Skocz do zawartości

Shimano XT i XTR manetki 10-rzędowe.

Brosik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, firefoks napisał:

Lubię wiedzieć kiedy zrzucić na młynek bez zbytnich przekosów :)

Ja kiedyś w Deore wykorzystywałem "telewizorki", ale raczej przy spokojnej jeździe. Teraz zwykle jeżdzę energicznie i wolę nie spuszczaś wzroku z kierunku jazdy. dlatego podobnie jak chłopaki - zmieniam na wyczucie ;)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Kilka niewiadomych: 

1. Czy są manetki xt 10rz. z system i-spec ll -> kompatybilne z klamkami hamulcowymi xt m8000?

2. Jakie manetki (najlepiej z możliwością zmiany po 2) będą kompatybilne z takimi hamcami?

3. Zmieniam cały zestaw na xt napęd 2x10 - jest opcja na użycie tylko jednej obejmy na strone? (kompatybilność systemow i-spec zmiana przełożeń po 2)??

Edytowane przez Mountbiker
Literówka
Opublikowano (edytowane)

1. Tak są

2. tylko Shimano SLX M7000, 3 w górę i po jednym w dół pod 10 rzędów, wyższe modele czyli XT i XTR są tylko na 11 rzędów jeśli szukasz coś na I spec 2

Edytowane przez Kruk
Opublikowano
1. Tak są
2. tylko Shimano SLX M7000, 3 w górę i po jednym w dół pod 10 rzędów, wyższe modele czyli XT i XTR są tylko na 11 rzędów jeśli szukasz coś na I spec 2
Ad.1. A jaki konkretnie model?? Rozumiem, że jakiś SLX??
Jeszcze jedno pytanie- tym razem dotyczące zawieszenia. Jeśli nie w tym miejscu to sorry- czy blokada FOX CTD bedzie kompatybilna z amortyzatorem FOX Evolution 32 Float / damper - FOX Performance Float EVOL??

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Szukam odpowiedzi na jedno męczące mnie pytanie.
Czy manetka 10rz shimano m780 obsłuży mi przeżytke xt m8000 i kasetę 10rz ?

Opublikowano
17 minut temu, Aloszka napisał:

Nie. Przede wszystkim przerzutka nie obsłuży kasety.

Opublikowano
Możesz to bardziej sprecyzować?
Napisz coś więcej jaki masz napęd?
Jaka kaseta?
Jaki dokładnie napęd?
Możesz podlinkowac no jaki masz dokładny sprzęt?
Bo np przerzutka może być ta https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-xt-rd-m8000-pd3346/?v_Id=88156&gclid=Cj0KCQiAkePyBRCEARIsAMy5SctmtKm57GqArS22kYonX5xzea95I4vuZnUlDS4fx342IZkmYPqR3w8aAmsUEALw_wcB
Ale jest różnica np w wózku bo może być długi lub krótki
Pamiętaj też że wartości które podaję shimano zawsze można lekko naciągnąć
Opublikowano

Ok a więc przerzutka m8000 SGS

Manetka shimano m780

Kaseta sumrace 11-42 10rz

Korba slx 2 Beaty 38-28

Opublikowano

Panowie po co te linki przecież Zibi napisał przerzutka m8000 to 11 biegów, a manetka i kaseta to 10 biegów więc jak niby ma to działać ze sobą.

Gdyby to zalezalo tylko od manetki to przerzutki nie byly by podzielone na grupy 8,9,10,11s

Lepiej zmien kasete i manetke na 11s jesli bębenek da rade obsłużyć 11s,

A jak nie to przerzutke 10s XT kupisz za grosze ja osobiscie sprzedalem w bardzo dobrym stanie za 80zl.

Opublikowano

Moim zdaniem obsłuży.

W obu przypadkach masz zastosowany system DynaSys.Musisz jedynie skręcić przerzutkę na 10s. i tyle

Dlaczego piszecie, że nie?

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Moim zdaniem obsłuży.

W obu przypadkach masz zastosowany system DynaSys.Musisz jedynie skręcić przerzutkę na 10s. i tyle

Dlaczego piszecie, że nie?

Jeśli twierdzisz ze obsłuży to ok ja nie mam aż takiego doświadczenia, wiec mogę tylko snuć domysły

Opublikowano

O_O Co wy śpicie czy ja coś źle przeczytałem?

przerzutki tylne M8000 11 rzędowe działają z manetkąmi, kasetami 10 rzędowymi.

Przecież ja miałem kasetę 10 XT, manetkę 10 XT , łańcuch XT i przerzutka XT m8000 i działało lepiej niż 10 rzędowa przerzutka m786. Już zginęło to w odmętach forum jak zawsze :P 

Co ciekawe przerzutka 12 Shimano XT i XTR działa pięknie na napędzie 11 rzędowym.

Zasada taka że manetka i kaseta musi być tej samej "rzędowości"

Oczywiście ja piszę tylko o napędach 10 i 11. 

Przerzutki 12 z napędem 10 bym raczej bał się ożenić choooć to bardzo możliwe żeby też działało.

• Lubię to! 1
Opublikowano

W tej chwili osobiście używam jeszcze bardziej radykalnej kombinacji czyli manetka i przerzutka 12 do kasety 11. 

Działa jak na filmiku poniżej.

Opublikowano

Noo z tym że u mnie takie połączenie nie podziałało Accent ale fakt masz takie połączenie.

Także M8000 spokojnie działa i to lepiej na 10 napędzie.

Ja wiem że to może być mylne ale Shimano ma oo wieeeele więcej możliwych połączeń niż to się wydaje czy jest oficjalnie napisane. 

Druga sprawa Piter614 ma napęd 2 na z kasetą 11-46 czego shimano zakazuje a jemu działa :D 

Opublikowano
5 godzin temu, Brosik napisał:

Panowie po co te linki przecież Zibi napisał przerzutka m8000 to 11 biegów

No tak ale są dwa rodzaje wózków krótszy i dłuższy ,różnica jest tak że ma albo większy zakres przełożeń albo mniejszy

5 godzin temu, Brosik napisał:

a manetka i kaseta to 10 biegów więc jak niby ma to działać ze sobą.

Właśnie chodzi o to że będzie działać bez problemu ,wystarczy wtedy dobrze wyregulować

7 godzin temu, Aloszka napisał:

Ok a więc przerzutka m8000 SGS

Manetka shimano m780

Kaseta sumrace 11-42 10rz

Korba slx 2 Beaty 38-28

Więc tak będzie ten zestaw działał bez problemu kwestia regulacji

@Brosik często stosuję się przerzutki tylne które są przeznaczone do większej kasety np do kasety 10 rzędowej stosujemy przerzutkę 11 rzędową ,w ten sposób mamy większe pole manewru rozpiętości biegów

podam przykład np masz sunrace 11-46 10 rzędów ,możesz użyć przerzutki m7000 11 rzędowej,w ten sposób będziesz miał większą precyzje zmiany biegów 

ja mam jak @Kruk napisał konfigurację korbę 28/38 tył 11-46 10 rzędowy i z przerzutką m7000 11 rzędową działa bardzo ładnie

1 godzinę temu, Kruk napisał:

Przerzutki 12 z napędem 10 bym raczej bał się ożenić choooć to bardzo możliwe żeby też działało.

Sądzę że jest to kwestia regulacji,i by działało bardzo dobrze 

Opublikowano
5 minut temu, piter614 napisał:
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Sądzę że jest to kwestia regulacji,i by działało bardzo dobrze 

Też tak myślę ale to raczej niepotrzebny zabieg.

Tak jak pisałem aby manetka był 10 i kaseta też 10 to przerzutka 11 shimano będzie działać super.

Co do łańcuchów jest identycznie, 10 shimano są moim zdaniem niedorobione, i też na napęd 10 założyłem 11 i działało lepiej i ciszej.

12 łańcuch shimano pracuje na 11 napędzie ale piszczy bo ma ciut wyższe płytki i trą o kasetę 11.