Skocz do zawartości

Opona Continental Terra Hardpack na przód?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, potrzebuję opinii w sprawie przedniej opony do szybkiego MTB (nie stać mnie na gravela a lubię komfort na fullu)

Mam Giant Trance 29 2 (2019), full 29", obręcze 25 mm wewnętrznej szerokości. Rower jest obecnie mocno ustawiony pod asfalt i DDR, mam też lemondkę. Z tyłu jest już nowa Pirelli Scorpion XC RH Lite 29×2.4 i chcę ją zostawić.

Na przodzie mam obecnie ok. 6-letnią Vittorię Mezcal 29×2.25, więc czas na wymianę.

Jazda to mniej więcej:

- 90% asfalt / DDR,

- rzadko szuter i trochę piachu,

- sporadycznie spokojna leśna droga,

- bez agresywnego MTB,

- zależy mi na szybkości, ale nie chcę przedniej opony, która będzie mocno ograniczać mnie poza asfaltem.

Rozważam głównie:

A) Schwalbe G-One Speed Pro 29×2.35 / 60-622

Bardzo szybka — BRR ok. 11,9 W, masa ok. 521 g, ale praktycznie brak bocznych klocków (~0,5 mm).

B) Continental Terra Hardpack 50-622 / 700×50C (~29×2.0)

BRR ok. 18,6 W, ~561 g, środek bieżnika ok. 0,5 mm, ale boczne klocki aż ok. 3,4 mm.

Tył w obu przypadkach zostaje:

Pirelli RH Lite 29×2.4. (choć myślałem by ją dać też na przód to jednak z uwagi na aerodynamikę wolę na przodzie węższa oponę)

Najbardziej zastanawia mnie przód przy jeździe na lemondce — jestem wtedy bardziej pochylony i większa część obciążenia trafia na przednie koło. Nie chciałbym, żeby przy piachu, luźnym szutrze albo przypadkowym wjeździe do lasu G-One Speed nagle okazała się za mało przewidywalna.

Czy przy takim zastosowaniu wybralibyście:

1. G-One Speed 2.35 + RH Lite 2.4 — maksymalna szybkość na asfalcie

czy

2. Terra Hardpack 50 + RH Lite 2.4 — trochę większe RR, ale większy margines na przodzie?

Szczególnie interesują mnie opinie osób, które jeździły na G-One Speed 2.35 albo Terra Hardpack 50 na przednim kole.