadbana droga gruntowa znajduję się w Puszcze Białowieskiej. Są jeszcze inne małe odcinki, jednak jest ich niewiele. Zdecydowanie nie polecam odcinki: 1/pomiędzy Rakowo – Barcie – do szosy Mosty Stańczyka. 2/ Frącki – Mikaszówka 3/ dojazd do Grabarki: odcinek rozpoczynający się za Nurzeć Stacja prowadzący przez las. Ten odcinek należy wykreślić z greenvelo, bo nie da się go bez prawdziwego bólu przejechać do szosy przed Grabarką.
Motke Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 13 godzin temu, coolgun napisał: Po gruntowych drogach naniesionych i odznaczonych na mapach greenvelo jeżdżą traktory, niszczy ich woda. W rezultacie nawierzchnia ma takie fali (jak powstaję po grabieniu) , … trzęsie niesamowicie. Za powstawanie "tarki" rzadko kiedy odpowiadają traktory.
bangsa Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Czesc . Potrzebuje porady odnośnie wyjazdu. Chcemy zrobić ok 500 km. Raczej przez mazury . Skąd najlepiej zacząć tak by dotrzeć na start pociągiem ?
Witek23 Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Witam, wybieram się na 4 dni na odcinek Chełm - Białystok. Jadę sam, nie biorę namiotu i chcę nocować w agroturystykach/gościncach po drodze. Może się ktoś podzielić doświadczeniem z takimi noclegami na tym odcinku? Jaki średni koszt, dostępność, czy trzeba bookować z wyprzedzeniem czy tak koło 17 godz. też da radę coś znaleźć? Dzięki
camper23 Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Zdobyłem tę trasę jakiś tydzień temu, jakoś się udało, choć nie było łatwo. Zatrzymałem się w kilku miejscach na nocleg. Myśłałem, że przez covid będzie z tym ciężej. No ale wracając do meritum. Polecam wam agroturystykę bobrownia oraz agroturystykę róża. Co do miejscówek, nie ma do czego się przyczepić. Smaczne dania, niska cena i wygodne łóżka :).
Rekomendowane odpowiedzi