Skocz do zawartości

Polecane dętki do szosy

Papynsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Zwracam się do was z pytaniem, o to jakie dętki do szosy najlepiej wybrać? Macie jakieś polecane modele? Czego szukać i czym kierować się przy wyborze?

Takie coś będzie wystarczające? - https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/27-29-cali-622-635/p,detka-race-28-18-25-622-630-zawor-presta-60mm-continental,44687.html?skad=googlepla&gclid=EAIaIQobChMIptLksYWF1wIVGEkZCh2q4wBFEAQYBCABEgIW7vD_BwE#75548040

Niestety, ale z jednej z dętek schodzi powietrze. Nie wiem, czy przyczyną jest dziura, czy jakiś problem z wentylem. Podczas ostatniego pompowania część wentyla została w wężu od kompresora. Po dokręceniu go jest niestety dalej problem.  Widziałem, że w jednym z poprzednich tematów ktoś pytał o same końcówki do wentyla presta. Waszym zdaniem lepiej bawić sie w takie coś, czy zainwestować w nową dętkę?

Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Dętki są tak tanie i jednocześnie tak istotne, że moim zdaniem nie warto naprawić wentyla a kupić nową. Z Conti Race jestem bardzo zadowolony. Z wersji lekkiej również i nie zauważyłem by częściej łapała kapcie.

Opublikowano

Dziękuje @egzo23 za link.

Mam jeszcze pytanie do osób, które pompują wentyle presta przez przejściówkę na samochodowy. Macie jakies patenty na to żeby powietrze nie uciekało? Powyżej 4 barów wydaje mi sie, że więcej powietrza idzie poza wentyl niż do niego..

Opublikowano

Mi się zdarza. Dobra przejściówka i nic nie ucieka.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nakręcać. Mam bardzo podobną.

Opublikowano

Właśnie z tym miałem problem, bo ta przejściówka nie za bardzo chciała sie nakręcać na wentyl, a jak już sie troche nakręciła (tak mi się wydaje), to przy zdejmowaniu dużo powietrza uciekało. Co robię nie tak?

Opublikowano

Chymmm... Nie odkręcaj presty do końca. Delikatnie nakręć adapter, załóż pompkę, napompuj, delikatnie odkręć adapter, zakręć preste, zakręć kapturek.

• Pomógł 1
Opublikowano

Do tej pory odkręcałem zawór do końca, może to jest powodem.

Opublikowano

Zrób test, odkręcaj jak najmniej do otwarcia. To czasem jest sposobem na adapter.

• Pomógł 1
Opublikowano

Moja opinia o Continental D tka Race 28 cali 700C presta 42mm :

Mają specjalnie spłaszczoną koncówkę wentyla presta (nie wiem w jakim celu?) tak, że nie nakręcicie na ten zawór adaptera !

Zaczęła puszczać powietrze w okolicy wentyla, tam gdzie część gumowa dętki otaczająca wentyl łączy się z pozostałą częścią dętki !