Skocz do zawartości

Cannondale Scalpel Si

Przem_4wheels

Rekomendowane odpowiedzi

Przem_4wheels
Opublikowano

Cześć wszystkim! 

Zdecydowałem się na post tutaj na forum, dodam, że jest to pierwszy raz gdzie ostatecznie pokładam tutaj ostateczną nadzieję na rozwiązanie mojego problemu z przerzutkami.

Do sedna...

Cannondale Scalpel Si na fullu, osprzęt Sram x01 12rz, kaseta 1299 10-52.
Problem polega na nie precyzyjnym zrzucaniu na wyższe biegi (czyt. na niższe zębatki) - czyli okolice od 9 do 12 biegu.

Kaseta, łańcuch, korba, linka były wymieniane. 

Napotkałem problem z hakiem przerzutki, gdzie okazało się, że był krzywy (diagnoza po obejrzeniu wielu video z youtube w tym samego Szajbajka), różnica ok 1cm względem 2 z 4 pkt badanych obręczy koła.
Więc zabrałem się za prostowanie, korygowanie kąta haka przerzutki, za pierwszym razem poszło gładko, jednak okazało się, że wózek przerzutki był skrzywiony jak i kółeczko prowadzące miało sporo luzu. 
Po wymianie i skorygowaniu wózka, hak w końcu się poddał i trzeba było go wymienić, po wymianie okazało się, że nowy również wymaga korekcji, i tu już zaczęły się schody, ponieważ nie dał już się naprostować i w ostateczności pękł. 
Więc oddałem go do autoryzowanego serwisu Cannondale i serwis wymieniając hak na nowy, stwierdzili, że nie zamierzają go prostować ponieważ jest duże prawdopodobieństwo pęknięcia i tu się zgadzam, w związku z tym dodali podkładkę pod hak. 

Przerzutka działała ale jak na Sram x01 to działało trochę lepiej jak Shimano tourney z całym szacunkiem do grupy Shimano ;) 

Póki co przeszukałem trochę info w sieci i tak - Cannondale nie zaleca prostowania haka na ramie z karbonu, hak powinien pasować czyli mieć odpowiednie kąty - niestety umnie nie ma. 

• Pytanie podstawowe czy rama z karbonu może się bezpowrotnie odkształcić przy mocowaniu haka?
  • Zasadniczo jeśli hak przerzutki jest ze stopu aluminium to czy jakiekolwiek odkształcanie go (korekcja) nie powoduje uszkodzeń strukturalnych?
  • Czy spotkaliście się z odkształconymi nowymi hakami tego typu?
  • Jakie sugestie moglibyście polecić w danym przypadku? Czy dodawanie podkładek pod hak przerzutki celem korekcji to jest dobry pomysł?

Będę wdzięczny za każde sugestie.

Pozdrawiam

Przemek