Skocz do zawartości

Odtłuszczanie napędu

Wiktor00863

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano! Czym odtłuszczać rower? Chodzi mi o jakieś substancję domowej roboty lub jakieś typu np. płyn do mycia szyb czy coś takiego. Jeśli nie to przynajmniej polećcie mi jakiś tani dobry odtłuszczacz. Pozdrawiam :)

Opublikowano

do kasety polecam k2 akra, nie jest drogi a dobry , tarcze hamulcowe też możesz śmiało czyścić

Opublikowano (edytowane)

Ja używam benzyny ekstrakcyjnej, tanio i dobrze odtłuszcza. Czyszczę tak łańcuch i wszystkie łożyska kulkowe. Jeśli do tarcz hamulcowych to spreje do hamulców, kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym.

Edytowane przez Flesz
Opublikowano
5 minut temu, samuel_87 napisał:

do kasety polecam k2 akra

A mógłbyś mi napisać jakąś instrukcję jak tym czyścić kasetę? :)

Opublikowano

kawałek tektury, szmata nasączona rozpuszczalnikiem, wciskasz między zębatki i kręcisz korbą.

• Pomógł 1
Opublikowano

instrukcje? Pryskasz , mozesz pędzelka użyć a na koniec spłucz wodą i tyle:)

Opublikowano

Ja używam odtłuszczacza do tarcz hamulcowych w motoryzacji. Ponieważ są mocniejsze w robocie gdzie muszą działać już na 100% gdyż w samochodzie czy motocyklu są większe siły hamowania

Opublikowano

Stosuję benzynę ekstrakcyjną lub ostłuszcacz, który kupuję w BricoMarche za 10 pln ( z tego co pamiętam na litr pojemności i jest w szarej plastiokowej butelce ze spryskiwaczem ).

Opublikowano
3 godziny temu, samuel_87 napisał:

do kasety polecam k2 akra, nie jest drogi a dobry , tarcze hamulcowe też możesz śmiało czyścić

Również używam, ale u mnie dochodzi myjnia.

3 godziny temu, pawel2208 napisał:

kawałek tektury, szmata nasączona rozpuszczalnikiem, wciskasz między zębatki i kręcisz korbą.

Dobrym patentem są też sznurówki.

Opublikowano

Mam pokrewne pytanie. 
W odcinku o łańcuchach było że w instrukcji jest napisane że łańcucha absolutnie nie można myć benzyną ekstrakcyjną(o ile dobrze pamiętam), ponieważ może na niego szkodliwie działać (czy jakoś tak).
Shimano produkuje odtłuszczacz (jakieś 30zł za litr), myślicie że w znaczącym stopniu różni się od benzyny ekstrakcyjnej czy innych produktów z marketów budowlanych? Ktoś miał możliwość sprawdzać ? 

Opublikowano

Z benzyną ekstrakcyjną może chodzić jedynie o to, że wypłukuje i wysusza do cna. Jak dla mnie to nic złego, bo i tak od nowa wszystko smarujemy, nie ma co się tym przejmować.

Opublikowano

Jak wysusza do cna to tylko zaleta. Zawsze miedzy ogniwami zostanie tylko nowy smar. 

Opublikowano

12 godzin temu, mivalak napisał:

Mam pokrewne pytanie. 
W odcinku o łańcuchach było że w instrukcji jest napisane że łańcucha absolutnie nie można myć benzyną ekstrakcyjną(o ile dobrze pamiętam), ponieważ może na niego szkodliwie działać (czy jakoś tak).

Moim zdaniem najrozsądniejsze jest stosowanie się do zaleceń producenta

Opublikowano

Producent to czesto tak zalecaja by jak najwiecej zarobic. Trzeba mniec jeszcze zdrowy rozsadek. 

Opublikowano

Właśnie dla tego , że producentowi zależy na dużym zysku musi on dbać o jak najsprawniejsze i długotrwałe działanie swoich produktów aby nie utracić klienteli na rzecz konkurencji , stąd dedukuje on nam odpowiednie środki pielęgnacji abyśmy jak najdłużej mogli się cieszyć z jego produktów pozostając w strefie naszego zainteresowania

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie widziałem takiej wiary w dobre intencje producenta, któremu zależy tylko na pieniądzach. 

Edytowane bo moderator kazau :|

Edytowane przez Chris
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Benzyna ekstrakcyjna szkodzi łańcuchom motocyklowym gdzie są stosowane gumowe uszczelniacze, których w rowerowych łańcuchach nie ma. Osobiście stosowałem kiedyś benzynę ekstrakcyjną,a od kilku lat stosuję z powodzeniem zwykłą benzynę 95, jest o połowę tańsza i działa tak samo. 

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 25.04.2017 o 22:40, Przygrze napisał:

Benzyna ekstrakcyjna szkodzi łańcuchom motocyklowym gdzie są stosowane gumowe uszczelniacze, których w rowerowych łańcuchach nie ma. Osobiście stosowałem kiedyś benzynę ekstrakcyjną,a od kilku lat stosuję z powodzeniem zwykłą benzynę 95, jest o połowę tańsza i działa tak samo. 

Chyba coś pomieszałeś. Zwykła benzyna szkodzi gumie, natomiast benzyna ekstrakcyjna jest bezpieczna zarówno dla gumy jak i plastiku. Doskonale nadaje się do czyszczenia całego napędu w rowerze (łańcucha, kasety, korby i przerzutek).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jesli nie ma duzego syfu, to nawet plynem do mycia naczyn to wyczyscisz. tylko polecam wszystko zdemontwac i wrzucic do miski i porzadnie wyszorowac jakąś szczotką.
pozostalosci mozna domyc karszerem jesli masz dostep