Filipeu Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 Czy wie ktoś czym się różnią te oba liczniki? I czy posiadają licznik kadencji oraz sensor na koło czy wszystko odbywa się przez GPS, oraz czy można zrzucać np. na Stravę poprzez Garmin Connect? I czy jest tam możliwość podglądu średniej prędkości? Dobra, średnia prędkość jest w Edge 25, a w 20?
pitmax Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 proszę cię, przecież opisy są w necie różnią się tym ze 25 ma ANT+ i bt smart, a 20 tego nie ,a
Filipeu Opublikowano 22 Października 2017 Autor Opublikowano 22 Października 2017 A jest tam licznik kadencji / sensor na przednie albo tylnie koło? Albo inaczej, jest jakiś licznik z sensorem, który ma możliwość zrzutu na stravę? Dobra, kupuję Edge'a 25, ale dodatkowo dokupie czujnik prędkości, jak garmin z nim będzie się łączyć?
Eldo Opublikowano 23 Października 2017 Opublikowano 23 Października 2017 Czujniki zewnętrzne tj kadencja, puls czy prędkość komunikują sie z licznikiem za pomocą Ant+ a więc model który posiada taka formę komunikacji obsługuje te funkcje które wymieniłem (w przypadku Garmina model 25). Licznik który obsługuje po Ant+ kadencję, puls , prędkość oraz ma możliwość "współpracy" ze Stravą to np Sigma ROX 11. Obszerny opis znajdziesz w tym dziale
Filipeu Opublikowano 23 Października 2017 Autor Opublikowano 23 Października 2017 Dobrze, przepraszam, że tyle się pytam ale to już ostatnie pytania. Wezmę ten licznik w wersji Bundle, i dodatkowo otrzymam tylko pasek tętna tak? http://apex24.pl/garmin-edge-25-bundle,id7736.html I czy bez problemu wtedy zrzucę to z tętnem na stravę? Bez konta premium? Oraz czy jak podłącze ten oto czujnik: http://apex24.pl/garmin-czujnik-predkosci-do-roweru-010-12103-00,id7745.html To w jaki sposób on będzie funkcjonował, obwód koła czy jak tam będzie trzeba wpisać? I czy jest wtedy duża różnica w kilometrach? I czy będę mógł sobie z tym Garminem np biegać? 🙂 Bo jak licznik na kablu pokazuje mi 30 km, Strava 29,2 to ile garmin np bez czujnika a ile z czujnikiem?
Rafał OneGear Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Czujnik prędkości jest tylko czujnikiem prędkości. Pozwala on na pozbycie się bezwładności w czasie odczytu prędkości z GPS. Dystans będziesz miał z GPSu. Będziesz mógł oczywiście biegać z Edge25 mając tętno z pasa HR i speed/dystans z GPS. Dodatkowo przypominam że Edge 25 nie jest tytanem pracy na jednym ładowaniu(realnie można liczyć na 5-6godz pracy z ANT+) - ładowanie w trasie utrudnia dodatkowo klips USB zamiast zwykłego gniazda w obudowie. Edge 20/25 to takie wodogłowie w kolekcji Edge- starczy popatrzeć na ilość ofert wtórnych na rynku. Pomyśl dlaczego. Kup sobie np .testowanego tu SIGMĘ ROXa 11 wstępnie nawet model bazowy bez czujników . z czasem dokupisz. To znaaacznie lepsza na dziś oferta.
Filipeu Opublikowano 25 Października 2017 Autor Opublikowano 25 Października 2017 Czyli co zmienia ten czujnik prędkości, przymontowany do piasty? I edge 25 nie pokazuje chyba % podjazdu zgadza się?
Rafał OneGear Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Zmienia stabilność odczytu prędkości na podstawie obrotów koła. Prędkość chwilowa w warunkach pogorszenia odbioru GPS (las, wysokie budownictwo) potrafi wskazac błedy. Ale w śladzie jest to już naprawione poprzez algorytm przeliczania pliku GPX* Krótko -z czujnikiem predkość na wyświetlaczu nie wariuje po wjeździe do lasu. Edge 20/25 chyba nie pokazuje gradientu o ile sie orientuję. Moge sie mylić.
Filipeu Opublikowano 25 Października 2017 Autor Opublikowano 25 Października 2017 Czyli nie opłaca się brać, tego czujnika, najlepiej wziąć samą wersję edge 25, ewentualnie bundle jeżeli chce pasek i działać będzie jak inne garminy. I prędkość srednią mierzy na podstawie dystansu obecnego i czasu?
Rafał OneGear Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 Nie opłaca się brać Edga 25. Mały ekran, krótki czas pracy ,niewygodne ładowanie ,podobno nie najlepiej zapisuje ślad (http://www.goultra.pl/recenzja-garmin-edge-25/ ). Moim zdaniem "20" i "25" to wypadek przy pracy f-my Garmin. Kup sobie Rox'a a jak już MUSI być Garmin to Edge 520 .
Eldo Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Dokładnie jak kolega wyżej napisał, podczas zakupu licznika miałem do wyboru Garmi E 25, Sigme Rox 11 i Mio Cyclo 105. To są liczniki GPS w podobnym budżecie i zasadzie działania. W przypadku Sigmy temat był o tyle trudny że nie było na temat tego licznika w sieci NIC (wyszedł miesiąc przed moim zakupem na rynek) i aktualnie żeby było ciekawiej najwięcej info na jego temat pochodzi z moich recenzji czy to na forum tutaj czy to na YT. Ale nie w tym rzecz, ROX wypada tutaj najlepiej pod każdym względem, czy to sa funkcje czy ogólny całokształt z czasem pracy na jednym ładowaniu na czele który spokojnie 2 x bije na głowę wspomniana konkurencję. Kwestii wizualnej nie poruszam bo każdy ma swój gust, ale fakt że licznik ma być czytelny i robić to co do niego należy raczej trzeba rozwinąć. W tym segmencie licznik GPS z funkcją prowadzenia po śladzie wg mnie powinien miec wymiary co najmniej takie jak ma Rox. Korzystając z "nawigacji" (celowo dałem w cudzysłów bo nie jest to typowe nawigowanie tylko prowadzenie po sladzie). Mając w ręce 3 wymienione modele najlepsze wrażenie zrobiła na mnie Sigma. Nie żebym miał jakies uprzedzenia do marki Garmin czy Mio bo mam model Tourning Plus oraz pulsometr Fuse i złego słowa powiedzieć nie mogę póki co Osobiście nie polecam Edge 25, zbyt dużo minusów ma ten licznik GPS w porównaniu do konkurencji w podobnej cenie. Sigma Rox 11 jak dla mnie ma (a w zasadzie miał) jeden minus, powiadomienia (sms/połączenia) pod systemem Android. Zmieniłem telefon na Iphone i aktualnie licznik nie posiada w moim mniemaniu żadnego minusa ! Edytowane 26 Października 2017 przez Eldo
Rafał OneGear Opublikowano 27 Października 2017 Opublikowano 27 Października 2017 Bezwładność prędkości z GPS 1:38
piotr.solek Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) W dniu 27.10.2017 o 20:58, Rafał OneGear napisał: Bezwładność prędkości z GPS Materiał z 2016 a opierasz się na recenzji z 2015. Aktualna wersja dla tego urządzenia to 3.30. Jak każde, nawet topowe Garmin'y, mają problemy z oprogramowaniem. Jest to malutki, "podstawowy "komputerek". Działa zgodnie z przeznaczeniem. Kompatybilność ze STRAVa za pośrednictwem Garmin Connect. Edytowane 28 Października 2018 przez piotr.solek
Holland Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Witajcie ... ogolnie urzadzenie jest si , ale zauwazylem jeden problem...nie ma sensu do niego kupowac czujnikow predkosci gdyż i tak pokazuje z GPS, czujnik zadziala jak jazda bedzie bez GPS ale wtedy nie rejestruje sladu od takie moje spostrzezenie
CoolBreeze Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 W dniu 5.05.2020 o 23:04, Holland napisał: Witajcie ... ogolnie urzadzenie jest si , ale zauwazylem jeden problem...nie ma sensu do niego kupowac czujnikow predkosci gdyż i tak pokazuje z GPS, czujnik zadziala jak jazda bedzie bez GPS ale wtedy nie rejestruje sladu od takie moje spostrzezenie Jeśli masz poprawnie sparowany i skalibrowany czujnik w E25, to prędkość idzie z czujnika. Jak jest jakiś wałek, to nawet z GPS prędkość będzie 0km/h (jeśli czujnik jest sparowany). https://support.garmin.com/en-US/?faq=h3cAFIWP6uA7mYVjIhWdq6 Kiedyś były jakieś problemy w sofcie E25, ale już naprawione (do wyszukanie na forum garmina us).
Holland Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 w sumie juz nie aktualne e 25 niestesty nie przypadl mi do gustu zakupilem sigme rox 11 i tam wszystko smiga jak trzeba
Rekomendowane odpowiedzi