Gość Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Witam, idzie zima i tak sobie myślę, że mogłabym coś przez ten czas zmodyfikować w rowerze. Padło na nowe koła i hamulce. Na oku mam taki zestaw kół o wadze 1419g: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/kola-rowerowe/mtb-disc-26-cali/p,kola-mtb-26-alexrims-evo-super-comp-novatec-d771-d712-czarne-wheels-mfg,574530.html?_pli=e0a49f Pytanie czy ktoś miał z tymi kołami do czynienia i czy w tej cenie można wyrwać coś lżejszego? Planuję do tego wstawić hamulce Shimano XT M8000 i kasetę XT M770 11-32 (zmieniam też napęd na 9rz). Ostatnio znajomy przesiadł się z v-brake na hydrauliczne i jest zachwycony, więc postanowiłam też spróbować. Obecnie mam koła na v-brake Alexrims DH19, które ważą ponad 2200g. Wiem, że v-brake są lżejsze od hydraulicznych, ale i tak nowa całość powinna wyjść wagowo niżej. Co o tym sądzicie?
Antyszprycha Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 A nie dasz rady wsadzić 27,5" ?
Gość Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Może by i wlazły, ale cały rower podniesie mi się przynajmniej o 2cm i boję się o przekrok. Teraz jest bardzo dobrze pod tym względem.
Antyszprycha Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Kwestia pozostaje tego typu czy ten przekrój jest dla Ciebie tak bardzo istotny czy zwracasz na biegli wagę tylko dlatego „ze tak się mówi aby był luz w przekroku”? Ja zmieniłem koła z 27,5 na 29 i nie czuje różnicy. Zmierz ile masz luzu j będziesz wiedzieć bo koła 26 cali to już chyba powoli przerzytek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Gość Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Wiem, że trudniej dostać, ale jednak wolałabym póki co pozostać przy tym rozmiarze. Wszystkie opony też mam na ten rozmiar i bardzo dobrze mi się w takim układzie jeździ.
Franz Mauer Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 49 minut temu, Sziva napisał: Pytanie czy ktoś miał z tymi kołami do czynienia i czy w tej cenie można wyrwać coś lżejszego? Peweni, że tak: http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=61_131&product_id=417 Wybierz się do Wojczala na ul. Kamieńskiego 217, powołaj się na Daniela od wypraw to złożą Ci koła w bardoz dobrej cenie takie jakie chcesz. Dokładnie pod Twoje preferencje jazdy.
Franz Mauer Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 proszę Ja 3 tygodnie temu odebrałem od nich już 2 zestaw .... ale pod 29er.
Nurek_ Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 Dnia 25.10.2017 o 11:12, Antyszprycha napisał: Kwestia pozostaje tego typu czy ten przekrój jest dla Ciebie tak bardzo istotny czy zwracasz na biegli wagę tylko dlatego „ze tak się mówi aby był luz w przekroku”? Weź pod uwagę, że zmiana kół z 26 na 27.5 to nie tylko zmiana przekroku, a również podniesienie supportu i całego środka ciężkości roweru. A support o 2 cm wyżej bardzo dużo zmienia w kwestii prowadzenia roweru, zwłaszcza w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi