RowerowyElf Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) Hej, jeżeli jest cokolwiek co mnie przeraża w moim rowerze to korba, a raczej jej wymiana. Kupując rower bardzioej kierowałem się przyjemnością z jazdy, geometrią i tym jak się czuję będąc na rowerze. Natomiast moj rower ma napęd 3 na 10 i w dodatku przestarzały wkład supportu na "kwadrat". Moja korba FSA ma stopniowanie 48-36-26T . Wątpię że mam wymienne blaty korby. Problem polega na tym że korba powoli zaczyna się zużywać co wnoszę po niektórych bardziej zaostrzonych zębach na niej. Na dzień dzisiejszy mam wrażenie że Hollowtec 2 wyparł supporty na kwadrat. Plusem sytuacji jest to że mam mufę BSA 68X35 więc podejrzewam że każdy support zgodny z rozmiarami mufy będzie pasował. Natomiast mam ogromną trudność żeby znaleźć korbę 48-36-26 do napędu 3 rzędy z przodu i 10 rzędów z tyłu(łańcuch HG X10). Rozumiem że najlepiej byłoby wymienić korbę na 2x10, ale w takiej sytuacji do wymiany miałbym wkład supportu na Hollowtech 2, korbę, przednią przerzutkę i pewnie jeszcze manetkę z przodu(obecna jest na 3 rzędy)? Praktycznie cały przedni napęd?!! Najgorsze że nawet nie wiem jak dobrać przerzutkę bo widziałem że liczy się kąt ramy podsiodłowej, ale nie wiem jak to zmierzyć? Generalnie taka wymiana korby to jeden wielki koszmar. Proszę o pomoc, czy jest jakaś możliwość by wymienić tylko korbę a nie cały przedni napęd i manetkę? Edytowane 4 Kwietnia przez RowerowyElf
Greg29 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia Jaki to rower? Po napędzie 3x10 podejrzewam, że jakiś crossowy, tak? Czy wukorzystujesz duży i mały blat korby czy jeździsz tylko na środkowym? Bo może wystarczy Ci napęd 1x10? Jaka to korba? Zrób zdjęcie z bliska bo może jednak blaty są odkręcane i wystarczy je wymienić albo zostawić tylko środkowy, tzn. wymienić na nowy NW (Narrow-Wide) z Ali. Z poszukiwań w necie wynika, że ta Twoja korba to FSA Alfa Drive ale faktycznie nie ma ich nigdzie a jak są jakieś archiwalne oferty to bardzo deogie ponad 400-500 zł. Za to Shimano Alivio w tym samym rozmiarze są poniżej 200 zł. Wymiana supportu to nic trudnego. Nawet kwadratu na ht2. Tylko musisz mieć narzędzia. Jak wymienisz korbę z kwadratu na ht2 to też się może okazać, że będzie inna linia łańcucha i trzeba będzie wymienić razem z przednią przerzutką. 1
RowerowyElf Opublikowano 4 Kwietnia Autor Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) Naprawdę wątpię żeby blaty były odkręcane. Raczej to jedna z najtańszych korb.Najczęściej jeżdżę na drugim biegu z przodu Edytowane 4 Kwietnia przez RowerowyElf dodatkowe informacje
Greg29 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia 5 godzin temu, RowerowyElf napisał(a): Najczęściej jeżdżę na drugim biegu z przodu Czyli tak jak myślałem nie potrzebujesz napędu 3x10, wystarczy Ci 1x10. Nie dałeś zdjęcia korby od zewnątrz ale od wewnątrz widać, że najmniejsza zębatka jest odkręcana więc środkowa i duża pewnie też. Tu widać śrubę:
RowerowyElf Opublikowano 5 Kwietnia Autor Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) Po pierwsze to przepraszam. Zrobiłem złe zdjęcia i na nich niewiele jest widać. Mam nadzieję że to zdjęcie będzie lepsze. Po drugie Greg29 masz rację!!! Jest to o tyle dobra wiadomość że rzeczywiście chyba będę mógł wymienić sam blat korby a nie całą korbę. W innym przypadku nie wiem dlaczego byłyby te miejsca na śruby. Obecnie będę musiał się dowiedzieć jak odkręcić te blaty i jakich narzędzi potrzebuję. Dziękuję za pomoc. Człowiek jeździ na rowerze i nie wie na czym jeździ. Edytowane 5 Kwietnia przez RowerowyElf
Charvel Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Powodzenia w odkręceniu nakrętek kominowych samym ibusem Potrzeba do tego jeszcze klucz TL-FC21
Greg29 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Odkręcałem mały blat w korbie mtb Shimano 2x tylko imbusem
Rekomendowane odpowiedzi