toffiefik Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 Cześć, W tym tygodniu odebrałem swój jednoślad z serwisu po montażu Onzy Canis na system tubeless od Bike Workx, niestety długo nie było mi dane się cieszyć zestawem ponieważ z tylnej opony zaczęło uciekać powietrze. Serwisant mnie ostrzegł co prawda że zestaw bezdętkowy z prestą jest montowany na obręcz która ma wywierconą dziurę na wentyl samochodowy, jednak z przodu nie zauważyłem tego problemu (od początku z przodu trzyma mi całe 2.7 bara). Wczoraj dobiłem na stacji tylną oponę na pompce nożnej do 3 bar, niestety nim dojechałem do domu już spokojnie półtora bara mi uciekło. Ściskając oponę nie usłyszałem charakterystycznego "syczenia", jednak powietrze skutecznie uciekało. Macie może pomysły co mogło się stać? P.S. Nie bijcie, pierwszy raz mam styczności z zestawem bezdętkowym, więc średnio wiem z czym to się je... Pozdrawiam.
Red Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 Słyszeć nic nie musisz zwłaszcza że wygląda na to że nieszczelność jest bardzo mała. Przyczyną może być słabiej dokręcony pierścień mocujący wentyl (dlatego w przypadku nie ucieka). Możesz to sprawdzić smarując w tym miejscu wodą z płynem do naczyń. Jeśli faktyczne tam ucieka powietrze to wystarczy dokręcić i powinnio przestać. Jeśli to zwykła obręcz, łączona na klin to powietrze może uciekać na łączeniu. Powietrze może też uciekać na całej długości. Oba warianty również sprawdzisz nanosząc w te miejsca wodę z płynem do naczyń. A zlikwidujesz dolewając uszczelniacza. Nie musisz otwierać opony. Mleczka można dolać przez wentyl (po wykręceniu zaworka) strzykawką z wężykiem. Jeśli to nie pomoże to niestety ale będziesz musiał ściągnąć oponę i uszczelnić miejsce w którym zlokalizowałeś nieszczelność. 1
toffiefik Opublikowano 28 Października 2017 Autor Opublikowano 28 Października 2017 Rower trafił niestety z powrotem na serwis, tylne koło kompletnie mi się rozszczelniło a nie mam na stanie pompki nożnej by z powrotem osadzić oponę na rantach. Przyczyną jest najpewniej wentyl który po prostu nie pasuje do tych kół. Po dopompowaniu zauważyłem że powietrze nie ucieka ani z łączenia, czy też z boków samej opony, więc najpewniej to sprawka presty. Jeśli będzie się dało uszczelnić wentyl to... to spoko, jeśli nie no to czeka w listopadzie zakup nowych kółek i montaż nowej bezdętki. Dzięki Red za pomoc. Temat można zamknąć.
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 Dlaczego zaraz kupować koła? Nie wystarczy założyć wentyla Schrader, aby było OK?
Franz Mauer Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 Może po prostu wymieni zawór w presta. Z uwagi na to, że są dość delikatne, bardzo często ulegają uszkodzeniom podczas pompowania. Miałem wiele takich przypadków,bo mam łapę jak imadło i nie mam wyczucia przy pompowaniu. Dlatego postanowiłem zainwestować w pompkę z wężykiem i problem póki co minął.
Red Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Dnia 28.10.2017 o 11:50, Andrzej Sawicki napisał: Dlaczego zaraz kupować koła? Nie wystarczy założyć wentyla Schrader, aby było OK? Dokładnie, można taki wyciąć ze starej dętki. Można też wykorzystać dętkę jako opaskę z wentylem i popełnić system ghetto tubless, który lepiej się sprawdza na obręczach nie tubless ready.
Beyor Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Nie do końca w temacie, ale podłączę się, bo o tubeless chodzi. Odstawiam rower na zimę i zastanawiam się, czy zostawiać mleczko w oponach, czy rozszczelnić system. Rower będzie stał przez zimę, więc mleczko pewnie zaschnie, na wiosnę będzie trzeba i tak dolać, a prawdopodobnie także wyczyścić zaschnięte mleczko. Pomyślałem, że może lepiej przezimować rower bez opon, albo wsadzić dętki, żeby na wiosnę było mnie roboty.
Franz Mauer Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Z dętkami to jest dobry pomysł,bo z mlekiem w zimie bywa różnie. Jak najdzie Cię ochota poszaleć trochę po śniegu to będziesz miał gotową maszynę
toffiefik Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Opublikowano 10 Listopada 2017 Wybaczcie że tak wolno odpisuję w tym temacie, ale problem już rozwiązany. Serwisant zamontował wentyle presty od Stan's i problem zniknął. Tj. tylne koło trzyma bez zarzutu, a przód potrzebował troszkę większej dawki mleka i dokładniejszego potraktowania mydlinami. Już nic nie ucieka Jak się okazało, wentyle z zestawu miały zakończenie prostokątne które wątpliwie trzymało powietrze przy poszerzonym otworze na wentyl. Stan's na chwilę obecną sobie radzi. Dzięki chłopaki za pomoc!
Franz Mauer Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Wybaczcie że tak wolno odpisuję w tym temacie, ale problem już rozwiązany. Serwisant zamontował wentyle presty od Stan's i problem zniknął. Tj. tylne koło trzyma bez zarzutu, a przód potrzebował troszkę większej dawki mleka i dokładniejszego potraktowania mydlinami. Już nic nie ucieka Jak się okazało, wentyle z zestawu miały zakończenie prostokątne które wątpliwie trzymało powietrze przy poszerzonym otworze na wentyl. Stan's na chwilę obecną sobie radzi. Dzięki chłopaki za pomoc!A jakie (firma) wcześniej miałeś zamontowane wentyle? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
jedras Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 W weekend będę uszczelniał pewnie mavic crossride, powiadacie że Stan's jest ok do obręczy pod wentyl samochodowy ? Mam jeszcze 2 wentyle DT Swiss, ale wykorzystał bym je w innych kołach, crossride mają aktualnie dętki na prestach, ale przez adapter z dziury pod samochodowy, szukać który wentyl mavica jest kompatybilny i taki zamawiac, czy po prostu kupić Stan's (dostał bym go na miejscu)?
toffiefik Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Dnia 14.11.2017 o 01:22, jedras napisał: Mam jeszcze 2 wentyle DT Swiss, ale wykorzystał bym je w innych kołach, crossride mają aktualnie dętki na prestach, ale przez adapter z dziury pod samochodowy, szukać który wentyl mavica jest kompatybilny i taki zamawiac, czy po prostu kupić Stan's (dostał bym go na miejscu)? A koła Mavica nie mają przypadkiem plastikowej "przejściówki" z wentyla samochodowego na prestę? Edytowane 15 Listopada 2017 przez toffiefik
jedras Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 7 minut temu, toffiefik napisał: A koła Mavica nie mają przypadkiem plastikowej "przejściówki" z wentyla samochodowego na prestę? Nawet same obręcze mają z nimi Tylko co z tego jak to trzeba uszczelnić, i tak i tak całą tą przejściówkę musi zasłonić wentyl od środka, one bardzo lekko siedzą. Trochę poszperałem w manualach, wychodzi na to że Mavic ma 2 rodzaje wentyli, nie jestem pewien co tam u mnie jest wewnątrz koła, ale najprawdopodobniej ten DT Swiss będzie pasował, a jak nie to trzeba zaokrąglony Mavica ewentualnie poradzi sobie z tym wentyl San's. Na razie nie chce mi się tych kół uszczelniac, na spokojnie poczekam aż przyjdzie nowa pompka i kilka innych rupieci, wentyle Stan's mam w sklepie po 2 stronie ulicy, więc jak będzie już ten właściwy czas to się za nie wezmę.
toffiefik Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Opublikowano 15 Listopada 2017 4 minuty temu, jedras napisał: Tylko co z tego jak to trzeba uszczelnić, i tak i tak całą tą przejściówkę musi zasłonić wentyl od środka, one bardzo lekko siedzą. Wydaje mi się, że samo przykręcenie wentyli w przypadku takich przejściówek powinno załatwić sprawę. Reszty dopełni mleko i ciśnienie w kołach.
jedras Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Teoretycznie, problemem jest niestety kształt tego wentyla i kształt obręczy w miejscu jego montowania. W starszych wersjach byly prostokątne wentyle, takie jak te moje DT, obręcz na środku była płaska, w nowszych obręcz jest zaokrąglona i musi być już inny wentyl. Ostatecznie Stan's wygląda bardzo uniwersalnie, jest okągły i szeroki przy podstawie, chociaż jak sobie oglądałem te od Mavic to wydaje mi się że jest wersja montowana w obręczy bez przejściówki, z nakrętką która ma specjalną wypustkę która po nakręceniu wypełnia przestrzeń dziury na wentyl samochodowy w obręczy. Ale jak pisałem nie pali mi się z tym, tak że na razie temat może poczekać, jak już rozmontuje koła dowiem się wszystkiego. http://www.bikecenter.pl/p7218,mavic-wentyl-ust-tubeless-zaokraglony.html Edytowane 15 Listopada 2017 przez jedras
Zayefayny Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Witajcie, Walczę z kołem WTB (fabryczne w Kross Level 10.0 z oponą Rapid Rob). Ich pierwotne tubeless ready to była kicha, mleko wychodziło każdą szprychą. Taśma wymieniona, koło dwukrotnie rozbierane łącznie z zaworem (Trezado), zalane CaffeLatex, widocznych wycieków brak (po zalaniu pociła się przy krawędzi obręczy), pojechało w teren na 20km. Niestety efekt taki że po 24h z 2 barów robi się zero. Teraz leży w wannie nabite do 3 barów, ale to chyba zbyt mała nieszczelność by było coś widać. Od czego zacząć? Wymieniać zawór na taki z inną stopką (drugie koło na Trezado uszczelniło się), sam wkład? Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Zayefayny
Accent_Szaj Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 8 godzin temu, Zayefayny napisał: (drugie koło na Trezado uszczelniło się) Zmień mleko na Stans. Trezado strasznie syfi
Zayefayny Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Trezado tylko zawory, mleko w obu to Caffe Latex.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 W dniu 8.12.2020 o 21:29, Zayefayny napisał: Caffe Latex Kup Stans i zapomnisz o problemie
Krystiano Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 W dniu 8.12.2020 o 21:29, Zayefayny napisał: Trezado tylko zawory, mleko w obu to Caffe Latex. I jak? Problem rozwiązany? Zdradzisz co było przyczyną? Pytam, bo do tej pory nie miałem problemów z mlekiem, jednak zmieniłem obręcz na nową i mam nowe zawory i nowe mleko (zmieniłem firmę).....i nowe opony......jednym słowem - wszystko nowe...... Widzę, że u mnie jest podobnie jak u Ciebie - nie zauważyłem jakiegoś miejsca wycieku. Opona ładnie wskoczyła w obręcz, w niektórych miejscach jeszcze mleko ładnie złapało. A po nocy powietrza o połowę mniej ;(
Qqrq Opublikowano 1 Czerwca 2025 Opublikowano 1 Czerwca 2025 W dniu 21.03.2021 o 19:25, Krystiano napisał(a): I jak? Problem rozwiązany? Zdradzisz co było przyczyną? Pytam, bo do tej pory nie miałem problemów z mlekiem, jednak zmieniłem obręcz na nową i mam nowe zawory i nowe mleko (zmieniłem firmę).....i nowe opony......jednym słowem - wszystko nowe...... Widzę, że u mnie jest podobnie jak u Ciebie - nie zauważyłem jakiegoś miejsca wycieku. Opona ładnie wskoczyła w obręcz, w niektórych miejscach jeszcze mleko ładnie złapało. A po nocy powietrza o połowę mniej ;( Udało Ci się? Ja mam podobny problem
Rekomendowane odpowiedzi