mkki229 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Cześć, Zwracam się z prośbą o pomoc w diagnozie problemu z kulturą pracy napędu w nowo złożonym rowerze na pełnej grupie Shimano 105 Di2 R7100. Opis problemu: Chrobotanie: Stały, słyszalny hałas mechaniczny generowany podczas obrotu korbą. Stopniowość pracy: Przy bardzo wolnym pedałowaniu wyczuwalny jest brak płynności – napęd pracuje skokowo, generując rytmiczny, ząbkowany opór pod stopą. Pulsowanie układu: Cały napęd (linia łańcucha/korba) zachowuje się tak, jakby „latał” przód-tył w płaszczyźnie pracy. Co istotne – wózek przerzutki pozostaje całkowicie stabilny i nie wykonuje żadnych ruchów. Dane techniczne i wykonane czynności: Geometria: Hak przerzutki sprawdzony przyrządem, jest idealnie prosty. Komponenty: Testowane na dwóch różnych kasetach R7100 i dwóch nowych łańcuchach 12s. Łańcuch: Montaż kierunkowy (napisy na zewnątrz) i spinka (kierunek strzałki) zweryfikowane. Testowano wariant standardowy oraz dłuższy o 2 ogniwa. B-Gap: Odległość kółeczka od kasety ustawiona dedykowanym przymiarem Shimano pod kasetę 36T. Elektronika: Mikroregulacja w E-Tube przeprowadzona w pełnym zakresie – nie eliminuje objawów. Support/Korba: Wykluczone. Po zdjęciu łańcucha układ korbowy obraca się bez oporów i bicia, łożyska pracują płynnie. Dotychczasowe wizyty w serwisach nie przyniosły rozwiązania. Sugestie o „docieraniu się” nowej grupy 12s lub rzekomym nadmiernym luzie na tulei kółeczka (który jest standardowy dla Di2) nie pokrywają się z faktycznym stanem technicznym i skalą oporu. https://youtube.com/shorts/SZkoT5g1uOA?is=ioITD0ukBDwdho5_ link do nagrań obrazujących problem Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny lub wskazówki, jaki element może odpowiadać za taką charakterystykę pracy układu.
jack78 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Najpierw bym powiedział że korba za ciasno skręcona, ale piszesz że bez łańcucha OK. Z filmiku mam wrażenie że łańcuch skacze na kasecie, co to za łańcuch? Też grupa 105? Ja do niej stosuje łańcuch z serii Ultegra, bo jakoś niższa grupa (dotyczy tylko łańcuch) mnie odrzucała jakością.
mkki229 Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca 11 godzin temu, jack78 napisał(a): Najpierw bym powiedział że korba za ciasno skręcona, ale piszesz że bez łańcucha OK. Z filmiku mam wrażenie że łańcuch skacze na kasecie, co to za łańcuch? Też grupa 105? Ja do niej stosuje łańcuch z serii Ultegra, bo jakoś niższa grupa (dotyczy tylko łańcuch) mnie odrzucała jakością. Korba kręci się idealnie bez łańcucha, całą grupa Shimano 105 7150, łańcuch to CN-M7100. Myślisz że łańcuch od ultegry naprawi problem?
jack78 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Pewności brak, ale już tyle części zmieniłeś że ja bym spróbował, szczególnie że taki łańcuch to nie majątek, a na pewno go wykorzystasz Nie wiem skąd jesteś, jak z okolic Pszczyna - Katowice to mam jeden nowy na rezerwę 🙂
mkki229 Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca 2 minuty temu, jack78 napisał(a): Pewności brak, ale już tyle części zmieniłeś że ja bym spróbował, szczególnie że taki łańcuch to nie majątek, a na pewno go wykorzystasz Nie wiem skąd jesteś, jak z okolic Pszczyna - Katowice to mam jeden nowy na rezerwę 🙂 Spróbuję, jestem z Poznania. Dzięki za pomoc mam nadzieję że to rozwiąże problem... 9 minut temu, jack78 napisał(a): Pewności brak, ale już tyle części zmieniłeś że ja bym spróbował, szczególnie że taki łańcuch to nie majątek, a na pewno go wykorzystasz Nie wiem skąd jesteś, jak z okolic Pszczyna - Katowice to mam jeden nowy na rezerwę 🙂 A zobacz czy twoim zdaniem wózek przerzutki nie jest skrzywiony? Moim zdaniem dolne kółko jest lekko skręcone i przesunięte w lewo. Czy to może być przyczyną problemu?
jack78 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Jeśli zdjęcie jest zrobione idealnie w osi kasety, to faktycznie jest coś nie tak. Prowadząc linię przez kasetę, nie trafia ona na pierwsze kółko (delikatnie) ale z drugim to już mocno się mija
mkki229 Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca 5 minut temu, jack78 napisał(a): Jeśli zdjęcie jest zrobione idealnie w osi kasety, to faktycznie jest coś nie tak. Prowadząc linię przez kasetę, nie trafia ona na pierwsze kółko (delikatnie) ale z drugim to już mocno się mija Pytanie tylko czy ta krzywizna nie jest celowa. Nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć/ filmów jak powinno to wyglądać. Hak przerzutki był sprawdzany i jest prosty więc podejrzewam wózek Przerzutki. Gdyby nie to że terminu na serwis w poznaniu są na miesiąc do przodu to już pewnie bym wiedział co jest problem. Chociaż 2 serwisu w których byłem sobie nie poradziły, jeden mnie zbył że niby luz na tulei przerzutki jest a drugi mówi że to się musi ułożyć. Ręce opadają
Rekomendowane odpowiedzi