Skocz do zawartości

CUBE Reaktor 29er RS Reba- własny projekt

RafałK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

na forum jestem świeżo upieczonym obywatelem więc zacznę od przywitania się.

Jestem Rafał z Siemianowic Śląskich (okolice Katowic) i z rowerami mam do czynienia odkąd skończyłem 2 lata. zawsze były to rowery typowo sklepowe, złożone, gotowe do jazdy. lecz teraz przyszedł czas na coś własne, trochę droższego ale w rozsądnych pieniądzach.

Ale od początku. ostatnim rowerem sklepowym był/jest jeszcze Ghost Tacana 4 z 2016r z widelcem Rock Shox , napędem 3x9 itd itd. nie będę się rozpisywać na jego temat bo można sobie sprawdzić na google :) w trakcie jego posiadania dokonywałem już małych modernizacji zaczynając od hamulców XT m8000 po koła ZTR Arch.

Na dzień dzisiejszy do nowego projektu posiadam:
- rama CUBE Reaction 23C 29er
- widelec ROCK SHOX Reba 120mm skoku solo air
- koła: obręcze ZTR Arch 32h + piasty NOVATEC D811SB i D812SB + opony schwalbe rocket ron na mleku.
- hamulce XT M8000
- napęd narazie zostaje z starego GHOSTA czyli 3x9 korba Alivio, przerzutka przód XT 786 (jak dobrze pamiętam), przerzutka tył Deore, łańcuch KMC i kaseta 32/11 (jak dobrze pamiętam)

pozostałe rzeczy jak kierownica, mostek itd na razie muszą zostać z ghosta bo kasa się kończy :)

tak to na razie wygląda, ale myślę że w tym tyg rower będzie gotowy.
plan jest żeby waga nie przekroczyła 11.5kg. myślicie że da rade?

co o tym myślicie?

a699cd33c6e4868amed.jpg

f6c30c3bf3660f90med.jpg

ea4dd7c73ba2f3c1med.jpg

faebc25b86933206med.jpg

472acb0367d52eb3med.jpg

Edytowane przez RafałK
Opublikowano

Też mi się tak wydaje. Bardziej okolice 13 kg bym obstawiał. Ale jeżeli się postarasz i wydasz trochę $$ to w przyszłości możesz taką mase osiągnąć. 

Opublikowano

Ja w swoim projekcie osiągnąłem wagę leciutko ponad 12 kg (bez pedałów) i aby zejść niżej mam jeszcze w zanadrzu zatubllesowanie kół... więc osobiście uważam, że jest to wykonalne

Opublikowano
22 godziny temu, Zbysio napisał:

Też mi się tak wydaje. Bardziej okolice 13 kg bym obstawiał. Ale jeżeli się postarasz i wydasz trochę $$ to w przyszłości możesz taką mase osiągnąć. 

Reaction w standardzie osiąga poniżej 11 kg, jeżeli kolega zejdzie na napęd 1x11 lub 1x12, pozbędzie się dodatkowych blatów z przodu i dodatkowe manetki,  to jest szansa zejść na około 10,5 kg, prze założeniu że będzie w przyszłości celował w podobne komponenty jak w oryginale. Pozbędzie się dętki zastosuje mleczko to będzie gitara,. Powodzenia, informuj jak ci wyszło

Opublikowano

Odwrotnie koło z przodu :)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
18 godzin temu, egzo23 napisał:

Odwrotnie koło z przodu :)

dokładnie! dobre oko ale koło było założone po to aby rower nie zajmował połowu pokoju :)

co do kół Panowie to już mam mleko :)

ale niestety teraz ciągle u mnie pada i nie mam jak podjechać na działkę żeby sprawdzić wagę. ale dam znać jak będzie zważone.

chce zmienić napęd na 2x10/11 lub 1x/10/11. widomo że przy 1x? bedzie mniej masy tylko czy na prostych odcinkach rower nie będzie wolny? 

tak wygląda sprzęt. zdjęcie robione suszarką do włosów żony :)

b479381049f6c340med.jpg

bba4cbfd6e6f1d3emed.jpg

Opublikowano

Wiele masy nie zyskasz, a upośledzisz i dokręcenie na zjazdach i podjazdy. Ja mam 2x10

• Lubię to! 1
Opublikowano
Dnia 23.10.2017 o 20:34, pitmax napisał:

Reaction w standardzie osiąga poniżej 11 kg,

Tak ale na karbonowej ramie :)

Opublikowano
33 minuty temu, egzo23 napisał:

Wiele masy nie zyskasz, a upośledzisz i dokręcenie na zjazdach i podjazdy. Ja mam 2x10

właśnie też się ku temu skłaniam. a jaki masz ten napęd 2x10

Opublikowano

Starsze slx z kasetą XT. korba 38-24 i kaseta 11-36

Opublikowano

Z napedem wszystko zalezy po czym smigasz i ile podjezdzasz. Zawsze na poczatek mozesz sobie tanio z 3x9 zrobic 2x9 i to Ci da poglad czy Ci 1x11 starczy. Ja u siebie mam 2x10 i nie wyobrazam sobie miec 1x11 ale u dziewczyny wlozylem 1x10 i wystarcza jej w zupelnosci