szymonsso Opublikowano 19 Grudnia 2025 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Cześć, szukam dla dziewczyny damskiego roweru na wzrost 152cm do miasta/leśnych traktów. Co nie pasuje w obecnym Romet Jolene na 27,5": napęd 3x8 - jakkolwiek nie brzmi to nieintuicyjnie dużo przełożeń. Na najwyższych często ciężko nadążyć i rozpędzić rower powyżej 22km/h. Na podjazdach jest w miarę ok ale nie wybitnie. Myślę docelowo nad napędem 1x10, 1x11 ale ciężko przewidzieć jak to wyjdzie na codziennej trasie... opony typowo MTB pewnie też już mało odpowiednie do potrzeb. waga - prawie 15kg to sporo dla kogoś kto waży 3 razy tyle. Przeznaczenie: Dojazdy do pracy to 16KM z czego 3/4 to brukowane ścieżki rowerowe reszta to przejazd przez dość ubitą ścieżkę leśną z korzeniami / płaskimi kamieniami + na trasie podjazd który aktualnie zajmuje 15min jadąc 13km/h (asfalt) i "typowe" górki w lesie. całodniowe wycieczki w większości po leśnych utwardzonych ścieżkach z jakąś torbą/sakwą. Budżet - raczej do ~3tys ale mile widziane poniżej, dopuszczam rynek wtórny. Patrzałem na coś z Graveli (bo dla siebie też szukam na podobne trasy) ale pod ten wzrost odpada znakomita większość rynku..., więc pozostaje raczej Fitness/trekking/cross ale chciałbym uniknąć klona obecnego "problemu" na innych kołach. Ciężko brylować we wszystkich smaczkach i ficzerach których może oczekiwać osoba o niskim wzroście, może ktoś już się borykał z podobnym przypadkiem i jest w stanie coś polecić lub ukierunkować? Czy z wymienionych typów Gravel /Fitness /trekking /cross jakiś powinienem w przedbiegach odrzucić ze względu na... na właśnie co?
Krystiano Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Na dojazdy do pracy to całkiem niezły rower. Przy takim napędzie pojedzie wszędzie i nawet pod wzniesienie nie powinno być wielkiej zadyszki. Opony dają trakcję i amortyzację, bo obstawiam że amor tam żaden. Zawsze to ulga nawet przy jeździe po mieście. Wagowo - kwestia przewyższeń - jeżeli sumarycznie nie ma dużo to bez znaczenia. Inna sprawa jak wygląda obecny stan techniczny. Kiedyś koleżanka też "męczyła" się z jazdą na rowerze po czym okazało się, że łańcuch tak wyciągnięty że traciła mnóstwo energii, piasty w środku suche itd. Po serwisie zupełnie inna liga była
Greg29 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Przejrzyj ofertę Liv - to jest odmiana Gianta dla kobiet i mają małe rozmiary, np. XS już od wzrostu 148 cm. Np. cross Liv Rove 2, który ma napęd Shimano Cues 2x10 ( w tym niestety pozagrupowa korba na kwadrat, którą bym wymienił na Cues'a z suportem HT2). Grawele niestety są drogie i najtańszy Liv Devote 1 na Cuesie 2x10 przekracza budżet dwukrotnie. Ichni fitness nazywa się Thrive, ma napęd 1x9 ale też przekracza budżet. Na którymś konkurencyjnym forum był temat o rowerze dla niskich kobiet, jak znajdę to wkleję linka 1
szymonsso Opublikowano 16 Stycznia Autor Opublikowano 16 Stycznia Dzięki, w sumie trochę szukałem po sieci i dobrze znaleźć jakis dodatkowy głos za Liv. Przy okazji odkryłem oznaczenie niskich ram tj. Step-Through (ST). Póki co wytypowałem 3 modele w, kolejność losowa: Marin Kentfield 2 ST Marin Fairfax ST 2 Liv Alight 2 Disc i dopisuje też Rove 2
Greg29 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) Step Through to tylko i wyłącznie oznaczenie niskiej ramy, tzw. damki u niektórych producentów ale i tak wielkość jest ważna bo w za dużych rozmiarach rama będzie też za długa i dziewczyna nie dosięgnie do kierownicy. U innych może się to nazywać inaczej, np. Trapeze w Cube. Swoją drogą to ich Cube Nulane to całkiem fajny fitness vel grawel z prostą kierownicą ze sztywnymi osiami, karbonowym widelcem, hydraulicznymi hamulcami, mieszczący dość szerokie opony i w rozmiarze XS/47 chyba też jest odpowiedni rozmiarowo a model Nulane One niewiele przekracza budżet (może gdzieś można znaleźć taniej ale szukaj starszych modeli bo najnowsze mają już napęd 1x8): https://www.rowerowy.pl/cube-nulane-one-47xs-sza-cza-25-z.html Jest jeszcze tańszy Cube Hyde One ale on nie ma sztywnych osi i ma napęd 1x8: https://strefasportu.pl/pl/p/Rower-CUBE-Hyde-ONE-graphite-black-trapeze/20116#variantOptions=11:171 Generalnie Cube oznakowuje rowery crossowe czy mtb dla kobiet dopiskiem WS. Z innych Step Through masz jeszcze Specialized Sirrus X 2.0 Step-Through w rozmiarze XS mieszczący się w budżecie ale on jest gorszy od Cube Nulane One bo nie ma sztywnych osi i ma napęd MicroShift 1x8 Liv Alight spoko, napęd 2x9 Cues spoko, ale nie ma sztywnych osi i maksymalna szerokość opon to 40 mm (nie wiem o której wersji piszesz bo jest też Alight City). Nulane One lepszy. W sumie Marin Kentfield 2 ST w rozmiarze 15"/S też ujdzie. Nie wiem jak ten napęd MicroShift 1x10 ale czytałem pozytywne opinie. Fairfax 2 ma trochę kiepski napęd, aluminiowy widelec i osie qr. Wybrałbym Nulane Edytowane 16 Stycznia przez Greg29 1
Rekomendowane odpowiedzi