Skocz do zawartości

Trenażer Flow Smart T2240

tworkowik87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Już tłumaczę. Telefon łączy się do trenażera po BT. Komputer łączy się do telefonu po naszej sieci internetowej dlatego bardzo ważną kwestią jest to aby komputer jak i telefon były w tej samej sieci ponieważ to za jej pomocą telefon przekazuje informację do komputera o naszych poczynaniach na trenażerze. 

Jeśli coś dalej jest niejasne pytaj śmiało :)

Edytowane przez nie_pytaj_kto
Opublikowano

Moj Dell sie bardziej grzal odemnie na Zwift po godzinnym kreceniu dla tego sie  przesiadlem na Apple TV :) A wcale jakis „slaby” nie jest bo i7 z dyskiem SSD i 8GB ram na pokladzie ma O.o nie istotne, latam na ATV 4 i jest lux. 

Opublikowano

Fakt mi chłodzenie też dość mocno pracuje. Wydaje mi się że to może być też problem słabej optymalizacji samego Zwifta. U mnie nie zacina się wcale też mam i7 SSD i 16GB ramu i dedykowaną grafikę GTX960M.

Opublikowano
22 godziny temu, nie_pytaj_kto napisał:

Aby to zrobić należy komputer jak i telefon połączyć do tej samej sieci LAN naszej i na telefonie uruchomić bluetooth. Następnie w oknie parowania urządzeń wyszukujemy nasz trenażer. Jak go nie widzi to pokręć kilka razy mocniej i powinno znaleźć.

Odniosłem połowiczny sukces. Udało mi się połączyć telefon z komputerem wg. Twoich wskazówek. Są super. Na telefonie pokazała mi się mapka a na komputerze informacja o sukcesie połączenia. I na tym sukces się na razie zakończył. Jak wybieram na komputerze szukanie trenażera to nie może go znaleźć. Pedałowałem podczas szukania trenażera przez komputer ale to i tak nic nie dało.

Czy wiesz co może być powodem porażki tuż przed sukcesem?

Opublikowano

Jaki masz telefon? Czy na aplikacji Zwift Mobile Link ikonka od Bt zapala się na pomarańczowo? Kliknij w nią i zobacz czy tam widać trenażer. Kolejne pytanie czy skalibrowałeś trenażer i jaką masz na nim wersje oprogramowania? Możesz to sprawdzić za pomocą aplikacji Tacx Utility.

Opublikowano

Telefon mam Samsung J5 2016, więc całkiem nowy. Tak ikona BT zapala się na pomarańczowo.

Jak skalibrować trenażer? Czy też przez Tracx Utility?

Opublikowano (edytowane)

Ciezko to nazwac kalibracja ale niech juz bedzie 😊 Nalezy tak dobrac cisnienie w oponie i ustawic docisk rolki zeby zmiescic sie miedzy widełkami na zielonym polu (jak na foto). Najlepiej zrobic to po wczesniejszym rozgrzaniu opony. 

dc2be6c977d1f860med.png

Uprzedze przed zadaniem pytania o rozgrzaniu opony... wystarczy pokrecic kilka minut zeby opona „uzyskala optymalne parametry”. Mozna to zrobic tez po treningu. Grunt zeby nie byly to pierwsze obroty kola po dluzszej przerwie. Gdy kreska znajduje sie z lewej strony nalezy zwiekszyc docisk analogicznie po prawej stronie wskazania oznaczaja zbyt duzy docisk.

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

No to jestem w kropce. 

Zainstalowałem Trax Utility podłączyłem przez BT trenażer do telefonu ale....

przy wyborze opcji Device mam Trax flow i zielone kółko a poniżej prędkość oraz paski zasięgu (3-4). Tylko że jak pedałuję to nie odczytuje mi prędkości. Więc tu już jest coś nie tak. 

Jak wybieram opcje kalibracje to prosi mnie abym zaczął pedałować... problem w tym że ja cały czas pedałuję. 

Próbowałem wyłączyć i włączyć BT w telefonie oraz wyłączyć i włączyć trenażer. Jednak to nic nie dało. 

Czy macie jakiś pomysł jaki może być tego powód?

Opublikowano

Po podłączeniu trenażera do zasilania jaka dioda się na nim świeci? Czy jesteś w stanie sprawdzić wersje firmware w tacx utility?

Opublikowano

Tak. dioda się świeci na zielono. 

Mam takie dane:

Firmware Communication: 3.1.20

Firmware host Processor: Puste

Serial number Device: Puste

Opublikowano

Wejdź w zakładkę "Update". Sprawdź przy okazji czy na zakładce "Testing Dashbord" nic się nie świeci na czerwono lub pomarańczowo.

Opublikowano

W zakładce Testing Dashboard podświetlone (na biało) mam BT, Moc i Obroty. tu też sprawdzałem wersje oprogramowania. W "update" mam komunikat: trainer Update a poniżej reading firmware. I tak cały czas. Jakby nie łączył się z trenażerem. 

Opublikowano

Hmm rzeczywiście widać jakby miał z tym problem. Jesteś blisko z telefonem przy trenażerze? Czy w pobliżu nie korzystasz z jakichś urządzeń które korzystają z BT w chwili obecnej? (mogą zagłuszać sygnał)

Opublikowano

Jestem na rowerze tuż przy urządzeniu. Nie korzystam z innych połączeń przez BT. 

Jeżeli rzeczywiście jest problem to słabo. Muszę się skontaktować z serwisem.

Opublikowano

Jeśli kupiłeś w Decathlonie to podjedź z nim i Ci sprawdzą na miejscu. Mi wymienili od ręki bo miałem wadliwy czujnik temperatury i trenażer się blokował poprzez przegrzanie. Ciekawe czy ANT+ działa u Ciebie ale z tego co piszesz to nie masz jak sprawdzić?

Opublikowano

Dostałem w rozliczeniu i nie mam dowodu zakupu. Nie wiem nawet gdzie był kupiony. A z osobą która się ze mną rozliczała nie mam kontaktu ;-( 

Pat. Albo naprawa z własnych środków albo kosztowny mebel ;-( 

Tak czy siak dzięki za pomoc. Bardzo mi pomogłeś i dużo się dowiedziałem. Myślę że inne osoby czytające ten wątek też się dużo dowiedzą. 

Opublikowano (edytowane)

Pozostaje jeszcze kwestia tego czy działa ANT+ najlepiej byłoby od kogoś pożyczyć takiego dongle usb ant+ i sprawdzić taką możliwość bo być może tylko jest problem z modułem BT w trenażerze. To jeszcze mam ostatnie pytanie czy w zakładce Devices w Tacx Utilty przy nazwie urządzenia jaki masz kolor ikony? Zielony niebieski czy pusty okrąg?

Spróbuj też połączyć się z użyciem innego telefonu jeżeli masz taką możliwość

Możesz jeszcze napisać na support do tacxa może coś doradzą. https://support.tacx.com/hc/en-us

Edytowane przez nie_pytaj_kto
Opublikowano (edytowane)

Okrąg się zmienia czasem jest pusty, innym razem niebieski a jeszcze innym zielony. 

Próbowałem na każdym z tych ustawień. Z takim samy skutkiem.

Napisałem już do Tacx'a i czekam na odpowiedź. Na pudełku znalazłem kawałek naklejki z napisem decathlon więc pewnie tam był kupiony. Podjadę w wolnej chwili i zapytam czy mogą mi pomóc. 

Jak coś się uda zrobić to dam tu znać - dla innych.

Edytowane przez Michal_W
błąd literowy
Opublikowano

Jeżeli pojawia się zielona ikona to znaczy że telefon się połączył. Ja bym spróbował zaktualizować firmware do wyższej wersji. Sam jak kupiłem to miałem 0.3.4 i miałem problemy na tej wersji ale to już w samym zwifcie źle przeliczało waty i kadencję przy większych wzniesieniach. Obecnie mam wersje 0.4.3 która działa bez zarzutu. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat jeżeli mogę, z tym że ze starszym trenażerem flow, mianowicie t1682.
Otóż posiadam trenażer (w tej kwestii jestem zielony) Tacx Flow T1682. Czy jest możliwość, żeby połączyć go z programem tacx trainer software? Jeżeli tak, co jest do tego potrzebne? Chciałabym trochę urozmaicić kręcenie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej czy trenażer z Decathlonu Tacx Flow Smart wytrzyma obciążenie moje (130 kg)?

Drugie pytanie też nasuwa mi się na język, czy trenażer ten połączę z moim PC tylko za pomocą ANT+ czy można rzez bluetootha?

Pozdrawiam Michał 

Opublikowano
2 godziny temu, michalito_78 napisał:

Hej czy trenażer z Decathlonu Tacx Flow Smart wytrzyma obciążenie moje (130 kg)?

Drugie pytanie też nasuwa mi się na język, czy trenażer ten połączę z moim PC tylko za pomocą ANT+ czy można rzez bluetootha?

trenażer łączy się przez ant+ i będziesz potrzebował antenę w tym celu, nie musi być oryginalna tacx. sam trenażer tacx flow smart użytkowałem 9 miesięcy i dokładnie po takim czasie się rozpadł ale były to kwestie mechaniczne, konstrukcja wydaję się dość stabilna. W tej cenie ciężko chyba o coś lepszego, jeżeli masz środki i zajawkę to inwestowałbym w coś direct mount.  

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dziś próbowałem w Decathlonie połaczyć sie z telefonu z Tacx Flow. Totalna porażka. Telefon raz się łaczył innym razem nie. Jak już się połaczył to nie odczytywał danych...

Jak zaczał czytać dane to po zwiększeniu obciążenia w aplikacji i ponownym obniżeniu już niestety nie obniżał obciążenia. Potem znowu się nie łaczył... i tak w kółko. Zaczał czytać dane - kadencja była w miarę realną, ale prędkość już nie. Wartości ok 2 - 4 kmh. Po ponownej próbie bardziej relane ok 20kmh... Straciłem ponad 30 minut próbując sensownie połaczyć się - beskutecznie.

To samo było na telefonie pracownika Decathlon. Dla mnie totalna porażka. Szajbajk to samo mówił w filmie z Taxc Bushido, że nie mogł się wogóle połaczyć z Bushido z telefonu.

oczywiście oprogramowanie w Tacx wg appki aktualne. Próby łaczności przez BT lub ANT+

Na razie kupiłem droższego Elite Evo który śmiagał bez problemu z appką na moim telefonie, jednocześnie wpołpracował ze Zwift. Zadziałał od pierwszego odpalenia appki i zeskanowania kodu QR z trenażera.... Łaczność oczywiście przez ANT+

Dla mnie Taxc to porażka we wspólpracy z telefonem...

Edytowane przez Jimmy
Opublikowano

Mam pytanie do użytkowników Flow-a jednak o jego przegrzewanie się, bo wciąż pojawiają się takie opinie nawet na stronie decathlon-u pomimo, że była kiedyś jakaś łatka oprogramowania hamulca.  Czy przy ciężkich interwałach ten trenażer przegrzewa się i gubi łączność? Bo jeśli tak to wolę jednak niestety dopłacić do vortexa, jeśli nie to dopłacanie 80% do troszkę lepszych parametrów nie ma sensu.