Skocz do zawartości

Opony szybsze i lepsze od 6 letnich Mezcal Vittoria 29x2.25 (ścieżki rowerowe i asfalt 95%, las 5%)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema,
Lubie swój rower -> Giant Trance 2 2019, 29er,
Wymieniony mostek na 7cm ze stopniem -8, kierownica 760mm (tu mysle o skroceniu do 720mm)
Zębatka 34T z przodu (fabrycznie 30T)
Opony aktualnie: 6 letnie Mezcal Vittoria 29x2.25 /tubeless
Moja waga: 83kg, 185cm, cel szybsza jazda, wytrzymalosc, zachowanie ewentualnie stabilnosci ale glownie jezdze na plaskim. Nie jarają mnie wyskoki z hopek itd.

Koledzy mają gravele i chce im troche dorownac, glownie jezdze po sciezkach rowerowych i asfalcie + czasem troche szuter/trawnik albo zeskocze z kraweznika
W skrocie mam fun na tym rowerze ale mieszkam w miescie gdzie nie ma gorek czy jakis lasów (nadmorska miejscowosc) stad wiem ze nie wykorzystuje potencjalu mojego roweru i dlatego zamiast wydawac 7-8 tys na gravela to chce z aktualnego zrobic szybka maszyne z zawieszeniem (ktore i tak moge blokowac w razie co)
Kupilem sobie nawet rogi na kierownice (na szerokosc barkow). Mam mega frajde ale chce go lekko przyspieszyc 

Jezdze tym rowerem wszedzie, do pracy itd. Wiem ze ktos napisze ze to glupi pomysl ale kocham moj rower, mam wade plecow i nie moge sobie pozwolic na brak zawieszenia bo mi to ratuje ledzwia i kregoslup (tylne zawieszenie bylo priorytetem).

Licze na rade przy wyborze opon w/w lub ew. innych.

Rozważam na tył: Schwalbe G-One Speed Pro 29x 2.35 lub ew. Rick XC 29x2.25 (speedgrip) ale te juz maja bieznik

Na przód nie mam pojecia co dac ale priorytetem jest szybkosc i komfort jazdy wszedzie, ale tez chce czuc roznice ze jest szybciej w stosunku do aktualnych mezval vittoria (6 letnie opony)

1.jpg 2.jpg Edytowane przez avertos
Opublikowano (edytowane)

Polecono mi jeszcze: Pirelli Scorpion™ Race XC RH 29×2.4 Lite TLR, szybsza od Rick i podobnie stabilna w terenie, wtedy Rick którą juz kupilem musialbym dac na przód

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Kupiłem ostatecznie pirelli scorpion XC RH Lite 29×2.4 bo tu widze każdy spi