Darko44 Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Witam ,proszę was bardziej doświadczonych o opinie czy warto mi wymienić korbę w Trek X-caliber 7 z Shimano M3000, 40/30/22 na Shimano Alivio FC-M4050 40/30/22 Hollowtech II, Mega Lite ,jeżdżę głownie lasy,ścieżki ,przełaj nie ścigam się ale mam wrażenie że obecnie korba jest mało sztywna zwłaszcza czuć na podjazdach . Moja waga to ponad 100 kg. i 2m. wzrostu rower bardzo duży bo 23 cale.czy będzie to współdziałać z przerzutka przednia Shimano Acera i tylną Shimano Acera M3000, Shadow.Pozdrawiam
Gość Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Różnica między kwadratem, a stałą osią jest kolosalna. Przy tej wadze odczujesz to bardzo, Korby na kwadrat powinny być zakazane... Zobacz w wątku o moim rowerze, bo taką modyfikację zrobiłem, choć wybrałem inną korbę, starszy model Deore FC-M590. Wymiana korby w twoim przypadku będzie jedynie wymagała korekty ustawienia zakresu pracy przerzutki przedniej, naciągnięcia linki, choć może się obejdzie bez tego, ponieważ nowa korba ma takie same ilości zębów na zębatkach. Tylna przerzutka nie ma nic do tego. Edytowane 25 Października 2017 przez Gość
Darko44 Opublikowano 26 Października 2017 Autor Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Dzięki za podpowiedź ,tak właśnie sobie to myślałem ponieważ szosę mam na Hollowtech II i jazda jest super tylko nie wiedziałem czy odczuję to na leśnych drogach . Pozdrawiam Edytowane 26 Października 2017 przez Darko44
Rekomendowane odpowiedzi