Skocz do zawartości

Budżetowa Rama do kół 27,5 cala i opon 3.0

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema
Szukam ramy do roweru :)
Powiem tak, jestem zakochany w Marin Pine Mountain 1 2017, lecz nie stać mnie na ten rower.
Chciałbym złożyć podobny z tych części co już mam i powoli z czasem dokupić resztę.
Przed chwilą oglądałem Live i Szajbajk polecił mi do jazdy po lesie nie pchać się w widelec amortyzowany tylko dobry sztywniak.
Nie potrzeba mi skoku 160, bo oponki 2.9 lub 3.0 dadzą radę.
Rama nie musi być lekka, bo z nikim się nie ścigam, ale chciałbym by była solidna.
Co już posiadam?
-Korba Shimano Alivio FC-T4060 44x32x22 9 rz.
-Suport Shimano SM-BB52 Hollowtech II BSA SM-BB51
-Kaseta Shimano CS-HG300 9 rz.11-32
-Łańcuch Shimano Deore CN-HG53 9 rz.
-Przerzutka tylna Shimano Acera RD-M3000-SGS 9 rz.
-Manetka SHIMANO ALIVIO SL-M4000 9 rzędowa (PRAWA)
-Kierownica 720mm standard 31,8  z mostkiem na 1 1/8 AHED
-Mam jeszcze hamulec vbrake Shimano BR-T4000 z klamką Shimano BL-T610  DEORE (ale to już nam się chyba nie przyda).

Czekam na wasze propozycje :)

Opublikowano

Wiesz, co szczerze nie mam pojęcia. Chciałbym jak najmniej. 1000zł max. Rzecz, której nie dodałem w opisie - Pod żadnym pozorem NIE CHCĘ ramy karbonowej. Chociaż w tej cenie mi to nie grozi :D

Opublikowano (edytowane)

Może Dartmoor Primal lub Hornet ale wiązało by się to z wymianą tylnej piasty i zakupem hebli tarczowych. Poszukaj jeszcze czegoś od Kellys. Spider lub Viper. Coś pod "Vki" powinno się znaleźć ale przy oponie 2.9 i wyżej może być problem. Nie sądzę aby obręcz pod "Vki" obsłużyła Ci tak szeroką oponę. Hornet to rama pod 27,5 PLUS wiec tu problemu by nie było. Przed zakupem czegokolwiek upewnij się u sprzedawcy czy rama obsłuży Ci oponę o jakiej piszesz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Z budżetowych ram masz jeszcze dwóch producentów Accent i Force.

Opublikowano

W sumie spoko ta rama Gibon 70
Pytanie nasuwa się takie:
Napisane jest, że wkład suportu typu Press-Fit. To oznacza, że nie da rady zamontować w niej wkręcanych łożysk? 

Opublikowano (edytowane)

Dobra, dzięki za pomoc :) Temat zamknięty

Edytowane przez Gość
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Aby nie zakładać nowego tematu podepnę się tutaj.

Chciałbym poskładać rower możliwie jak najbardziej uniwersalny, wcześniej jeździłem trochę na rowerach do skakania, teraz chciałbym pojeździć bardziej spokojnie ale jednocześnie od wielkiego dzwona skoczyć jakąś hopkę czy polecieć po jakiś większych korzeniach. Początkowo myślałem o jakimś accent peaku ale znajomy mi powiedział, że bardziej nada się dla mnie coś z dartmoora bo kawał kloca jestem. Dlatego pytam na forum. 

Lepiej Horneta:

https://biketopia.pl/rama-dartmoor-hornet-2017.html
czy

Primala

https://biketopia.pl/rama-dartmoor-primal.html

Primal nie ukrywam jest tańszy co zostawia luz na jakiś dodatkowy szpej. Ale boje się, że może być za miekki.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli "jakaś hopka" to dupelek w lesie - Primal

Jeżeli "jakaś hopka" to kilkumetrowy drop - Hornet

Edytowane przez Puncu
  • Pomógł 1