Freud Opublikowano 24 Października 2017 Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Cześć, jak wygląda u Was typowa pozycja na rowerze szosowym? Czy w klamko-manetkach (górny chwyt) jeździcie na wyprostowanych czy na lekko ugiętych rękach? Domyślam się, że to jest kwestia tego jak bardzo się pochylamy nad rowerem (bardziej lub mniej agresywnie). U mnie to wygląda tak, po chwili ręce podświadomie mi się prostują w łokciach. Nawet jeśli maksymalnie cofnę dłonie na kierownicy do chwytu górnego (ale nadal bocznego) to i tak po czasie prostują mi się podświadomie. To z kolei powoduje inne ułożenie dłoni na kierownicy itd. Wiem, że należy zginać chociaż lekko dłonie dla zdrowia. Jak to u Was wygląda? Widzicie jakieś minusy? Edytowane 24 Października 2017 przez Freud
Gość Opublikowano 24 Października 2017 Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Tak czysto medycznie, to przy zablokowanych łokciach obrywają stawy, bo nic ich nie amortyzuje. Jak masz zgięte łokcie, to jednak działają one jak amortyzator. Spróbuj podskoczyć i wylądować za pierwszym razem na ugiętych kolanach, a za drugim razem na usztywnionych. Przy drugim podejściu różnicę poczują nawet Twoje zęby. Edytowane 24 Października 2017 przez Gość
de Villars Opublikowano 24 Października 2017 Opublikowano 24 Października 2017 Z początku jeździłem na wyprostowanych, ta pozycja jakoś przychodziła mi naturalnie. Efekt był taki, że się bardziej męczyłem, całe ręce i plecy były napięte i generalnie nie czułem się komfortowo. Zmiana pozycji na lekkie ugięcie w łokciu znacznie poprawiła odczucia. Owszem, czasem zdarzy mi się tak jak autorowi tematu, że podświadomie wrócę do starej pozycji, ale jak tylko sobie to uświadomię, to zmieniam z powrotem na ugiętą. Na dłuższą metę, tak jest po prostu lepiej, wygodniej i mniej boleśnie. 1
Bryla123321 Opublikowano 24 Października 2017 Opublikowano 24 Października 2017 Ogólnie najlepiej mieć lekko zgięte. Działa to wtedy jako "amortyzator" wszelkie dziury w które wjedziesz nawet malutkie nie będę tak odczuwalne, ciało nie będzie sztywne. Na zjazdach (MTB) w Górach trzeba też dużo nogami pracować jest to bardzo ważne
Freud Opublikowano 24 Października 2017 Autor Opublikowano 24 Października 2017 Muszę się bardziej skupić na tym, aby ich nie prostować. Nawyki ciężko jest czasem wytępić. Mięśnie się rozleniwiają a łokcie dostają. Jak rozumiem wszyscy jeździcie na lekko zgiętych - świetnie. Czas się wziąć za siebie
Rekomendowane odpowiedzi