Skocz do zawartości

Amortyzator powietrzny do Unibike crossfire

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam w garażu unibike crossfire na którym nie jeździłem już dość długo i chciałbym go trochę odświeżyć.

Rower jest ogólnie w dobrym stanie i do wymiany mam jedynie koła i amortyzator, który niestety nie nadaje się już do użycia. 

W związku z tym chciałbym go wymienić na nowy powietrzny ale nie jakiś za kosmicznie wysokie pieniądze.

Obecnie zamontowany jest SR SUNTOUR NVX ze skokiem 75mm. 

Słyszałem, że w miarę dobrym wyborem za niewielkie pieniądze jest Suntour NCX Air. Niestety z tego co widzę wszystkie modele mają zwężaną rurę sterową.

Możecie mi polecić jakiś amortyzator z prostą rurą?

Opublikowano

rockshox paragon gold, czasami da się to kupić na wyprzedaży w .de w okolicy 500zł ew. jakiś widelec sztywny (ale tani nie będzie).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ciekawa opcja. Trochę droga ale nie widzę żadnych negatywnych opinii na temat tego amortyzatora. Dzięki za podpowiedź. A jeśli chodzi o koła 28 cali, które będą lepiej uszczelnione i trochę lżejsze niż fabryczne?

Opublikowano

Paragon jest uznawany za jedyny działający amortyzator powietrzny do crossów/trekkingów.

4 godziny temu, Kris3011 napisał(a):

A jeśli chodzi o koła 28 cali, które będą lepiej uszczelnione i trochę lżejsze niż fabryczne?

Masz zamiar jeździć na mleku, że potrzebujesz uszczelnionych kół czy chodzi Ci o piasty i łożyska w nich?

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 9.02.2026 o 18:48, Greg29 napisał(a):

Paragon jest uznawany za jedyny działający amortyzator powietrzny do crossów/trekkingów.

Masz zamiar jeździć na mleku, że potrzebujesz uszczelnionych kół czy chodzi Ci o piasty i łożyska w nich?

Chodzi mi o piasty i łożyska 

Opublikowano

Nie znam się zbytnio na kołach, może ktoś inny się wypowie. A najlepiej jakbyś zmienił forum i zarejestrował się na forumrowerowe.org bo to tutaj jest niemal martwe a tam jeszcze parę osób się udziela