lukaszko Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Ja jeżdżę drugi rok. Ponad 100h przejechane i nigdy nie stracił łączności. Ogólnie polecam dla początkujących i średnio zaawansowanych. Tylko dla mocnych zawodników będzie miał za słaby opór. Ja jeżdżę z trainerroad i działa bardzo dobrze. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 2
michalito_78 Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Porównując taxa T2240 i ELITE Qubo Power Mag B+ który według was jest lepszy godny polecenia?
Zbysio Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 9 godzin temu, Jimmy napisał: Dziś próbowałem w Decathlonie połaczyć sie z telefonu z Tacx Flow. Totalna porażka. Telefon raz się łaczył innym razem nie. Jak już się połaczył to nie odczytywał danych... Jak zaczał czytać dane to po zwiększeniu obciążenia w aplikacji i ponownym obniżeniu już niestety nie obniżał obciążenia. Potem znowu się nie łaczył... i tak w kółko. Zaczał czytać dane - kadencja była w miarę realną, ale prędkość już nie. Wartości ok 2 - 4 kmh. Po ponownej próbie bardziej relane ok 20kmh... Straciłem ponad 30 minut próbując sensownie połaczyć się - beskutecznie. To samo było na telefonie pracownika Decathlon. Dla mnie totalna porażka. Szajbajk to samo mówił w filmie z Taxc Bushido, że nie mogł się wogóle połaczyć z Bushido z telefonu. oczywiście oprogramowanie w Tacx wg appki aktualne. Próby łaczności przez BT lub ANT+ Na razie kupiłem droższego Elite Evo który śmiagał bez problemu z appką na moim telefonie, jednocześnie wpołpracował ze Zwift. Zadziałał od pierwszego odpalenia appki i zeskanowania kodu QR z trenażera.... Łaczność oczywiście przez ANT+ Dla mnie Taxc to porażka we wspólpracy z telefonem... Jaki masz moduł bluetooth? U mnie w telefonie jest 4.0 i nigdy nie zgubił połączenia.
Eldo Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Krotka recenzja Tacx Flow po rownym roku użytkowania 1
Jimmy Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Jaki masz moduł bluetooth? U mnie w telefonie jest 4.0 i nigdy nie zgubił połączenia. Wersja 4.1Na dwóch telefonach było to samo...Ciul z tym Flow... Evo fajniejszy, wygląda bardziej masywnie, ale droższy 300zl
Eldo Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Trenazery wystawione w Decathlon do testu sa wylatane i traktowane delikatnie mowiąc „bez grama poszanowania” Sam widzialem jak sa wyciagane wtyczki zasilania z trenazera i w jaki sposob dociskane rolki do koła. Moj iphone przez godzine przed zakupem był połaczony ze Zwift bez zadnego shizu. W domu laczyłem sie przez BT z PC, Apple TV, iphone i Ipad aktualnie oraz przez ant+ z garminem. Zero problemów ! Trafiłeś na wrak, byc moze nawet ktorys zwrot po wymianie na nowy Edytowane 24 Października 2018 przez Eldo
Jimmy Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Nie. Nie trafiłem.Był wyjęty tego dnia kiedy przyszedłem. Dzień wcześniej go nie było i na moją prośbę został przygotowany na drugi dzień. Bez problemu działał ze zwift. Ale już z telefonami nie....
Eldo Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) To moze byc problem softu po stronie telefonu. Na grupie Zwift nie raz bylo o tym Z mojego doswiadczenia (mam na stanie 3 flow smart ) wiem ze pod android roznie z tym jest. Pod ios bez problemów. Druga sprawa to ze wyciągnie z pudelka nie oznacza ze nowka stuka, zwrotow flow jednak było sporo a ze stanem (nowych) bywało roznie na wymiane. Do teraz leza w pudełkach otwartych (widzialem tydzien temu w krakowie) Edytowane 24 Października 2018 przez Eldo
77rpm Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Witam, zastanawiam się nad trenażerem dla siebie - nigdy nie miałem ani nie używałem takiego urządzenia. W oko wpadł mi właśnie ten model (Tacx Flow Smart), ze względu na cenę w Decathlonie. Mam na oku jeszcze dwa od Elite: QUBO POWER MAG SMART B+ (ręczna zmiana oporu) Qubo Digital Smart B+ (super smart, sam ustawia nam co trzeba) Kinetic Road Machine Smart (TEN NAJBARDZIEJ MNIE PRZEKONUJE - ma coś w sobie, i nie wymaga zasilania ) Następny w kolejne jest model Elite Rampa, i tak można w sumie dokładać w nieskończoność, aż dojdziemy do modeli, do których wpinamy cały rower zamiast koła. No i ... jakie jest Wasze zdanie ? Czy warto iść ażtak daleko, by po prostu solidnie przepracować zimę, i nie obijać się w domu ? Nie ścigam się w zawodach, zapisałem się na pierwsze w okolicach czerwca i chcę się solidnie przygotować. Rower szosowy kosztował niecałe 4 tyś, aluminium na 105 - i takiej klasy trenażera szukam... Czyli - mnóstwo osób ma i świetnie się bawi, przy jeździe "nie pro" róźnica nie jest tak wielka. Można dopłacić do ultegry, ale z drugiej strony można najpierw zrzucić 10kg na takim sprzęcie jaki mamy i nie dać się zwariować Jeszcze jedno pytanie - czy ten trenażer ma możliwość pracy bez zasilania elektrycznego ? Bez funkcji smart, tak by po prostu wsiąść i kręcić ? Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam ! Edytowane 24 Października 2018 przez 77rpm
Jimmy Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Jak pewnie czytałeś ja wybrałem Decathlon owe Elite Evo ze względu na brak problemu z łącznością z telefonem oraz zwift. Większość kupuje Tacx Flow ze względu na cenę. Po prostu zobacz na zywo, przejedź się i tyle. Bez prądu działa na stałym oporze. Zobacz też Tacx Bushido - również nie wymaga podłączenia do prądu...
Eldo Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Ale o co chodzi z tym stałym oporem bez prądu bo nie rozumiem Jak Flow nie będzie podpięty do zasilania tez będzie stanowił opór stały jezeli to masz na mysli...tylko że co to wnosi do tematu? Trenażer SMART ma automatycznie generować opór z poziomu aplikacji a nie mieć stały. Jeździłem na różnych typach trenażerów czy to w Decathlon przed zakupem ( w tym Elite) czy u znajomych i jestem w temacie od zeszłego roku dosyć dobrze rozeznany Myślę że możemy porozmawiać na temat jakości Elite Evo jak nakręcisz 3-4k km przez zimę...poza tym FLOW generuje chyba większe nachylenie niż EVO (650W/800W) ale to trzeba by sprawdzić dokładnie bo nie pamiętam. Rolka z elastometru tez specjalnie nie zrobiła na mnie wrażenia wizualnie poza tym że jest ciut cichsza od metalowej w Tacx-ie. Trzeba pogratulować zakupu Elite Evo i życzyć udanej zabawy :-) Jedno jest pewne, decathlon ogarnia gwarancje perfekcyjnie jaki by to nie był sprzęt ! Edytowane 24 Października 2018 przez Eldo
77rpm Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 A co myślicie o opcji od Kinetic ? Na papierze i opiniach na forach - super.
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 A ja się zastanawiam nad wymianą mojego Elite Qubo Power Mag B+ na trenażer interaktywny i na oku mam dwa modele: Tacx Flow Smart i Elite Evo. Na stronie Decathlonu Elite Evo ma rzekomo 660W maksymalnej mocy, ale na stronie angielskiej ten sam trenażer opisany jest jako 1100W : https://www.decathlon.co.uk/elite-evo-interactive-id_8532337.html Wysłałam już zapytanie do Decathlonu, która z tych informacji jest prawdziwa, bo rozbieżność jest dość spora.
Jimmy Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Obie wartości są prawdziwe. Opór zależy od prędkości. Te 1000w jest przy 60kmh...a 650 chyba przy 40kmh
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) 13 minut temu, Jimmy napisał: Obie wartości są prawdziwe. Opór zależy od prędkości. Te 1000w jest przy 60kmh...a 650 chyba przy 40kmh Decathlon właśnie odpowiedział mi tak: "Uprzejmie prosimy o sugerowanie się informacją z anglojęzycznej strony. Przepraszamy za dezinformację, błąd niebawem zostanie poprawiony." Chwilę potem doszedł drugi mail: Uprzejmie informujemy, że poprzedni e-mail okazał się błędny. Trenażer ten generuje 660W. Przepraszamy za utrudnienia. Edytowane 25 Października 2018 przez Gość
Eldo Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 To spora różnica... jak kupowałem Flow miałem tylko jedną niewiadomą czy ogarnie temat max opór. Puki co nie narzekam :-)
daihat Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Zarezerwowałem Flow-a, jest nowa dostawa. Podzielę się wrażeniami z katowania za jakiś czas. Nie liczę na problemy ale biorę je pod uwagę. Stanem sklepowych trenażerów za bardzo bym się nie sugerował, gdy 2 tyg. temu próbowałem ściągnąć flowa do swojego sklepu z innego gdy były ciężko dostępne, dostałem telefon, że te które widnieją jako dostępne to resztki z ekspozycji i są w tragicznym stanie> polecono mi czekać na nową dostawę. Podejrzewam, że te na ekspozycji są masowo katowane przez rowery ,testerów bez kalibracji i rozsądnych ustawień, rolka nie jest zwalniana i pracują na biciach/ zdeformowanych oponach itd. Polecicie jakieś dobre ekonomiczne koło pod trenażer? (proste) Obawiam się, że treningowe Aksiumy Elite mogą bić, one mają fabrycznie niedokładnie zgrzewaną obręcz, jakieś 0.2mm w pionie. Ledwo wyczuwalne na zjazdach ale jednak mogą bić? Nigdy czegoś takiego nie spotkałem w innych kołach. 77rpm: Qubo Digital Smart B+ skreśliłem bo docisk masą użytkownika zdaje się nie sprawdzać i wprowadzać dodatkową pracę/wibracje i chyba Elite z tego sie wycofuje. Proces kalibracji też na minus chyba, że mamy miernik mocy. 1
Eldo Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 i wszystko w temacie ! Ja uzywam kola Shimano (jakis podstawowy model RS z bebenkiem pod kasete 11rz) w zestawie z opona Continental oraz kaseta 105 / 11-28 i wszystko smiga LUX 🙂
77rpm Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Kupiłem Elite Turno Ponad budżet... ale niech moc będzie z nami Dziękuję za odpowiedzi.
Jimmy Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) Pytanie do posiadaczy Flow Smart... Czy u Was też tak jest że jeśli korzystacie tylko i wyłącznie ze wskazań prędkości, kadencji i mocy z Flow to czy macie tak jak na załączonym wykresie? Czyli prędkość mimo stałej kadencji zmienia się zależnie od ustawionego obciążenia? Jeśli obciążenie jest 0% to prędkość z Flow jest taka sama jak wg zewnetrznego licznika z czujnika na kole. Jeśli opór ustawimy poniżej 0% to prędkość wg Flow jest wyższa niż wg licznika. Przy oporze np rzędu 8% prędkość wg Flow jest dużo niższa jak niż wg licznika... Oczywiście przełożenia w rowerze są bez zmian, Flow skalibrowany itd... Sprawdzone na dwóch telefonach... Drugie pytanie jaki czujnik prędkości jest wykrywany i współpracuje z Tacx training app? Magene nie wykrywa, Sigma R2Duo wykrywa tylko jako kadencję... Trzecie pytanie... Garmin 520 może zmieniać obciążenie we Flow? Bez udziału appki? Jakie inne liczniki możecie potwierdzić że też zmieniają obciązenie we Flow? Mój Wahoo Elemnt nie chce zmieniac obciążenia ;( Edytowane 28 Października 2018 przez Jimmy
piterrrxd Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 Ta aplikacja Tacxa zmieniała mi odczuwalnie obciążenie tylko do ok 3%, potem tak jak piszesz różnica była tylko w prędkości.
Stryjek Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 W dniu 28.10.2018 o 12:25, Jimmy napisał: Pytanie do posiadaczy Flow Smart... Czy u Was też tak jest że jeśli korzystacie tylko i wyłącznie ze wskazań prędkości, kadencji i mocy z Flow to czy macie tak jak na załączonym wykresie? Czyli prędkość mimo stałej kadencji zmienia się zależnie od ustawionego obciążenia? Jeśli obciążenie jest 0% to prędkość z Flow jest taka sama jak wg zewnetrznego licznika z czujnika na kole. Jeśli opór ustawimy poniżej 0% to prędkość wg Flow jest wyższa niż wg licznika. Przy oporze np rzędu 8% prędkość wg Flow jest dużo niższa jak niż wg licznika... Oczywiście przełożenia w rowerze są bez zmian, Flow skalibrowany itd... Sprawdzone na dwóch telefonach... Drugie pytanie jaki czujnik prędkości jest wykrywany i współpracuje z Tacx training app? Magene nie wykrywa, Sigma R2Duo wykrywa tylko jako kadencję... Trzecie pytanie... Garmin 520 może zmieniać obciążenie we Flow? Bez udziału appki? Jakie inne liczniki możecie potwierdzić że też zmieniają obciązenie we Flow? Mój Wahoo Elemnt nie chce zmieniac obciążenia ;( Trenażer masz interaktywny więc próbuje symulować warunki jak najbliżej zewnętrznych, czyli pod górkę przykręca obciążenie i prędkość spada, a z górki odwrotnie Wahoo steruje bez problemu trenażerem, ustaw trening indor i nawet masz tam zapisane różne treningi, do tego możesz z poziomu aplikacji wybrać sobie jakąkolwiek trasę i trenażer będzie ci na niej symulował podjazdy i zjazdy. Tylko nie rób tego równocześnie na kilku urządzeniach bo wtedy któreś głupieje. Możesz też zwiększać obciążenie manualnie z poziomu licznika
Jimmy Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 Wahoo steruje bez problemu trenażerem, ustaw trening indor i nawet masz tam zapisane różne treningi, do tego możesz z poziomu aplikacji wybrać sobie jakąkolwiek trasę i trenażer będzie ci na niej symulował podjazdy i zjazdy. Tylko nie rób tego równocześnie na kilku urządzeniach bo wtedy któreś głupieje. Możesz też zwiększać obciążenie manualnie z poziomu licznika Wahoo wykrywa mi trenażer jako Fitness Equipment, jak wejdę głębiej to wyświetla nr seryjny Tacx... W polu Location pojawia się KICKR oraz pojawia się dodatkowy ekran z opcjami sterowania oporem w %, w Watach lub wg poziomu 0 do 9 oraz opcje wg Workout, wg planned session i możliwośc kontroli przez inną aplikacje...Niestety żadna opcja nie powoduje zmiany obciążenia ?!Może coś muszę inaczej wybrać ustawić? Kombinowałem różnie.... Telefon wyłączony tylko licznik. Trenażer wykrywalem z poziomu licznika itd... bez zmian. Waty, prędkość i kadencje odczytuje prawidłowo.
yoahim Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Jestem posiadaczem nowego Flowa, lecz mam problem z tym czarnym pokrętłem dociskowym, w ogóle nie idzie go ruszyć. Miał ktoś taki problem?
pinok Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Oczywiście próbujesz nim kręcić na odblokowanym kole?
Rekomendowane odpowiedzi