Wiktor00863 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Shimano! Czym odtłuszczać rower? Chodzi mi o jakieś substancję domowej roboty lub jakieś typu np. płyn do mycia szyb czy coś takiego. Jeśli nie to przynajmniej polećcie mi jakiś tani dobry odtłuszczacz. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 do kasety polecam k2 akra, nie jest drogi a dobry , tarcze hamulcowe też możesz śmiało czyścić
Flesz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja używam benzyny ekstrakcyjnej, tanio i dobrze odtłuszcza. Czyszczę tak łańcuch i wszystkie łożyska kulkowe. Jeśli do tarcz hamulcowych to spreje do hamulców, kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Flesz
Wiktor00863 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 5 minut temu, samuel_87 napisał: do kasety polecam k2 akra A mógłbyś mi napisać jakąś instrukcję jak tym czyścić kasetę?
pawel2208 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 kawałek tektury, szmata nasączona rozpuszczalnikiem, wciskasz między zębatki i kręcisz korbą. 1
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 instrukcje? Pryskasz , mozesz pędzelka użyć a na koniec spłucz wodą i tyle:)
nonz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Polecam szczotkę do czyszczenia kasety ok 12zł 1
LukasFR22 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja używam odtłuszczacza do tarcz hamulcowych w motoryzacji. Ponieważ są mocniejsze w robocie gdzie muszą działać już na 100% gdyż w samochodzie czy motocyklu są większe siły hamowania
artfal Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Stosuję benzynę ekstrakcyjną lub ostłuszcacz, który kupuję w BricoMarche za 10 pln ( z tego co pamiętam na litr pojemności i jest w szarej plastiokowej butelce ze spryskiwaczem ).
Robak88 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 3 godziny temu, samuel_87 napisał: do kasety polecam k2 akra, nie jest drogi a dobry , tarcze hamulcowe też możesz śmiało czyścić Również używam, ale u mnie dochodzi myjnia. 3 godziny temu, pawel2208 napisał: kawałek tektury, szmata nasączona rozpuszczalnikiem, wciskasz między zębatki i kręcisz korbą. Dobrym patentem są też sznurówki.
mivalak Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Mam pokrewne pytanie. W odcinku o łańcuchach było że w instrukcji jest napisane że łańcucha absolutnie nie można myć benzyną ekstrakcyjną(o ile dobrze pamiętam), ponieważ może na niego szkodliwie działać (czy jakoś tak). Shimano produkuje odtłuszczacz (jakieś 30zł za litr), myślicie że w znaczącym stopniu różni się od benzyny ekstrakcyjnej czy innych produktów z marketów budowlanych? Ktoś miał możliwość sprawdzać ?
Chris Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Z benzyną ekstrakcyjną może chodzić jedynie o to, że wypłukuje i wysusza do cna. Jak dla mnie to nic złego, bo i tak od nowa wszystko smarujemy, nie ma co się tym przejmować.
Maki Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Jak wysusza do cna to tylko zaleta. Zawsze miedzy ogniwami zostanie tylko nowy smar.
alfine-11 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 12 godzin temu, mivalak napisał: Mam pokrewne pytanie. W odcinku o łańcuchach było że w instrukcji jest napisane że łańcucha absolutnie nie można myć benzyną ekstrakcyjną(o ile dobrze pamiętam), ponieważ może na niego szkodliwie działać (czy jakoś tak). Moim zdaniem najrozsądniejsze jest stosowanie się do zaleceń producenta
Maki Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Producent to czesto tak zalecaja by jak najwiecej zarobic. Trzeba mniec jeszcze zdrowy rozsadek.
alfine-11 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Właśnie dla tego , że producentowi zależy na dużym zysku musi on dbać o jak najsprawniejsze i długotrwałe działanie swoich produktów aby nie utracić klienteli na rzecz konkurencji , stąd dedukuje on nam odpowiednie środki pielęgnacji abyśmy jak najdłużej mogli się cieszyć z jego produktów pozostając w strefie naszego zainteresowania
Chris Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Nigdy nie widziałem takiej wiary w dobre intencje producenta, któremu zależy tylko na pieniądzach. Edytowane bo moderator kazau Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez Chris
Maki Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Jedno wiadomo. Ekstrakcyjna nie szkodni lancuchowi.
Przygrze Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Benzyna ekstrakcyjna szkodzi łańcuchom motocyklowym gdzie są stosowane gumowe uszczelniacze, których w rowerowych łańcuchach nie ma. Osobiście stosowałem kiedyś benzynę ekstrakcyjną,a od kilku lat stosuję z powodzeniem zwykłą benzynę 95, jest o połowę tańsza i działa tak samo.
pkonrad Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 W dniu 25.04.2017 o 22:40, Przygrze napisał: Benzyna ekstrakcyjna szkodzi łańcuchom motocyklowym gdzie są stosowane gumowe uszczelniacze, których w rowerowych łańcuchach nie ma. Osobiście stosowałem kiedyś benzynę ekstrakcyjną,a od kilku lat stosuję z powodzeniem zwykłą benzynę 95, jest o połowę tańsza i działa tak samo. Chyba coś pomieszałeś. Zwykła benzyna szkodzi gumie, natomiast benzyna ekstrakcyjna jest bezpieczna zarówno dla gumy jak i plastiku. Doskonale nadaje się do czyszczenia całego napędu w rowerze (łańcucha, kasety, korby i przerzutek).
trz Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 jesli nie ma duzego syfu, to nawet plynem do mycia naczyn to wyczyscisz. tylko polecam wszystko zdemontwac i wrzucic do miski i porzadnie wyszorowac jakąś szczotką. pozostalosci mozna domyc karszerem jesli masz dostep
Rekomendowane odpowiedzi